Top 10 YouTuberů v Česku za rok 2024: Kdo vydělává nejvíc?

Nezaháleli a bez váhání naskočili na vlnu, která je vynesla až na vrchol. Jsou mladí, pohlední, talentovaní a žijí svůj sen. Hobby se jim stalo více než dobře placenou prací. Kdo jsou nejúspěšnější čeští YouTubeři a v čem si vedou nejlépe? Podívejte se na jednotlivé žebříčky.

Top 10 youtuberů v Česku za rok 2022 Foto: Profimedia

Žebříček nejbohatších YouTuberů v Česku

Úspěch YouTuberů lze měřit různými způsoby. Můžete sledovat počet zhlédnutí a odběratelů, výdělečnost, oblíbenost na sociálních sítích a další faktory. Časopis Forbes ale letos tradičně zveřejnil oficiální žebříček, který změřil kvalifikované odhady ročních nezdaněných příjmů, tedy to, kolik peněz plynulo každému z vlastního merchandisingu, spolupráce s různými platformami či značkami nebo čistě jen z reklam na YouTube.

Je však třeba si uvědomit, že od příjmů nejsou odečteny náklady na mzdy zaměstnanců, pronájem natáčecích prostor, techniky. Výjimkou jsou e-shopy, ze kterých Forbes započítal hrubý zisk YouTuberů a ne tržby.

Nejbohatší Youtubeři v Česku a jejich hrubé výdělky
YouTube kanál Roční příjmy před zdaněním 
(červenec 2022 až červen 2023)
1. FIZIstyle 24 mil. korun
2. Tary 21 mil. korun
3. BAXTRIX 17 mil. korun
4. Jon Marianek 16 mil. korun
5. MenT 15 mil. korun
6. Agraelus 15 mil. korun
7. XNAPY 14 mil. korun
8. Erik Meldik 14 mil. korun
9. Ondřej Koběrský 13,5 mil. korun
10. Stejk 11 mil. korun

Nejvíc TOP z TOP 10: opět FIZI, jeho challenge a pranky

Nejbohatším YouTuberem v Česku se stal pro rok 2023 opět Filip Zima se svým kanálem FIZIstyle, který mu vynesl 24 milionů korun. Tento třiadvacetiletý průkopník velmi rychle pochopil, s čím udělá díru do světa – nebo alespoň do České republiky –, a zaměřil se na mladé publikum, kterému přináší zábavná videa všeho druhu, spojená často s výzvou, pranky či kontroverzními vtípky, které ho ale proslavily. Zisky mu vynáší hlavně samotný YouTube, ale také merchandising a partnerství s herní společností Wargaming a platformou Disney+.

V TOP 10 opět kontroverzní Tary a BAXTRIX

Z druhého místa sesadil oproti minulému roku Tary BAXTRIXE, který dříve zásoboval své fanoušky hlavně videy z parkourových dobrodružství. Dnes jde spíše o videa z dobrodružství jménem Taryho život. Parkour ho ale stále baví a zůstává příznivcem aktivního životního stylu a pohybu. Jeho nejsledovanějším videem bývalo to s názvem Rozstřel Youtuberek | SweetieMarket vs. Mína, které shlédlo neuvěřitelných 9,4 milionu lidí. Tary je kromě toho známý svou kontroverzí a má už na kontě několik veřejných omluv.

Jedna souvisela s merchem. Na dotaz jednoho ze svých fanoušků, proč jsou jeho výrobky tak drahé, odpověděl: „Já nemám drahý oblečení, jen ty máš málo peněz.“ Jeho reakci odsoudili nejen fanoušci, ale i mnozí YouTubeři.

BAXTRIX (vlastním jménem Štěpán Buchta) sice skončil v letošním žebříčku na třetím místě a o jednu pozici si tak pohoršil, zato se však může chlubit prvenstvím v globálním úspěchu. Kde díky své skvělé angličtině upoutává zahraniční publikum.

Kartami zamíchal například i Jon Marianek

Nováčkem v žebříčku je Jon Marianek – YouTuber, který se proslavil v USA především díky spolupráci s jedním z nejvýdělečnějších YouTuberů světa a boxerem Jakeem Paulem. Jonovy příjmy plynuly v minulém roce ze spolupráce s Netflixem, ESPN nebo DAZN. Jon sesadil ze 4. místa Vojtěcha Fišara tvořícím pod nikem Agraelus.

Na pátém místě se udržel MenT, který původně začínal s herními videy a později přidal další kanály – auto-moto profil MenTsgarage, nový herní kanál Honza Hrouda a účet o jídle a pití Mám hlad, který patří aktuálně mezi nejsledovanější kanály o jídle.

Podívejte se na jedno z nejúspěšnějších videí Jana Macáka (MenT).

Stále se daří také streamerům na Twitchi

Šesté místo v žebříčku nejbohatších YouTuberů si letos vysloužil už zmiňovaný Agraelus. Nejznámější Twitcher vydělává díky pravidelnému předplatnému a tzv. donatům neboli jednorázovým příspěvkům fanoušků. Má také vlastní merch a spolupracuje s různými značkami (např. Smarty.cz).

Na sedmém místě se umístil XNAPY, který patří stejně jako Agraelus mezi nejznámější české streamery na Twitchi. Smlouvy má podepsané s výrobcem energy drinků Big Shock! nebo chytrých telefonů Samsung.

Osmý skončil Erik Meldik – 37letý spoluzakladatel legendárního YouTube kanálu ViralBrothers. Erik v současnosti tvoří videoobsah už spíše příležitostně, hlavní příjem mu jde z byznysu (prodej oříškových másel by Mama Domisha a české šperky Ushi), který vybudoval společně se svojí manželkou. Erik těží také z uzavřených dlouhodobých spoluprací (např. Trading 212 nebo Grizly) a videí z kanálu ViralBrothers.

