Plzeňská policie vyšetřuje diskotéky s názvem Bandera party

Bouřlivé reakce aktuálně vyvolávají diskotéky mladých Ukrajinců z plzeňského klubu Aréna, které nenapadlo nic lepšího než své akce označovat jako Bandera party. Zejména na sociálních sítích nyní probíhá ostrá kritika. Lidem se pochopitelně nelíbí odkaz na vůdce ukrajinských nacionalistů z dob druhé světové války, kterým byl Stepan Bandera.

Bandera party Foto:Profimedia

Malý krůček k vítězství?

Soukromá akce pro ukrajinskou komunitu s tímto kontroverzním názvem probíhala v Aréně už v listopadu loňského roku, další potom letos v lednu a v únoru. Pořadatelé akci prezentují jako charitativní diskotéku na podporu ukrajinských vojáků ve válečném konfliktu s Ruskem. "Z diskotéky, která se konala 14. ledna, bylo pro potřebu armády zakoupeno termoprádlo, spacáky, taktické rukavice, karimatky. Darovali jsme také prostředky osobní hygieny a léky. Díky všem, kteří se zapojili. Je to malý krůček k vítězství," napsali pořadatelé na sociální sítě.

Název diskotéky se stal nahrávku na smeč proruských aktivistů, kteří jsou podle webu Manipulátoři.cz zděšeni, že se takto pojmenované akce v Plzni konají.

Kam jsme se to dopracovali

Nejen na Plzeňsku se o tématu mohutně diskutuje. Řada lidí také majitelům Arény Plzeň volá a píše. "Nevěřil jsem, že je to možné. V naší zemi se pořádá Bandera party. Ukrajinská diskotéka v Plzni, která se jmenuje po člověku, který se spolčil s Hitlerem a vyvražďoval systematicky Ukrajince, Poláky, volyňské Čechy. Kam jsme se to dopracovali," píše například diskutující Vladimír Krejza.

Akci odsoudil i primátor

K aktuální kauze se vyjádřil také plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). Také on název diskotéky razantně odsuzuje. "Tohle v Plzni fakt nechci! Apeluji na všechny slušné provozovatele restaurací a dalších zábavních podniků, aby pořadatelům takových akcí neposkytovali prostor. Zároveň vyzývám ukrajinské občany, aby se v Plzni chovali slušně. Bandera byl válečný zločinec, Banderovci mají na svědomí masakry i na československém obyvatelstvu. Podobné akce jsou pro mě nepřijatelné," sdělil jasné stanovisko.

Záležitostí se zabývá také policie. "S náležitou pozorností se věnujeme případu plánované taneční zábavy pod názvem Bandera party, která má proběhnout v Plzni. V současné době zjišťujeme a vyhodnocujeme potřebné informace," píše se na Twitteru policie bez dalších podrobností.

Nejkontroverznější postava evropských dějin

Stepan Bandera byl v časech druhé světové války vůdčí postavou ukrajinských nacionalistů. Vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal se na podporu německéko wehrmachtu. Ke svému údivu byl však zatčen gestapem a uvězněn. Jeho stoupenci se mezitím v některých částech spojovali s Němci, jinde proti nim bojovali.

Následně Banderovci krutým způsobem vyháněli Poláky z dnešní západní Ukrajiny. Podle polských údajů zabili přibližně 100 tisíc lidí. Mezi další oběti Banderovců patří také Židévolynští Češi.

V říjnu 1959 Banderu v Německu zabil sovětský agent, dodnes je považován za jednu z nejkontroverznějších postav evropské historie.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Katka Bradáčová a Helena Třeštíková

Dcera narkomanky Katky válí na TikToku. Jak se Tereze vede?

Dcera nejslavnější české narkomanky Katky Bradáčové promluvila o své matce i o sobě. Jak se jí v životě daří?

Dominik Feri u soudu

Kauza Feri: Kdo je Dominik Feri a jak probíhá jeho soud?

V současné chvíli sledujeme proces s bývalým politikem a influencerem Dominikem Ferim, obviněným ze znásilnění a jednoho pokusu. Jak...

Bruce Willis je vážně nemocný

Bruce Willis trpí frontotemporální demencí: Kariéru ukončil už vloni

Slavný hollywoodský herec Bruce Willis trpí frontotemporální demencí. Zprávu o této kruté diagnóze oznámila jeho rodina prostřednictvím...