Babišův stratég Marek Prchal byl vyloučen ze sdružení marketérů

O prezidentském kandidátovi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi si můžeme myslet cokoliv, jedno ale nelze zpochybnit - stojí za ním schopný marketingový tým, možná i všehoschopný. Jeho hlavní postavou je Marek Prchal, jenž byl právě vyloučen ze sdružení reklamních profesionálů Art Directors Club (ADC). Důvodem je současná volební kampaň, která je už podle mnohých výrazně přes čáru.

Marek Prchal Foto: Petr Horník/Právo/Profimedia

Šíření lží a strachu

Zmíněná organizace považuje kampaň před 2. kolem prezidentských voleb za neetickou.Ve společnosti se prý šíří lži a strach. Marek Prchal byl na základě tohoto nařčení vyzván k rezignaci, což však odmítl. ADC následně svolalo schůzi, kde se členové shodli na vyloučení Babišova PR experta ze svých řad. V rámci třicetileté historie tohoto sdružení se jednalo vůbec o první vyloučení vlastního člena.

"Art Directors Club Czech Republic vyloučil ze svých řad Marka Prchala. Členové klubu se od jeho aktivit, které souvisejí s kampaní pro prezidentského kandidáta Andreje Babiše, zcela distancují. Zároveň se klub dohodl na vytvoření etického kodexu politické reklamy, která dosud není nijak regulována," píše sdružení na svých webových stránkách.

Prchal nebezpečím oboru

Podle předsedy ADC Davida Sudy je Prchalovo bezostyšné a účelové používání marketingu a reklam k šíření strachu mezi lidmi amorální a zároveň nebezpečné pro budoucí směřování oboru. I proto chce sdružení vytvořit výše zmíněný kodex politické komunikace.

"Válku" odšpuntovaly billboardy

Jak už bývá zvykem, kampaň před prvním a druhým kolem prezidentských voleb je diametrálně odlišná. Babiš zvolil před prvním kláním styl "hodného strýčka spojovatele", který chce pomáhat lidem. Však i jeho prvotní volební slogan zněl "Pomáhá lidem, proto Babiš".

Vše se ale změnilo po zveřejnění výsledků 1. kola voleb, ve kterém skončil Babiš těsně druhý za Petrem Pavlem. Následná tisková konference opozičního lídra předznamenala mnohem ostřejší strategii, která byla již druhý den umocněna billboardy s heslem "Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják". Následovaly další billboardy, na kterých stálo "Generál nevěří v mír. Volte mír. Volte Babiše".

V kampani se pak začali objevovat řetězové maily a sms, které varovaly před hrozící mobilizací Čechů do válečného pole. Hlavní téma před prezidentským finále tak bylo na světě.

Génius sociálních sítí

Andrej Babiš spoléhá ve své politické agitaci dlouhodobě na osvědčený marketingový tým. Marek Prchal v něm má na starosti zejména sociální sítě. Památná je například děkovačka rozradostněného Babiše po drtivě vyhraných sněmovních volbách v roce 2017, kdy Prchala označil za génia sociálních sítí a odměnil ho polibkem na čelo.

Mezi další významné představitele PR týmu hnutí ANO patří také Čechoameričan Alexander Braun a elitní reklamní kreativec a manažer Petr Topinka. Babišovi experti však příliš nestojí o to, aby byli spojování se současnou kampaní. Veškeré finance na její tvorbu Babiš prozatím poslal pouze společnosti Production Team, která však v minulých volebních kampaních ANO zodpovídala spíše za praktické činnosti, jako je třeba výroba propagačních materiálů.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jana Nečasová (kdysi Nagyová)

Nečasová dostala od Zemana milost v případu zneužití zpravodajství

Jana Nečasová byla v roce 2019 odsouzena za zneužití Vojenského zpravodajství. Teď podle dostupných informací dostala od prezidenta Miloše...

Petr Pavel

Prezidentské volby 2023: Jak se hlasovalo v obcích? Pavel vyhrál v Praze, Babiš na venkově

První kolo prezidentských voleb skončilo a my již víme, že nová hlava státu vzejde z dvojice Petr Pavel (35,4%) a Andrej Babiš (34,99%)....