Užijte si Vánoce s těmi nejhezčími vánočními filmy a pohádkami

Dopřejte si během nejkrásnějších svátků v roce tu pravou pohodu a pusťte si jeden z vybraných vánočních filmů, bez kterých by to nebyly pravé Vánoce. Přinášíme spoustu filmových tipů, ze kterých si určitě vyberete, ať už máte chuť na českou komedii, laskavou pohádku nebo třeba americkou vánoční klasiku.

České vánoční filmy
Vánoční filmy pro děti
Vánoční romantické filmy
Vánoční rodinné filmy

Vánoční filmy: České, americké, romantické, pro děti (2023) Foto: Profimedia

České vánoční filmy

Českých filmů s tématem Vánoce je samozřejmě spousta a v televizních programech figuruje i mnoho českých pohádek, kterých si během svátků užijeme dosyta. Níže proto uvádíme pár tipů z řad novodobějších českých filmů.

Šťastný nový rok

Tato slovensko česká vánoční romantická komedie vás přenese do pohádkově zasněžených Vysokých Tater, kde se sejde partička kamarádek, jejich blízcí i úplní cizinci. Během několika dní dovolené na ně čekají životní výzvy a velké změny, setkání s bývalými i budoucími láskami a dojde i na sérii trapasů.

V hlavních rolích se představí Táňa Pauhofová, Jiří Bartoška, Emília Vašáryová, Jakub Prachař a další.

Pohádky pro Emu

Hlavní postavou této vlídné romantické komedie je londýnský imigrační pracovník Petr Miller (Ondřej Vetchý), jehož rutinní život naruší podivný telefonát z Prahy. Matka jeho dítěte, o kterém dosud neměl tušení, leží v nemocnici a nyní se má právě on stát opuštěnému dítěti opatrovníkem.

Šokovaný Petr si nechce komplikovat život emocemi, ale přesto nedokáže nad situací jen tak mávnout rukou. Co když je Ema opravdu jeho dcera a on je její jediná šance, jak se vyhnout dětskému domovu?

Anděl Páně

Mimořádně populární pohádka režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně je pro vánoční čas přímo stvořená. Vypráví o nešikovném paličatém anděli Petronelovi (I. Trojan), který zkazí, na co sáhne. Za svá provinění ho bůh pošle na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak se na Štědrý den propadne do pekla.

Vyděšený Petronel je proměněn v žebráka a odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš (J. Dvořák), který se na Petronelův účet náramně dobře baví.

Pohádku Anděl Páně je možné zhlédnout i na streamovací službě HBO Max.

Pelíšky

Na žádné Vánoce nemůže chybět kultovní český film Jana Hřebejka Pelíšky. S oblíbenými postavami dvou rodin Šebkových a Krausových každý rok prožíváme rodinné rituály, lásky a trapasy odehrávající se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti.

V jedinečné atmosféře s humornou nadsázkou sledujeme vyprávění životních osudů tří generací, v jejichž soukromých rodinných pelíškách se čas od času odehrají malá dramata, střety názorů a vztahů, která si jejich účastníci budou pamatovat navždy.

Vánoční filmy pro děti (vánoční pohádky americké)

Televizní stanice a streamovací služby nabízí v podstatě neomezené množství filmů a pohádek pro děti. Kdybyste měli problém si vybrat, sáhněte po některém z následujících titulů:

Polární expres

Vánoční klasika režiséra Roberta Zemeckise Polární expres vás zavede do světa pohádkově kouzelné animace. Na palubě polárního expresu, který se kroutí horami nahoru a dolů, klouže po ledových pláních a šplhá přes závratně vysoké mosty, zažijete nezapomenutelné dobrodružství.

Na této cestě vás bude doprovázet záhadný tulák, který tvrdí "vidět, znamená uvěřit". Tak neváhejte, nastupte na palubu polárního expresu a zažijte skutečné zázraky!

Grinch

Na chlupáče Grinche si raději dávejte pozor! Je zelený, lakomý a nesnáší Vánoce. Žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice, kde právě probíhají horečné přípravy na oslavy nadcházejících vánočních svátků.

Věčně špatně naladěný Grinch už toho má dost a rozhodne ukončit Vánoce jednou pro vždy. A tak všem vesničanům ukradne jejich dárky i vánoční ozdoby. I Grinch ale nakonec pochopí, že kouzlo Vánoc nespočívá v zářivé výzdobě a nových hračkách. V hlavní roli této originální komedie exceluje komik Jim Carrey.

Legendární parta

Animovaná pohádka Legendární parta vypráví o stvořeních Santa Clausovi, Sandmanovi, Velikonočním králíkovi a víle Zuběnce, kteří bdí nad dětmi z celého světa, chrání je a naplňují je údivem, nadějí a sny. Budou však muset spojit síly, aby porazili zlého ducha Pitche, který přebírá vládu nad světem tím, že v dětských srdcích vzbuzuje strach.

Velká vánoční jízda

Jak to Santa dělá, že dokáže během jedné noci nadělit všechny dárky? Odpověď na tuto záhadu nabídne animák Velká vánoční jízda. Ukáže vám Santovu provozní základnu ukrytou pod Severním pólem, která je plná veselí a té nejmodernější techniky.

