Jak se proslavila zpěvačka Aiko a kde letos vystoupí?

Aiko (vlastním jménem Alena Shirmanová-Kostebelová) bude letos zastupovat Českou republiku na mezinárodní soutěži Eurovision Song Contest. Jak se proslavila a s jakou písničkou vystoupí, se dočtete v tomto článku.

Aiko během vystoupení Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Kdo je Aiko?

Aiko je umělecké jméno mladé česko-ruské zpěvačky a textařky Aleny Shirmanové-Kostebelové, která se narodila 26. prosince 1999 v Moskvě. Ve svých pěti letech se s rodiči přestěhovala do Karlových Varů, kde vyrůstala. V roce 2015 se zúčastnila pěvecké soutěže SuperStar. Pro jméno Aiko (v překladu „Dítě štěstěny“) se rozhodla po návštěvě Japonska, které ji uchvátilo. Poté studovala ve Velké Británii. V letošním roce zastoupí Českou republiku v soutěži Eurovision Song Contest.

Kariéra multinárodní zpěvačky

Aiko přičichla k hudbě (konkrétně k hraní na kytaru a ke zpěvu) už v dětství. Profesionálně se jí ale začala věnovat až během studia produkce v anglickém Brightonu. Ve svých 15 letech se v ČR přihlásila do populární pěvecké soutěže SuperStar. Účast ji jak sama říká, nakopla k vlastní tvorbě a poznání zákulisí soutěže i televizního vysílání. Předtím nahrávala covery svých oblíbených písní a vydávala je na YouTube.

Aiko: alba a písničky

V roce 2018 vydala své debutové EP s názvem Aiko. O dva roky později vzniklo její první album Expiration Date. V říjnu 2023 přišla se svým druhým albem s názvem Fortune's Child. Právě z této desky pochází také skladba Pedestal, se kterou bude Českou republiku zastupovat na Eurovizi. Najdete na ni také následující skladby:

  • Power,
  • Daughter of the Sun,
  • Gemini,
  • Alter Ego,
  • I Want to Be Perfect,
  • Restless,
  • Instincts,
  • Lucky Streak.

V minulosti vystupovala na tuzemských i zahraničních festivalech – například Sziget, Rock for People nebo Metronom. Vyhrála také soutěž Czeching, kterou pořádalo Radio Wave.

Jako první česká umělkyně se objevila na newyorské Times Square díky svému zapojení do celosvětové kampaně Spotify Equal. Tím zdůraznila svůj postoj k prosazování rovnoprávnosti žen v hudebním průmyslu.

Aiko – Eurovize 2024: Pedestal a kontroverze

Zpěvačka uspěla v národním kole diváckého hlasování soutěže Eurovize se svou písní Pedestal a tím postoupila do mezinárodního kola, které se bude konat od 7. do 11. května 2024 ve švédském městě Malmö. Do Eurovize se Aiko přihlásila, protože se podle jejích slov jedná „o to nejlepší z Evropy a dál.“ Líbí se jí extravagance, show a komunita soutěže.

Po vyhlášení vítězství zpěvačky v národním kole se však na internetu objevila řada nesouhlasných komentářů. Podle některých hlasujících se umístila na prvním místě díky chybně fungující aplikaci, která údajně automaticky volila ji namísto jiných interpretů. Navíc prý porušila pravidlo přihlášení písně Pedestal, kterou představila veřejnosti před 1. zářím minulého roku. Některým odpůrcům vadí také zpěvaččin ruský původ.

Aiko věří, že jí vždy všechno vyjde. Tento svůj postoj odráží také její poslední album Fortune´s Child. Zda uspěje také v Eurovizi, se musíme nechat překvapit. Nicméně zatím se českým umělcům v soutěži příliš nedařilo. Podívejte se do tabulky, jak si vedli v minulých letech.

Eurovize – účast českých umělců
Název hudebníka Rok účasti Místo
Kabát 2 007 poslední
Tereza Kerndlová 2008 předposlední
Gipsy.cz 2009 poslední
Marta Jandová a Václav Noid Bárta 2015 třinácté
Gabriela Gunčíková 2016 dvacátépáté
Martina Barta 2017 třinácté
Mikolas Josef 2018 šesté
Lake Malawi 2019 jedenácté
Ben Cristovao 2021 patnácté
We Are Domi 2022 dvacátédruhé
Vesna 2023 desáté

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sofian Medjmedj na pódiu

Kdo je Sofian Medjmedj a kde letos vystoupí?

Kdo je Sofian Medjmedj? Přečtěte si, odkud mladý zpěvák pochází, jaké skladby ho proslavily nebo kde bude v roce 2024 vystupovat.

Charismatická zpěvačka LP našla svou partnerku v Čechách

Charismatická zpěvačka LP našla svou partnerku v Čechách

Kdybychom vám pustili její hit "Lost on you" zaručeně ho budete znát. Ale znáte také i samotnou LP, jejímuž kouzlu podlehla i známá česká...

Kdo je Eva Adamczyková? Olympijská sportovkyně i žena mnoha talentů

Kdo je Eva Adamczyková? Olympijská sportovkyně i žena mnoha talentů

Evu Adamczykovou budete znát zejména pod příjmením Samková a díky jejím sportovním úspěchům. Co ale o této multitalentované ženě ještě...