Trump uplácel jako divý, teď čelí obžalobě. Jak se k obvinění staví?

Donald Trump si včera vyslechl obžalobu, podle níž si v roce 2016 zaplatil mlčení tří lidí a tím ovlivnil tehdejší politické dění. Jak si bývalý prezident stojí a co ho čeká?

Donald Trump u soudu Foto: Profimedia

Donald Trump platil za mlčení a čelí obžalobě

Donald Trump si v úterý 4. dubna 2023 vyslechl obžalobu, která ho obvinila z celkem 34 trestných činů. Stal se tak historicky prvním obžalovaným bývalým americkým prezidentem.

Trump se měl v době prezidenstkých voleb v roce 2016 dopustit účelného uplácení svědků, kteří by mohli svými tvrzeními ohrozit jeho tehdejší kampaň a posléze výsledky voleb.

Z vyšetřování vyplynulo, že Trump tehdy nechal zaplatit tučnou odměnu za mlčení svým dvěma milenkám, s nimiž prý udržoval poměr. Dohromady tohle „držhubné“ činilo v přepočtu 6 milionů korun (280 000 dolarů), které si těsně před volbami rozdělily pornoherečka Stormy Daniels a modelka Karen McDougalová.

Dalším uplaceným měl být vrátný z Trump Tower, který měl podle obžaloby obdržet částku v přepočtu 640 000 Kč (30 000 dolarů). Vrátný měl za tuto sumu pomlčet o Trumpově údajném nemanželském dítěti.

Trump čelí také podezření, že ženy dokonce financoval konstantně a náklady vykazoval jako „právní výdaje“. Tomu nahrává i fakt, že v celé kauze figuruje také Trumpův právník Michael Cohen, který byl v této věci už jednou obviněn a odsouzen.

Kromě toho seznam obvinění také zahrnuje falšování podnikatelských záznamů, které se za normálních okolností klasifikuje jako přestupek, pokud se však podaří prokázat, že k němu došlo za účelem utajení zločinu, nabyde podoby trestného činu.

Trump u soudu prohlásil, že se cítí nevinen a zbytek dojmů si nechal až na veřejný projev, kdy pronesl, že Amerika se řítí do pekla a při tom se neváhal nevybíravě ohradit vůči newyorskému prokurátorovi Alvinu Braggovi, a dokonce i soudci Juanu Merchanovi.

Teď pravděpodobně kolem celé kauzy na chvíli zavládne ticho – obhajoba se bude seznamovat s veškerými dokumenty a důkazními materiály a je pravděpodobné, že se budou snažit další jednání oddalovat – kdo ví tedy, kdy se americké soudy doberou ve věci výsledku.

Podívejte se na Trumpův kamenný výraz, když vchází do soudní síně:

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Česká pošta

Česká pošta zruší 300 poboček: Které pošty zavřou? A co se stane se zaměstnanci?

Česká pošta plánuje k 1. červenci tohoto roku zrušit tři stovky poboček a v souvislosti s tím také 950 pracovních míst. Celá věc...

Miroslav Ševčík

Ševčík další čas nedostane, studenti VŠE svolali demonstraci

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze Miroslav Ševčík prozatím zůstává ve své funkci. Současně požádat...

Radovan Vávra

Radovan Vávra: životopis, investice, akcie a rozhovory

Kdysi bankéř, dnes investor a podnikatel. Radovan Vávra, muž s širokým rozhledem, který se nebojí říct věci nahlas. Kdo je Radovan Vávra a...