Nové tváře, ale žádné ženy

Do letošního žebříčku se nově dostal finanční YouTuber Ondra Koběrský. Ten začal s tvorbou videí na podzim roku 2020. Jeho výhodou byl nárůst poptávky po investování i nízká konkurence. Kromě příjmu z reklam má také svou komunitu na platformě Patreon, se kterou sdílí část svého placeného obsahu.

Na desátou pozici se vměstnal Jakub Steklý alias Stejk. Ten se pyšní hned dvěma profily – stejnojmenným jako jej jeho přezdívka a druhým s názvem Hype-cast, který provozuje se sportovcem, cestovatelem a fotografem Martinem Molnarem.

Shopaholic Nicol, Gabrielle Hecl nebo Jakub Štáfek aneb Youtubeři ve filmu

Youtubeři se v dnešní době a u mladé generace těší mnohdy větší popularitě než slavní herci, a tak bylo jen otázkou času, kdy podobné téma pronikne i do filmu. Scenárista a režisér Andy Fehu předminulý rok vypustil do světa film Shoky & Morthy: Poslední velká akce, pojednávající o dvou YouTuberech, kteří svým vtípkem překročí meze a vše se zvrhne v divokou záchranu kariéry, ale i přátelství. Hlavních rolí se ujali Štěpán Kozub a Jakub Štáfek.

Přiblížit nám svět internetových celebrit má také dokument Nejsledovanější, který má mazat propast mezi generacemi. Kromě zpovědí samotných youtuberů se tu dočkáte rozhovorů s rodiči malých fanoušků, psychology, marketéry a dalšími, kteří přispěli svým odborným pohledem na věc. Dokument se točil po dobu celých šesti let, protože byl od začátku plánovaný jako časosběrný, a objevuje se v něm například YouTuber Kovy, Shopaholic Nicol nebo Gabrielle Hecl.

Kontroverzní Youtubeři – MikeJePan a Datel

Mezi Youtubery jsou i tací, co si slávu vysloužili kontroverzními videy, nad nimiž jedni jásají a druzí nevěřícně kroutí hlavou. Takový je třeba Mike Oganesjan, jehož kanál byl známý pod názvem MikeJePan. Mladý muž arménského původu se proslavil videy, na nichž záměrně páchá dopravní přestupky a pak natáčí zásah policistů, které bez skrupulí provokuje. Youtube jeho kanál v roce 2018 zrušil. Jeho jméno bylo spojené s několika webovými stránkami a službami, před nimiž veřejnost varovala Česká advokátní komora. Mike se na Youtube vrátil v roce 2019 s kanálem AROGANTNÍ, ale i ten mu byl roku 2021 zrušen.

Do kategorie kontroverzních youtuberů patří i Marek Valášek alias Datel. Proslavil se videy plnými pranků a skandálů. A přitom to začalo všechno nevinně. Youtube kanál měl už ve čtrnácti a původně ho zásoboval videy z hraní počítačových her. Později přesedlal na zmíněné pranky a challenge. Naposledy Datel schytal pořádnou kritiku za video na TikToku, kde pojídá syrové brambory. Odborníci ho upozornili, že jsou jedovaté. Také měl aféru ohledně fejkových soutěží, které vyhlašoval na svém YouTube kanálu, ale lidé se nikdy nedočkali vyhlášení, natož pak cen, a zřejmě právě proto mu byl kanál zrušen. Marka si můžete také pamatovat z první řady úspěšné show Like House. Kromě záliby v natáčení videí se Marek učí MMA a trénoval například se známým zápasníkem Michalem Kotalíkem.

Majo Seman: úspěšný Youtuber, který zemřel mladý

Českou a slovenskou youtubovou scénou otřásla v roce 2021 tragická zpráva, že v pouhých dvaceti letech zemřel jeden z nejúspěšnějších slovenských youtuberů Majo Seman. Byl talentovaný, ale už dlouho se potýkal se závislostí na tvrdých drogách. Zrovna před svou smrtí procházel procesem odvykání, byl už nějaký ten pátek čistý a zdálo se, že je vše na dobré cestě. Pár hodin po povzbudivém příspěvku plném optimismu, v němž Majo děkoval za podporu fanouškům a zmínil, že má zase chuť tvořit videa, přišla zpráva, že zemřel.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

proc tam neni porty hraje poooooooooooc

Cus menTe a dobrý drifti😂

ettyfbfhg

o
o
ooooo

Ahoj Měňte jsi můj nej oblíbenějši youtuber

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sociální síť TikTok se rychle rozrůstá, na svém smartphonu ji má u nás už každý sedmý

Vše o aplikaci TikTok a nejúspěšnější TikTokeři u nás

Sociální síť, která se rychle rozrůstá a zejména děti se od ní nemohou odtrhnout. TikTok ale láká i dospělé. Co nabízí a jak funguje? Vše o...

Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo svůj protějšek poznal v aplikaci Tinder

Tinder aplikace - recenze a zkušenosti s online seznamkou

Podle výzkumů až 45 % lidí hledá vztah přes seznamovací aplikace na internetu. Tinder je v tomto jedničkou na trhu. Vše o aplikaci Tinder...

Chytré hodinky

Chytré hodinky: Jaké jsou možnosti jejich využití?

Chytré hodinky – tento pojem je jedním z nejskloňovanějších termínů dnešní moderní doby. Bývá chválen různými skupinami populace, ať už...