Youtuber MrBeast: Co dělá a jak vydělal miliardové jmění

Kolik peněz lze vydělat na youtubových videích? Americký internetový podnikatel Jimmy Donaldson alias MrBeast dokázal, že hranice žádné nejsou. Pětadvacetiletý youtuber oplývá nápady nejen na zábavná videa, která stojí na drahých kaskadérských kouscích i náročných výzvách, ale rozsah jeho kreativních a mimořádně výdělečných aktivit sahá i mimo YouTube…

Hodnota majetku - Kanál MrBeast
Další kanály - Merch

Youtuber MrBeast: Co dělá a jak vydělal miliardové jmění Foto: Profimedia

MrBeast –⁠ info / wiki

YouTubový kanál MrBeast provozuje Jimmy Donaldson, který se díky svým zábavným kaskadérským kouskům i štědrým charitativním činům stal nejvýdělečnějším youtuberem současnosti. Jeho hlavní kanál MrBeast, který aktuálně sleduje 180 milionů lidí, stojí především na náročných výzvách, za jejichž splnění jeho účastníkům platí velké peníze.

Nabídl například 10 tisíc dolarů tomu, kdo si lehne do vany plné hadů. Některé výzvy plní i sám Jimmy. Jednu takovou uskutečnil před dvěma lety, kdy se nechal v rakvi pohřbít na padesát hodin pod zem.

MrBeast a čisté jmění

Podle odhadů si Jimmy Donaldson v roce 2021 vydělal 54 milionů dolarů. Čisté jmění v roce 2023 údajně činí více než 100 milionů dolarů (přes 2 miliardy korun), přičemž aktuální měsíční příjem se odhaduje na 25 milionů. Tyto peníze pochází z několika zdrojů, přičemž tím hlavním je provozování reklam na jeho youtubových kanálech.

Peníze získává rovněž od sponzorů, z prodeje vlastního značkového zboží ve svém obchodě ShopMrBeast a z dalších podniků (MrBreastBurger a Feastables), které v posledních letech založil.

Na druhou stranu, výroba videí, ve kterých někdy rozdá i stovky tisíc dolarů, se hodně prodraží. Ročně do videí investuje okolo 50 milionů dolarů, přičemž toto číslo se s narůstající popularitou stále zvětšuje. Za jedno video prý utratí 350 tisíc až jeden milion dolarů.

YouTubový kanál MrBeast

Jimmy spustil svůj youtubový kanál v roce 2012 (ve 14 letech), kdy nahrával různá herní videa. Nejdříve se zaměřil na online hru Minecraft, později rozšířil záběr o hry jako Pokemon Online, Black Ops 2 apod. Spustil také svůj první seriál, jehož tématem bylo, kolik vydělávají nejúspěšnější youtubeři.

Po dvou letech začal nahrávat diskusní videa, kde probíral mnoho náhodných témat. V roce 2015, zhruba po třech letech fungování, odebíralo Jimmyho kanál 2 tisíce fanoušků.

V roce 2016 spustil sérii nazvanou "Nejhorší intra", v níž si dělal legraci z méně kvalitních inter. V letech 2016-2017 přesměroval svůj obsah na výzvy, a později na kaskadérské kousky. Ty mu umožňují rychlý růst popularity, a to hlavně díky jeho velkorysosti i poměrně originálnímu typu obsahu.

S přibývajícími lety začala videa zahrnovat náročnější výzvy i vyšší odměny. Postupně narůstalo množství obsahu i kanálů a z nezávislého youtubera obklopeného několika přáteli se stala plnohodnotná produkční společnost (registrovaná jako MrBeast LLC) zaměstnávající desítky pracovníků.

Kromě kameramanů a střihačů zaměstnává MrBeast producenty, manažery, logistické techniky, účetní, právníky, administrativní pracovníky, zdravotníky pro výzvy či stavební dělníky, kteří mu staví kulisy.

MrBeast a další youtubové kanály

Růst obsahu a témat si časem vyžádal více než pouze jeden kanál. Kromě MrBeast tak vzniklo několik dalších youtubových kanálů, které velmi rychle přilákaly miliony odběratelů a jejich úspěch je stále na vzestupu. Všechny kanály dohromady sleduje téměř 300 milionů odběratelů.

MrBeast Gaming

Herní kanál s názvem MrBeast Gaming vznikl v roce 2020 a každý týden na něm přibudou 2 až 3 videa. Jde o nástupce starších herních videí, které se dříve nacházely na hlavním kanálu.

V těchto videích se obvykle objevují MrBeastovi přátelé Chris, Chandler a Carl a hrají nejčastěji Minecraft, ale i další hry jako Grand Theft Auto V, Among Us, Fall Guys a další. K červenci 2023 odebírá MrBeast Gaming přes 35 milionů lidí, což z něj činí jeden z nejrychleji rostoucích youtubových kanálů.

Beast Philantrophy

Beast Philanthropy je dobročinný kanál, kde veškeré příjmy z reklamy, prodeje zboží a sponzorství putují do potravinové banky. Najdete zde například video o stavbě domu pro bezdomovce, budování studní v Africe apod. Sledovanost na tomto kanále se pohybuje okolo 10 až 20 milionů zhlédnutí na video.

Don't Subscribe

Kanál Don't Subscribe vytvořil MrBeast společně s britským youtuberem JackSucksAtLife. Jde o další výzvu, kdy MrBeast dává Jackovi deset centů za každého nového odběratele, a to až do počtu 1 milionu odběrů nebo 100 tisíce dolarů. Zajímavé je, že kanál neobsahuje žádná videa.

MrBeast 2

Čtvrtý aktivní kanál MrBeast 2 je jakýsi doplněk k hlavnímu kanálu MrBeast. Slouží k nahrávání videí, která by se nevešla na hlavní kanál. Najdete zde například video, na kterém MrBeast podepisuje trička po dobu šesti hodin.

sipka Mohlo by vás také zajímat, jak sledovat videa na YouTube bez reklam

MrBeast Crew –⁠ kdo je kdo v Beast Gangu

Skupina několika Jimmyho přátel, kteří v jeho videích pravidelně vystupují, si říká Beast Gang. Jsou to youtubeři a další tvůrci obsahu a na Donaldsonově úspěchu hrají významnou roli.

Chris Tyson (meme)

Je známý také jako Chris the Meme God a na tvorbě MrBeastových videí spolupracuje jako kameraman, střihač a producent. Svou kariéru na sociálních sítích zahájil v roce 2015 a rychle si získal příznivce. Vybudoval si jméno jako tvůrce originálních a vtipných virálních „memů“.

Chandler Hallow

Dnes stálý člen Jimmyho videí byl původně jeho údržbářem. Po svém debutu v pořadu We Are Better Than Dude Perfect, který na kanále MrBeast běžel před šesti lety, se v Jimmyho videích objevuje pravidelně. Přestože je členem štábu, sám se také aktivně účastní mnoha výzev, a několik jich dokonce vyhrál.

Carl Jacobs

Začínal jako youtuber, jehož videa stojí na hraní různých online her jako Minecraft, Roblox apod. Stal se také významným streamerem Minecraftu na Twitchi, kde díky své poutavé osobnosti a zručnému hraní rychle nasbíral velké množství příznivců.

Od roku 2017 je kameramanem pro kanál MrBeast a od roku 2020 se rovněž objevuje ve videích.

Nolan Hansen

Hansen je nejmladším členem Beast Gangu a proslavil se vystoupením ve videoklipu na kanále MrBeast "I Spent $1,000,000 on Lottery Tickets“. Dříve provozoval vlastní youtubový kanál, avšak od roku 2022 je nefunkční.

MrBeast –⁠ merch

MrBeast není „jen“ mimořádně úspěšným tvůrcem videí, ale internetovým podnikatelem s širším záběrem. Kromě toho, že provozuje obchod s vlastním značkovým zbožím, což není nic neobvyklého, rozjel další podniky, které stojí na originálních nápadech a vynáší mu nemalé peníze.

MrBeast Burger

Koncem roku 2020 spustil MrBeast „virtuální restauraci“ s názvem MrBeast Burger, která nyní dodává hamburgery do restaurací v zemích po celém světě. Jde o zcela nový koncept, kdy si zákazníci objednávají hamburgery online prostřednictvím aplikací pro rozvoz jídla nebo pomocí vlastní aplikace. Jídlo je následně připraveno v kamenných provozovnách smluvních restaurací.

Obliba MrBeast Burgeru strmě vystřelila –⁠ zanedlouho byly jeho dodávky dostupné na stovkách míst ve Spojených státech. Pouhé tři měsíce po otevření překročil MrBeast Burger hranici 1 milionu prodaných hamburgerů.

V roce 2021 fungovalo již více než 600 poboček a řetězec expandoval i do Kanady a Spojeného království. Nyní působí i v Asii a Austrálii a nedávno dorazil i do Itálie a Švédska. Vedle toho byla v obchodě ShopMrBeast spuštěna nová řada značkového zboží MrBeast Burger.

MrBeast vyrábí i čokoládu / Feastables

V roce 2022 založil Donaldson další společnost, která uvedla na trh vlastní značku čokoládových tyčinek MrBeast Bars. Uvedení na trh doprovázela soutěž o ceny v hodnotě přesahující 1 milion dolarů, přičemž hlavní cenou byla továrna na čokoládu.

Během několika měsíců své činnosti vydělala společnost Feastables přes 10 milionů dolarů. V roce 2023 uvedla Donaldsonova společnost Feastables také gumové bonbóny s názvem Karl Gummies.

sipka Víte, kolik si vydělávají nejoblíbenější čeští youtubeři? Podívejte se na Top 10 youtuberů v Česku

Zdroje: en.as.com, mrbeast.fandom.com, wikipedia.org

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Petr Mára

Petr Mára – youtuber, influencer a technologický guru

Petra Máru známe hlavně jako youtubera a influencera, který nám pravidelně představuje novinky ze světa technologií. Čemu se věnuje, když...

Jaroslav Vajgl

Těhotnej kuchař: český TikToker - životopis, recepty a videa

Stal se fenoménem české internetové scény. Kdo je Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař a jak celý nápad s krátkými videorecepty vznikl?

Celovečerní film Kazmy Kazmitche ONEMANSHOW: The Movie

Celovečerní film Kazmy Kazmitche ONEMANSHOW: The Movie

Celovečerní film ONEMANSHOW: The Movie, za kterým stojí Kamil "Kazma" Bartošek, vstoupí do kin 17. srpna 2023. ☝ Co o něm dosud víme?