Eurovize 2023: Kde sledovat a jak probíhá hlasování?

Jedná se o nejsledovanější nesportovní událost světa, která je tu déle než většina z nás. Svou kariéru jejím prostřednictvím nastartovala řada hvězd, bez nichž už si showbyznys ani nedovedeme představit. Kde se vzala Eurovize a jaká je v roce 2023?

Eurovision Song Contest 2023 - Vesna Foto: facebook.com/ESCCzechia

Hodnocení soutěže Velká cena Eurovize: 9,7/10

  • 9., 11. a 13. května v Liverpoolu, Anglii
  • Pořádá se od roku 1956
  • Každoročně ji sleduje 100 milionů diváků

Eurovize  2023 – místo konání, kdo vyhrál Eurovizi 2022

Letos Eurovize proběhne v anglickém Liverpoolu, který posloužil jako náhradní varianta za Ukrajinu. Tradičně se Eurovize koná tam, odkud pochází vítěz posledního ročníku a v roce 2022 se jimi stali ukrajinští Kalush Orchestra, avšak vzhledem k současné situaci bylo nutné zvolit jinou alternativu.

EUROVIZE 2023 - PROGRAM
9. 5. 2023 (21:00) První semifinále Ázerbájdžán, Česko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Izrael, Lotyšsko, Malta, Moldavsko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko
11. 5. 2023 (21:00) Druhé semifinále Albánie, Arménie, Austrálie, Belgie, Dánsko, Estonsko, Gruzie, Island, Kypr, Litva, Polsko, Rumunsko, Rakousko,  Řecko, San Marino, Slovinsko
13. 5. 2023 (21:00) Finále 26 soutěžících

Eurovize Česko 2023 výsledky – Kdo nás letos bude reprezentovat

Letos nás na Eurovizi zastupovala skupina Vesna. Byla vybrána z celkem 170 zájemců o účast, přičemž do finálového výběru se dostalo celkem pět interpretů: Maella  s písní Flood, Pam Rabbit  s písní Ghosting, Markéta Irglová s písní Happy, RODAN s písní Introvert Party Club a vítězná Vesna s písní My Sister's Crown. Tato alternativní folklórní skupina dokáže svůj vítězný song zazpívat ve čtyřech jazycích: češtině, angličtině, ukrajinštině a bulharštině.

Klikněte zde a vsaďte si na vítěze Eurovize 2023

O vítězství v soutěži Vesna zabojuje ve finále v sobotu 13. května.

Eurovize 2023 finále: Vyhrála Švédka Loreen, Vesna skončila desátá

Česká skupina Vesna postoupila v úterý 9. května z prvního semifinále 67. ročníku do sobotního finále. Tam se představila po boku zástupců Chorvatska, Moldavska, Švýcarska, Finska, Izraele, Portugalska, Švédska, Srbska a Norska.

Druhé semifinále proběhlo v Liverpoolu ve čtvrtek 11. května. K dosavadním postupujícím se do sobotního finále přidali zástupci Francie, Itálie, Španělska, Německa a Velké Británie. Jednalo se o země, které Eurovizi zakládaly. Posledním finalistou bylo ukrajinské elektronické duo Tvorchi, které reprezentovalo zemi, která soutěž vyhrála v loňském roce.

Finále Eurovize 2023 vyhrála v britské Liverpool Areně švédská zpěvačka Loreen s písní Tattoo. Ta soutěž vyhrála již podruhé, poprvé se tak stalo v roce 2012, když zvítězila se skladbou Euphoria.

Na druhém místě letošní Eurovize skončil finský zpěvák Käärijä s písničkou Cha Cha Cha a třetí je Noa Kirel z Izraele s písní Unicorn.

Česká skupina Vesna obsadila desáté místo, když obdržela v hlasování odborných porot 94 bodů.

Podívejte se na skupinu Vesna v národním kole:

Eurovision Song Contest – Jak vznikla Velká cena Eurovize

Možná vás překvapí, že cena Eurovize není žádné děťátko, naopak mezi pěveckými soutěžemi je kmetem, jelikož se koná už od roku 1956. Od té doby Eurovize „vyplivla“ spoustu jmen, bez kterých si nedovedeme hvězdné nebe ani představit.

Soutěž mají na svědomí země, které jsou aktivními členy takzvané Evropské vysílací unie nebo Rady Evropy – Velká Británie (BBC),  Francie (France Television), Německo (ARD), Španělsko (TVE) a Itálie (Rai).

Zajímavost: Eurovizi mohou sledovat i v některých zemích, které se soutěže neúčastní, patří mezi ně Austrálie, Japonsko či Brazílie.

Jednotlivé země se do soutěže přidávaly postupně, například Česká republika se jí prvně účastnila až v roce 2007.

Eurovize účastníci – Kdo vybírá ty, co reprezentují?

Každá země si vybere svého reprezentanta – to má obvykle na starosti veřejnoprávní televize daného státu, jež je členem Evropské vysílací unie (u nás Česká televize) a která může buď rovnou určit reprezentanty, anebo uspořádat výběrové řízení v podobě národního kola Eurovize. Soutěžící pak během finálního živého přenosu zazpívají vybranou píseň a následně se pomocí telefonického hlasování diváků a hlasování národních porot určí vítěz.

Eurovize nám dala tyto hvězdy:

  • ABBA (1974)
  • Celine Dion (1988)
  • Ruslana (2004)
  • Lordi (2006)
  • Conchita Wurst (2014)
  • Måneskin (2021)

Velká cena Eurovize hlasování – Kdo rozhoduje o vítězi?

Účastník prvně musí být do Eurovize vybrán veřejnoprávní televizí – buď rovnou, nebo na základě národního kola, kde se mezi sebou o účast v Eurovizi může utkat několik desítek zájemců (letos to bylo 170). Poté se soutěžící zúčastní semifinále – tradičně je rozdělené na dvě části a z každého z nich postoupí deset soutěžících.

Zajímavost: Účastníci hlavních pěti států (Velká Británie, Francie, Německo, Španělsko, Itálie) mají tu výsadu, že jejich soutěžící jdou rovnou do finále a nemusí se účastnit semifinálových kol. Rovnou do finále jde také účastník země, která vyhrála předchozí ročník.

Vítěz se postupně určí na základě hlasování, které probíhá dvojím způsobem – hlasy diváků a hlasy odborné poroty každé země. Diváci mohou hlasovat buď prostřednictvím telefonického hlasování nebo pomocí aplikace.

Eurovision Song Contest – nejúspěšnější země

Jsou země, které byly v Eurovizi historicky úspěšnější než jiné. Například takové Irsko už si za dobu existence soutěže připsalo sedm výher, a zemí, které se mohou pyšnit několikanásobným vítězstvím je víc:

EUROVIZE – VÝHRY JEDNOTLIVÝCH ZEMÍ
Počet výher Země
7 Irsko
6 Švédsko
5 Nizozemsko, Francie, Lucembursko, Spojené království
4 Izrael
3 Itálie, Dánsko, Norsko, Ukrajina
2 Rakousko, Německo, Švýcarsko, Španělsko
1 Rusko, Srbsko, Portugalsko, Ázerbájdžán, Finsko, Řecko, Turecko, Estonsko, Lotyšsko, Belgie, Jugoslávie, Monako

Eurovize Česko účastníci – Karel Gott, Mikolas Josef a další

Česko se prvně soutěže účastnilo v roce 2007 – tehdy nás reprezentovala skupina Kabát, která vystupovala s písní Malá dáma, ale nepodařilo se jí postoupit do finále. Pár českým zástupcům se to ale povedlo, například Gabriele Gunčíkové (2016), Mikolasi Josefovi (2018), Lake Malawi (2019) a We Are Domi (2022). Vůbec nejúspěšnějším českým soutěžícím byl Mikolas Josef, kterému píseň „Lie To Me“ vynesla 6. místo.

Zajímavost: První Čech, který se v Eurovizi objevil, byl Karel Gott, tehdy ale reprezentoval Rakousko.

Eurovision 2023 sázky, kurzy – Kde si vsadit na Eurovizi?

Když si sledování chcete udělat zábavnější, nemusí jít nutně o sportovní akce, jako jsou Liga mistrů nebo turnaj Oktagonu, ale vsadit si lze i na společenskou událost, jakou je právě Eurovize. Vzhledem k tomu, že jde o největší a nejsledovanější nesportovní soutěž, není překvapením, že na ni každoročně vypisují kurzy i české sázkové kanceláře.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Eurovize – Kde sledovat? ČT2, iVysílání a Youtube

Národní, semifinálová i finálová kola vysílá Česká televize, ale odvysílané díly si můžete také pustit zpětně na iVysílání, kde najdete i semifinálová a finálová kola dvou předchozích ročníků.

Jednotlivá vystoupení jsou ke zhlédnutí také na Youtube, kde je zveřejňuje oficiální kanál České televize, ale i kanál samotné Eurovize (Eurovison Song Contest).

Národními koly soutěže provázel Adam Mišík, jehož známe například ze seriálu Jedna rodina a pro něhož to byla nová zkušenost, avšak moderování v angličtině se zhostil na výbornou – letos jde o první ročník, kdy jsme většinu z národních kol slyšeli hlavně v angličtině.

Také můžete sledovat live stream na oficiálním webu Eurovize eurovision.tv.

#️⃣Co je Eurovize?

Eurovize je největší a nejsledovanější nesportovní událost, konající se od roku 1956. Jde o pěveckou soutěž, které se účastní několik zemí světa a každoročně ji sleduje 100 milionů lidí.

#️⃣Kde sledovat Eurovizi?

Eurovizi vysílá Česká televize a lze ji zhlédnout na iVysílání. Zdarma jsou ke zhlédnutí také videa na oficiálních kanálech České televize či Eurovision Song Contest na Youtube. Stejně tak můžete soutěž sledovat živě na oficiálních stránkách Eurovize (eurovision.tv).

#️⃣Kdy bude finále Eurovize?

Termín finále Eurovize 2023 připadá na 13. května 2023 od 21:00. Proběhne v Liverpoolu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Mohli by jste zveřejnit složení naší poroty pro právě proběhlou soutěž?

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Lionel Messi a Neymar Jr.

Liga mistrů 2022/23: Kde sledovat vyřazovací fázi milionářské soutěže?

Nejprestižnější fotbalová soutěž planety Liga mistrů již zná oba finalisty.✨ V našem článku vám poradíme, kde můžete rozhodující zápas...

Aneta Krejčíková alias Gábina Pumrová

Ulice seriál na TV Nova: herci, postavy, novinky a epizody online zdarma

Seriál Ulice nás na obrazovkách TV Nova provází už nějaký ten pátek. Co všechno se změnilo, jací herci jsou v seriálu nejdéle a co je v...

Seriál Jedna rodina plný humoru

Jedna rodina – tři rodiny v jedné aneb seriál ze života

Začátkem ledna televize Nova představila seriálovou novinku Jedna rodina. O čem přesně vypráví, jaké má obsazení a kolika dílů se dočkáme?