Roadtrip po Itálii: Na co se připravit?

Itálie je pro výlety automobilem jako stvořená. Země nabízí kvalitní dálnice i romantické okresky. Každé městečko a vesnička přitom nabízí něco, co stojí za to vidět. Na co se při výletu do Itálie připravit?

Roadtrip po Itálii: Na co se připravit Foto: Jag_cz / stock.adobe.com

Příprava automobilu

Vekou výhodou Itálie je její blízká poloha. Výlet tak snadno zvládnete vlastním vozem. Obvykle jde o levnější řešení než letět letadlem a poté si půjčovat vůz z půjčovny. Svůj automobil ale musíte náležitě připravit.

V první řadě mrkněte na pojištění auta. Máte platné povinné ručení? Zvážit byste měli i havarijní pojištění. K užitku může být i cestovní pojištění s připojištěním vašeho automobilu.

Protože cesta bude opravdu dlouhá, doporučujeme vám zkontrolovat funkčnost brzd nebo výměnu provozních kapalin. Uděláte jedině dobře, pokud vůz před cestou zkontroluje odborník v servisu. Až po okraj doplňte nejen ostřikovače, ale i nádrž. V Itálii jsou totiž pohonné hmoty výrazně dražší. Proto kromě Česka dává smysl dotankování paliva ještě v Rakousku, abyste v Itálii museli tankovat co nejméně.

Naplánujte si trasu

Při každém roadtripu byste měli mít dokonale zmapováno, kudy pojedete, kde budete chtít zastavit a kde přespíte. Ti nejzkušenější plánují své cesty s přesností na hodiny. Pokud byste totiž improvizovali, budete mít problém s tím, že různé body zájmu nebo hotely budou již vyprodané. Bez plánu spoustu času doslova vyplýtváte kvůli složitému improvizování.

Důležité to je i z hlediska rozpočtu. Například dálnice jsou v Itálii placeny dle ujeté vzdálenosti. Dlouhá cesta po dálnici se tak může prodražit. Cenu ale můžete na internetu zjistit předem a předejít tak nepříjemným překvapením.

Bez plánování tedy rozhodně nikam nevyrážejte. To platí i pro Itálii, kde mohou mít turisté ve srovnání s jinými zeměmi vyšší tendenci trochu vypustit a zkrátka si užívat života.

Protrénujte základní slovíčka

Úroveň znalosti angličtiny v Itálii výrazně roste a zejména s mladší generací se, podobně jako v Česku, nebudete mít problém domluvit. Přesto každý Ital ocení, pokud znáte pár základních slovíček. Minimálně pozdrav „Ciao!“ by si měl osvojit opravdu každý. Také poděkování „Grazie!“ protistraně vykouzlí úsměv na tváři.

Pozor na místní řidiče

Italové jsou typičtí pro svůj méně předvídatelný styl řízení. I v tomto směru se situace nedá srovnávat s tím, jak to vypadalo před 20 nebo 30 lety. Nicméně stále platí, že někteří řidiči příliš nehledí na to, kdo má kde přednost a raději používají klakson. Kdo více troubí, ten se lépe protlačí. Na dálnicích pozor na chaotické předjíždění a nečekané přejíždění z pruhu do pruhu. Zejména při příjezdu z Německa či Rakouska je rozdíl v disciplíně do očí bijící.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dálniční známka 2023

Dálniční známka 2024: Cena a kde koupit? Platnost, pokuty a informace

Již více než dva roky lze používat elektronickou dálniční známku. Zároveň platí, že pro letošní rok ji už nekoupíte ve formě nálepky. V...

Dálniční poplatky v Itálii

Dálniční poplatky v Itálii: Kolik zaplatíte za mýtné? Zpoplatněné úseky

Itálie je velmi oblíbenou turistickou destinací zejména kvůli letním radovánkám u moře❤️, zimním v Alpách, bohaté kulturní historii a také...

benzin

Ceny benzinu a nafty – Kde natankovat levně? Aktuální ceny dnes

Ruská invaze na Ukrajinu ovlivnila mnohé, mimo jiné se odrazila na cenách pohonných hmot. Jak se měnila v průběhu roku cena benzinu a nafty...