Ševčík další čas nedostane, studenti VŠE svolali demonstraci

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze Miroslav Ševčík prozatím zůstává ve své funkci. Současně požádal rektora školy Petra Dvořáka o prodloužení lhůty, do které se má vyjádřit k výzvě, aby odstoupil. To však rektor odmítl. Příčinou celé kauzy je Ševčíkova účast na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí, při které se část lidí pokoušela vtrhnout do Národního muzea a sundat ukrajinskou vlajku.

Miroslav Ševčík Foto: Profimedia

Už je to za hranou

Rektor VŠE Petr Dvořák vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí, jelikož prý poškozuje zájmy školy. Kontroverzní děkan se následně nechal slyšet, že svoji rezignaci zváží a definitivní stanovisko sdělí v úterý dopoledne, což se nestalo. "Rektor je přesvědčen, že vyčerpal všechny možnosti, kterými se snažil přimět děkana k tomu, aby nepoškozoval zájmy VŠE. V této chvíli nevidí další možnosti, jak by mohl zamezit poškozování zájmů VŠE, a proto se rozhodl vyzvat děkana k rezignaci. Děkan Ševčík si výzvu k rezignaci vyslechl a rozhodnutí rektorovi slíbil předat zítra (v úterý) během dopoledne," píše univerzita ve svém oficiálním prohlášení.

Po jednání s vedením školy se rektor Petr Dvořák dohodl na svolání mimořádné schůze akademického senátu národohospodářské fakulty. Pokud prý senát nenavrhne Ševčíkovo odvolání, učiní tak rektor z vlastního podnětu, k čemuž však potřebuje souhlas akademického senátu školy.

K rezignaci vyzývají Ševčíka i členové akademického senátu z řad studentů. Sám Ševčík, jenž byl zachycen na videu během incidentu před Národním muzeem, oponuje s tím, že místem jenom procházel a doprovázel muže, kterého zmlátili policisté. Další videa ale jasně dokazují jeho přítomnost na demonstraci s názvem Česko proti bídě, která incidentu před muzeem předcházela.

Problematický děkan

Současná kauza není zdaleka prvním nahodilým výstřelkem Miroslava Ševčíka. O jeho odvolání z pozice děkana usilují studenti VŠE již delší dobu. Stěžovali si například, že jim posílal email, ve kterém žádal, aby mu dali hlas ve volbách. Studenti rovněž upozorňovali rektora na Ševčíkovo nevhodné chování během zkoušení či samotné výuce.

Aktuálně studenti VŠE svolali demonstraci s názvem Stop Ševčík!, která se má konat ve středu od 12:30 na náměstí Winstona Churchilla před sídlem univerzity.

Nutno dodat, že podle vysokoškolského zákona nemůže Ševčíka odvolat sám rektor, nýbrž akademický senát.

Život spjatý s VŠE

Miroslav Ševčík se narodil v roce 1958 ve Zlíně. Základní školu a následně gymnázium však absolvoval v Otrokovicích, kde také složil maturitní zkoušku. Další maturitu pak získal také na Českoslovanské akademii obchodní Dr. Edvarda Beneše v Praze. Ševčík poté vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE, kde v roce 1993 získal titul kandidáta věd v oboru obecná ekonomická teorie. V roce 2010 se stal docentem v oboru hospodářská politika.

Na VŠE působil Ševčík v různých pozicích od roku 1983. Největšího kariérního úspěchu dosáhl na jaře roku 2010, kdy byl zvolen děkanem Národohospodářské fakulty. Tuto pozici se mu podařilo obhájit i v roce 2014. Jeho další období v roli děkana Národohospodářské fakulty VŠE pak začalo v roce 2022.

Ševčík působil také v Radě vysokých škol a v roce 1989 spoluzakládal takzvaný Liberální institut. Zde vykonával funkci ředitele a předsedy správní rady. Kvůli údajnému zásadnímu selhání byl však v roce 2013 z obou těchto pozic členskou schůzí odvolán.

Z komunisty Klausův obdivovatel

Není žádným tajemstvím, že byl Ševčík od roku 1984 členem KSČ. Po sametové revoluci v roce 1989 se začal ztotožňovat s politickými a ekonomickými názory Václava Klause. Postupem času se vyprofiloval do euroskeptické role. Veřejně například kritizoval finanční dotování Řecka, Evropskou unii pak obvinil z přílišného socialismu.

Sobotní demonstrace pro Ševčíka rozhodně nebyla premiérová. V září 2022 totiž vystoupil na demonstraci s názvem Česká republika na 1. místě!, která se konala rovněž na Václavském náměstí. V rámci svého projevu označil premiéra Petra Fialu za "hňupa" a "lokaje" bruselských byrokratů.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vratislav Mynář

V Lánech není alkohol, Mynář chce podat trestní oznámení

Po externím auditu ve Správě Pražského hradu (SPH) podá Kancelář prezidenta republiky (KPR) trestní oznámení. Důvodem je podezření z...

Bandera party

Plzeňská policie vyšetřuje diskotéky s názvem Bandera party

Bouřlivé reakce aktuálně vyvolávají diskotéky mladých Ukrajinců z plzeňského klubu Aréna, které nenapadlo nic lepšího než své akce...

Dominik Feri u soudu

Kauza Feri: Kdo je Dominik Feri a jak probíhá jeho soud?

V současné chvíli sledujeme proces s bývalým politikem a influencerem Dominikem Ferim, obviněným ze znásilnění a jednoho pokusu. Jak...