Kam v zimě za sportem?

Zima se blíží a mnoho lidí přestává běhat či jezdit na kole. I s ohledem na (před)vánoční přejídání tak není divu, že mnoho z nás během těchto měsíců přibere nějaká kila navíc. Přitom existuje spousta krásných zimních sportů, se kterými spálíte spoustu kalorií.

Kam v zimě za sportem? Foto: rawpixel.com / Shutterstock.com

Lyže a snowboard jsou již zimní klasikou

U rodin s dětmi a mezi lidmi ve středním věku jsou velice populární zejména horské sporty – lyžování a snowboarding. Strávit víkend, nebo dokonce celý týden na horách je snem mnoha sportovců, kteří se díky tomu na zimu těší celé léto. Mnohdy jde svou významností o obdobu letní dovolené u moře nebo na horských túrách.

Nezapomeňte si do telefonu a do svých smart hodinek stáhnout aplikaci, se kterou můžete detailně zaznamenávat každou svou lyžařskou jízdu z kopce dolů. Budete tak mít údaje o počtu sjezdů, maximální rychlosti a mnoho dalších zajímavých ukazatelů, které můžete po večerech analyzovat.

Zimní hory mají nezaměnitelnou atmosféru. K lyžování totiž kromě sportu jako takového patří i typické pokrmy a nápoje – gulášová polévka, svařák, kynuté knedlíky, horká čokoláda, kyselo apod. Každý má nějakou svou prověřenou chatu, kde mu oblíbený domácí pokrm připraví. Možnosti, kam vyrazit, jsou poměrně široké. V Česku mezi nejnavštěvovanější destinace patří Krkonoše, Šumava, Beskydy, Jeseníky nebo Krušné hory. Menší lyžařské areály ale naleznete po celé zemi. Díky centrální poloze jsou z tohoto důvodu oblíbené vrchy na Vysočině.

Bruslení na rybníku nebo na Lipně

Velkou tradici má u nás bruslení. Ostatně Česká republika patří mezi rybníkářskou velmoc a zimy zde bývaly zpravidla poměrně tuhé. Rybníky i řeky tedy bývaly zamrzlé od podzimu do jara. Teplejší zimy v posledních letech bohužel bruslení moc nepřejí. Naštěstí existují alternativy v podobě zimních stadionů nebo veřejných kluzišť pod širým nebem, která se v mnoha městech během zimy otevírají. Pro toho, kdo rád chodí v létě na „inlajny“, je tedy ideální zimní alternativou bruslení na ledě. Cítíte se na bruslích nejistě? Žádný strach, jistě se do toho rychle dostanete. Když tento sport ovládnete, jde o jednu z vůbec nejzábavnějších zimních aktivit.

Mnoho sportů má halové obdoby

Ani typicky letní sportovci nemusejí zoufat. Letní sporty se často přesouvají do hal. V hale si můžete zahrát sálovou kopanou, pod střechou lze chodit i na tenis nebo na volejbal. A zapomenout nesmíme ani na typicky vnitřní fyzickou aktivitu – posilovny a fitness centra jsou v zimě často příjemnější než v létě!

Stačit může i procházka

Pokud během podzimu a v zimě nemáte na sport náladu, nemusíte se přemáhat. Neměli byste ale zůstat zavření doma. Co v zimě bohatě stačí? Například delší procházky. Také ty vám pomohou spálit dostatek kalorií. Pokud alespoň na chvíli přidáte na tempu a zvolíte svižnější chůzi, nemusíte mít žádné výčitky a kila pravděpodobně nahoru také nepůjdou. Máte-li děti, můžete s nimi během procházky postavit sněhuláka nebo si užít koulovanou. Jde o přirozenou aktivitu, při které lenošit rozhodně nebudete.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost