Eurovolby 2024: Podívejte se na průzkum volebních preferencí!

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Průzkum volebních preferencí je důležitým nástrojem pro odhad výsledků v nadcházejících volbách, ať už se jedná o prezidentské, parlamentní či regionální. Poskytne vám údaje vypovídající o aktuální oblíbenosti jednotlivých politických stran nebo kandidátů mezi voliči.

Eurovolby 2024: Podívejte se na průzkum volebních preferencí! Foto: Profimedia

Eurovolby 2024 – volební preference, průzkumy

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu se objevují průzkumy volebních preferencí, které mapují, jak si která strana či koalice aktuálně u voličů stojí. Z těchto průzkumů plyne, že největší šanci na úspěch v nadcházejících eurovolbách má strana ANO. Ta má stabilní základnu voličů a dlouhodobě vede s výrazným náskokem.

sipka Klikněte ZDE a vsaďte si na svého favorita voleb u Tipsportu

Na dalších místech se umisťují Piráti a koalice SPOLU, složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Jejich šance závisí na tom, jak efektivně budou schopni na svou stranu naklonit dosud nerozhodnuté voliče. Těch je podle průzkumů značný podíl a mohou tak výrazně ovlivnit konečné výsledky.

Níže uvádíme nejaktuálnější volební průzkum vztahující se speciálně k nadcházejícím eurovolbám. Vytvořila jej agentura STEM pro CNN Prima News a zohledňuje jednotlivé koalice.

Následující graf ukazuje popularitu jednotlivých stran za poslední týdny. Odráží data naměřená výzkumnými agenturami Kantar, Median a STEM.

Volební průzkumy – preference, volební modely a potenciál

Volební preference jsou sice oblíbenou formou průzkumu, ovšem měli byste je brát s rezervou, protože odráží pouze aktuální oblíbenost stran, ale nepředpovídají výsledky voleb. Započítávají totiž i hlasy těch dotázaných, kteří by danou stranu sice volili, ale k volbách se nechystají.

Proto existují další předvolební průzkumy, které se doplňují a dohromady tak přesněji předpoví šance dané strany uspět. Důležitým průzkumem je tzv. volební potenciál, který ukazuje, kolik hlasů by strana získala v případě, že by ji volili všichni, kdo ji vážně zvažují a nelze u nich vyloučit účast.

Nejpravděpodobnější výsledek voleb pak předpovídá volební model. Ten zohledňuje odpovědi pouze těch dotázaných, kteří jsou pevně rozhodnuti volit. Tento model tedy bere v úvahu nejen aktuální podporu jednotlivých stran, ale také předpokládanou volební účast i chování nerozhodnutých voličů.

sipka Přehled kandidátů do eurovoleb 2024 najdete ZDE

Volební kalkulačka

Data plynoucí z veškerých výzkumů by stále měly být pouze orientační a neměly by nijak ovlivňovat vaše rozhodnutí. To musí vycházet z vašich vlastních názorů. Najít svého jasného favorita v celém tom mediálním humbuku plném podbízivých volebních kampaních může být oříšek.

Proto doporučujeme využít některou z volebních kalkulaček, které vám na základě vašich názorů doporučí nejvhodnějšího kandidáta, se kterým se nejvíce shodujete.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak volit a kroužkovat

Volby do europarlamentu: Jak volit a kroužkovat

Začátek letošního června bude patřit volbám do Evropského parlamentu. Jak volby probíhají a jak správně kroužkovat vám vysvětlíme v našem...

Voličský průkaz 2024: Eurovolby – žádost, vzor, online

Jak a kde zažádat o voličský průkaz

V případě, že chcete volit na jiném místě v rámci České republiky, pak musíte požádat o vydání voličského průkazu. Kde a jak si ho vyřídit?

Petr Fiala je předseda vlády ČR

Kde sledovat jednání Poslanecké sněmovny živě online?

Sledování přímých přenosů z Poslanecké sněmovny je velice snadné. ▶️ Podívejte se na přehledný návod k livestreamu v tomto článku.