Generální stávka v Německu: Protesty německých farmářů

Němečtí zemědělci od pondělí 8. ledna 2024 protestují proti spolkové vládě. Jaké dopady mají protesty u nás?

Generální stávka v Německu: Protesty německých farmářů Foto: Pixabay

Generální stávka v Německu 8.1. 2024: Protesty zemědělců v Německu

Po celém Německu protestují zemědělci proti škrtům v zemědělství, v jejichž důsledku přijdou o část dotací. Traktory, kamiony a další zemědělskou technikou blokují hraniční přechody, a centra některých měst a dálnice z Drážďan do Saské Kamenice a Lipska.

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied už dříve upozorňoval vládu, že v případě plánovaných škrtů v zemědělství nastanou od ledna obrovské protesty. Přestože jim kabinet Olafa Scholze vyšel zčásti vstříc, Svaz německých zemědělců ústupek považuje za nedostatečný.

K protestní akci farmářů se podle německého deníku snaží připojit také stoupenci krajní pravice. Zemědělci se však o nich distancují.

Stávka zemědělců v Německu 2024: Hraniční přechody s Německem

Blokády jsou hlášené z celé země, jako je například Hesensko, Sasko-Anhaltsko, Severní Porýní-Vestfálsko i hlavní město Berlín. Problémy vznikly i na hraničních přechodech.

Na hraničním přechodu s Bavorskem Strážný – Philippsreuth stály kamiony i osobní auta v koloně dlouhé několik kilometrů.

Zablokovaný v obou směrech byl i hraniční přechod na Šumavě. Na příjezdu z Německa se vytvořila téměř dvoukilometrová kolona.

Neprůjezdné jsou hraniční přechody Vejprty na Chomutovsku a Boží Dar na Karlovarsku.

Český rozhlas uvedl, že kolona vznikla na hranicích na silnici I/7 směrem od Hory Svatého Šebestiána na Německo a na dálnici D8 od Ústí směrem na Drážďany z 92. kilometru.

Stávka Německo 2024: Stávka Německo – vlaky

Od středy 10. ledna od dvou ráno až do pátku 12. ledna do šesti do večera budou opět stávkovat němečtí strojvedoucí. Odbory německých strojvedoucích GDL vyhlásily stávku kvůli sporu o mzdy se železničním dopravcem Deutsche Bahn (DB) a dalšími společnostmi, což ovlivní i spojení s Českou republikou.

Podle Českých drah budou platit omezení zejména u vlakového spojení EuroCity z Prahy do Berlína, Hamburku, Kielu a Flensburgu a vlaků linky Cheb-Marktredwitz.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Petr Fiala je předseda vlády ČR

Kde sledovat jednání Poslanecké sněmovny živě online?

Sledování přímých přenosů z Poslanecké sněmovny je velice snadné. ▶️ Podívejte se na přehledný návod k livestreamu v tomto článku.

demonstrace

Demonstrace Praha 2024: Přehled plánovaných akcí v letošním roce

Demokratický stát se vyznačuje mnoha charakteristickými prvky. Jedním z nich je možnost veřejné demonstrace. V posledních letech se u nás...

Německý tank Leopard 2 má pomoct Ukrajincům při úspěšné ofenzivě

Aktuální situace na Ukrajině online

Podívejte se, jak se vyvíjí ruská agrese na Ukrajině prostřednictvím aktuálních zpráv a válečných map.