Petr Mára – youtuber, influencer a technologický guru

Petra Máru známe hlavně jako youtubera a influencera, který nám pravidelně představuje novinky ze světa technologií. Když zrovna netočí video, jako konzultant radí firmám, jak být efektivnější. Kdo je Petr Mára a co všechno byste o něm měli vědět?

Petr Mára Foto: Facebook/petrmara

Petr Mára: věk, vzdělání, Youtube a další základní info

Petra Máru odjakživa pohání touha po vzdělání a už odmala ho zajímá vývoj technologií a pokrok obecně. Kromě toho celoživotně zkoumá možnosti time managementu a radí firmám, jak být efektivnější a produktivnější. Na tato témata Petr Mára pořádá i školení.

Je také velkým obdivovatelem firmy Apple, pro kterou řeční na evropských a asijských konferencích zabývajících se iPhonem a iPadem. Je totiž certifikovaným trenérem firmy Apple.

Známe ho ale především z videí, v nichž nadšeně zkouší veškeré moderní technické vymoženosti a hodnotí je. O tom, že se mezi diváky těší velké oblíbenosti, svědčí jeho 178 tisíc odběratelů, kteří ho sledují na YouTube.

PETR MÁRA - ZÁKLADNÍ INFO
Věk 45
Místo narození Praha
www www.petrmara.cz
kontakt petr@petrmara.com
kdo je youtuber, influencer, certifikovaný trenér značky Apple, nadšenec do elektromobilů a obecně technologií, fanda krásných hodinek

Petr Mára: podcast o nových technologiích, ale i o rapu a Středo/věk

Petr Mára odůvodňuje vznik svého podcastu tím, že jednoduše neměl čas pokecat si se svými přáteli a zajímavými lidmi o věcech, které ho baví. S nadsázkou říká, že teď všichni jezdí za ním a on má díky tomu dostatek času. Epizody jeho podcastu nabízejí skutečně širokou škálu témat v závislosti na konkrétním hostu. Dozvědět se tu můžete leccos například o bitcoinu, darkwebu, krizi, digitalizaci lékárenství, ale překvapivě třeba také o rapu. Jeho podcast najdete na mnoha platformách a stránkách jako například ceskepodcasty.cz, ale také na spotify.

Tam nejdete i podcast Středo/věk, který Petr Mára připravuje společně s Martinem Vymětalem a Janem Dobrovským. Pánové představují tři jedinečné pohledy na život a na to, jak držet krok s dobou. V podcastu se však trojice baví prakticky o všem možném.

Petr Mára rozhovory – v podcastech i časopisech o všem, o čem se mluví

Petr Mára má skutečně široký záběr a bavit se s ním můžete v podstatě o všem. O tom svědčí koneckonců i jeho podcasty a videa. Jsou ale témata, na něž v rozhovorech s Petrem Márou narážíme pravidelně:

  • technologie a jejich vývoj obecně
  • umělá inteligence
  • značka Apple
  • elektromobily
  • kryptoměny, NFT
  • investování
  • strava
  • hodinky

Petr Mára: merch Memento Mori – značka, která činí dobro

Ke jménu Petr Mára neodmyslitelně patří také merch Memento Mori. Pod značkou vznikly už čtyři takzvané dropy, dalo by se říct kolekce. I u té poslední, Cryptopunk Edition, šlo o limitovanou edici a z jejího prodeje putovalo 100 000 Kč na linku bezpečí. Kdy se dočkáme dropu číslo pět, se můžeme jen domnívat, ale už teď se můžete namlsat na instagramu této značky (mementomoripm), kde si na prezentaci dávají skutečně hodně záležet.

Petr Mára a Kovy – nejen o technologiích a značce Apple

Petra Máru ohledně výjimečnosti i nevýhodách produktů značky Apple vyzpovídal také jeden z nejznámějších českých youtuberů Kovy. Kromě jedinečnosti značky řešili také otázku, zda zájem o Apple už trochu neopadá. Už v úvodu Petr Mára prozradil, že technologie Appleu je pro něho klíčová a Iphone má úplně od počátku – android nikdy nevlastnil. A v čem vidí Petr Mára jedinečnost Appleu? „Vyrábí produkty pro sebe..., což vede ke kvalitě a vylepšování produktů.“ Řeč byla také o fenoménech dnešní doby, spojených s technologiemi, které mají vliv i na lidské chování a vztahy.

Petr Mára NFT – skvělá šance, nebo riziková investice?

Petr Mára se zajímá nejen o technologie, ale také investování a kryptoměny. Hodně často se v rozhovorech vyjadřoval k NFT (non-fungible token, v podstatě informace o vlastnictví položky, kterou může představovat leccos od obrázku po video, je to virtuální obdoba třeba zápisu v katastru). V době coronavirové krize vyletěl zájem o kryptoměny (nejen bitcoin nebo ethereum) strmě vzhůru a s tím se svezly i nepříliš probádané projekty jako NFT.

Petr Mára si tuto investici sám vyzkoušel a koupil NFT z kolekce Bored Ape Yacht Club a Doodle, a když tokeny po osmi měsících prodal, byl v plusu o 250 procent. To ale bylo na úplném začátku projektu. I sám Petr Mára varoval před riziky investování do podobných záležitostí a doporučoval opatrnost. Je snadné se nechat napálit, a když se stanete obětí podvodu, není na koho byste se obrátili.

Petr Mára – vítěz Czech Social Awards 2022

Petr Mára vyhrál minulý rok hlavní cenu Czech Social Awards „za výjimečné působení na sociálních sítích“. Ocenění je udělováno každoročně nejzajímavějším počinům a osobnostem na české online scéně. Petr Mára se v rozhovoru pro Extra vyjádřil, že jakkoli to bude znít otřepaně, skutečně vítězství nečekal. Byl ale rád, že lidé oceňují jeho dlouhodobý přínos online světu.

Petr Mára nemoc: dříve paleo a lowcarb, dnes carnivore

Petr Mára se odjakživa potýká s autoimunitním onemocněním trávicího traktu, takzvanou ulcerózní kolitidou, a protože je mužem činu, vždycky se aktivně zajímal, jak se s tímto nepříjemným onemocněním vypořádat. Po téměř nekonečném zkoumání různých léčebných metod, včetně užívání kortikoidů, biologických léčeb a diet konečně zjistil, jak na svůj trávicí trakt vyzrát. Vydal se cestou čistě masové, neboli carnivore, stravy. Zpočátku zkoušel i paleo stravu a lowcarb, pořád to ale nebylo ono. Ke carnivore ho přivedla kniha o Eskymácích, kteří žijí skoro výhradně na mase.

Petr Mára: poker a další koníčky

Petrovi jde leccos a zajímá se nejen o virtuální žetony, ale i ty, které můžete protáčet v prstech. Sem tam si jde tedy ozkoušet svůj poker face a nedávno tak zvítězil v miniturnaji Martina Kabrhela.

Petr Mára tráví logicky většinu svého času u počítače, protože práce je mu koníčkem, ačkoli v mnoha rozhovorech přiznal, že tomu tak nebylo vždycky. Pokud se však potřebuje odreagovat, největším únikem je pro něj jeho početná rodina.

Petr Mára si občas rád zahraje poker Foto: Pixabay

Petr Mára – Porsche Taycan, Tesla a elektromobily

Petr Mára je fanouškem také krásných aut a hodinek a elektroauta jsou jeho oblíbeným tématem. „Kdybych jezdil 600 km, tak si elektromobil nekoupím,“ řekl Petr Mára v rozhovoru pro Brocast. Na druhou stranu podotýká, že jestliže jezdíte krátké vzdálenosti a máte možnost nabíjet auto doma nebo v práci, tak proč jezdit k benzínce. „Jsou určitý scénáře, kdy je elektromobil to nejlepší,“ dodává.

Zdůrazňuje však, že do diskuzí ohledně ekologičnosti elektromobilů se raději nepouští, protože si je vědom, že ani elektroauta nejsou v tomhle ohledu stoprocentní a že všechna auta – včetně Porsche Taycan, které má teď, nebo Tesly, kterou kdysi vlastnil – mají své mouchy.

Petr Mára hodinky – vášeň, která není o ceně

Petr Mára je také vášnivým sběratelem hodinek. Tvrdí, že pokud jde o tuhle vášeň, nemusí to být zdaleka o ceně jednotlivých kousků ani nemusí jít nutně o chytré hodinky. Nejde o to mít ty nejdražší hodinky na světě, lákají ho ale takové, které mají zajímavý příběh nebo je za nimi spolupráce dvou zdánlivě nespojitelných firem.

Petr Mára manželka a děti: rodina – to nejlepší odreagování ze všech

Petr Mára se v jednom z rozhovorů pro Extra vyjádřil, že největším odreagováním je pro něho jeho rodina. „... Nevím, jestli říkat udělejte si co nejvíce dětí. To asi není ta správná rada (smích)...“ S manželkou spolu mají tři děti a tak je jasné, že je u nich doma o zábavu postaráno.

Podívejte se na jeden z nejnovějších rozhovorů s Petrem Márou:

#️⃣Kdo je Petr Mára?

Petr Mára je influencer, youtuber, jednoduše by se dalo říct tvůrce obsahu. Je považovaný za experta na vývoj technologií, ale věnuje se aktivně i dalším oborům a tématům, jako jsou investice, kryptoměny či elektromobily. Jeho jméno je spojované hlavně se značkou Apple, s níž spolupracuje jako certifikovaný trenér a přednáší o ní na světových konferencích.

#️⃣Co si Petr Mára myslí o NFT?

Petr Mára si sám vyzkoušel výhody i nevýhody projektu NFT, když na samém počátku investoval nemalou částku do obrázku Bored Ape. Petru Márovi se investice vyplatila a zisk dělal 250 %, i přesto však varoval veřejnost před riziky podobného investování, protože NFT je neregulované a můžete se snadno stát obětí podvodu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jaroslav Vajgl

Těhotnej kuchař: český TikToker - životopis, recepty a videa

Stal se fenoménem české internetové scény. Kdo je Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař a jak celý nápad s krátkými videorecepty vznikl?

Štáfek Jakub

Jakub Štáfek životopis – kariéra, filmy, přítelkyně a dcera

Od účinkování v nekonečném seriálu Ulice ušel pořádný kus cesty. Kdo je dnes Jakub Štáfek a jak se mu daří v kariéře, s přítelkyní a...

Agoda

15 nejlepších cestovních aplikací: objevte užitečné travel appky

S nepřeberným množstvím cestovních aplikací všeho druhu už se dneska neztratí ani největší zabloudilec. Co je ve světě cestovních apek...