Co se však stane, když Santův podnik omylem jedno dítě vynechá? Začne vzrušují závod s časem, během kterého musí ten nejméně schopný člen rodiny Clausů doručit poslední vánoční dárek na světě dřív, než se rozední.

sipka Mohl by vás také zajímat TV program na Štědrý den

Vánoční romantické filmy (CZ dabing)

Romantické filmy a Vánoce jsou jako dvě strany jedné mince, a kdybyste náhodou pociťovali nedostatek romantiky, pusťte si jeden z následujících snímků, nebo klidně rovnou všechny.

Láska nebeská

Veleúspěšná britská komedie s plejádou známých herců a nezapomenutelným soundtrackem s hřejivým humorem odhaluje hned několik podob lásky nebeské. V období vánočních svátků jí prožívají milenci a milenky, manželé a manželky, otcové a synové i rockové hvězdy a jejich manažeři.

Čtvery Vánoce

Hollywoodské herecké hvězdy Reese Witherspoon a Vince Vaughn coby partneři Kate a Brad pocházejí z rozvedených rodin, tudíž sami nechtějí žádnou svatbu, žádnou klasickou rodinu s dětmi a žádné Vánoce. Každý rok si raději odjedou užít svátky k moři na Fidži.

Letos však kvůli mlze žádné letadlo nevzlétne. Kate s Bradem jsou televizní reportérkou osloveni, aby se v živém vstupu vyjádřili k situaci na letišti. Vzápětí jim začnou volat příbuzní, kteří je viděli v televizi a dvojici nezbyde nic jiného, než slíbit, že během jednoho dne oslaví čtvery rodinné Vánoce. Ještě vůbec netuší, co všechno je čeká…

Prázdniny

Děj americké hvězdně obsazené romantické komedie Prázdniny se točí kolem dvou žen, které si na vánoční svátky vymění své domovy. Zatímco hollywoodská režisérka filmových upoutávek Amanda touží po nepovedeném vztahu uniknout svým starostem a utéct někam hodně daleko, londýnská novinářka Iris se právě dozvěděla, že se jediný muž jejího života zasnoubil s jinou.

Plány na příjemně strávenou samotu a odpočinek se však oběma opuštěným ženám tak nějak zvrtnou...

Přežít Vánoce

Hlavní postavou této pohodové americké komedie je osamělý, životem otrávený a velice bohatý Drew (Ben Affleck), který už nechce trávit Vánoce sám, a tak si na svátky pronajme náhradní rodinu. Ta však měla jeho zvláštní nabídku odmítnout, protože poklidné vánoční svátky nyní Drew svými neslýchanými požadavky mění na noční můru.

Rodinné vánoční filmy

Usedněte s rodinou k vánočním filmovým klasikám, které vám vykouzlí úsměv na tváři, dojmou i pobaví.

Sám doma

Málokdo si asi dokáže představit Vánoce bez této filmové klasiky s nezapomenutelnými hláškami a zábavnými postavami v čele s osmiletým Kevinem a dvěma přihlouplými komickými zlodějíčky Harrym a Marvem.

Kultovní snímek Sám doma žádný rok nechybí v televizních vánočních programech a výjimkou nebude ani letošní rok. Film Sám doma bude vysílat televize Prima na Štědrý večer a hned druhý den si můžete pustit pokračování Sám doma 2.

Falešná hra s králíkem Rogerem

Třeskutě zábavná a nadmíru originální rodinná komedie Falešná hra s králíkem Rogerem kombinuje hraný film s animákem. Zavede vás do filmového průmyslu, kde se animované filmové postavičky potkávají se skutečnými lidmi.

Hlavní postavou filmu je kreslený králík Roger, hvězda animovaných filmů. Poslední dobou se mu ale nic nedaří, protože podezírá svou ženu, krásnou barovou zpěvačku, z nevěry. Šéf filmového studia si proto najme soukromého detektiva, který má tajně pořídit fotografie, na kterých Rogerova manželka koketuje s výstředním staříkem.

Jedině tak může šéf králíka přimět, aby se rozvedl a začal zase normálně pracovat. Vše se ale začíná komplikovat a pro detektiva Valianta tak začíná největší případ jeho kariéry.

Vánoční příběh

Hlavní postavou této sympatické americké rodinné komedie je malý Ralph, který má velký sen. Pod stromeček by chtěl dostat krásnou pušku jeho oblíbeného komiksového hrdiny. Zatímco ji chodí obdivovat před výkladní skříň obchodu, přemýšlí, jak přesvědčit jeho rodiče, kteří jsou zásadně proti.

Vánoce se ale rychle blíží, a Ralph se proto rozhodne navštívit samotného Santu Clause v obchodním domě. Doufá, že vyhoví jeho žádosti a splní mu sen…

Nejlepší vánoční filmy na Netflixu

Na Netflixu najdete tolik vánočních filmů, že je během svátků všechny ani nestihnete pozřít. Uvádíme proto pár tipů, které byste určitě neměli přehlédnout.

Klaus

Originální animovaný film Klaus vypráví příběh o začátcích Santy Clause. V 19. století vyslal královský poštmistr svého líného a rozmazleného syna Jespera do jednoho vzdáleného nevlídného ostrovního městečka, aby ho naučil disciplíně a poctivému řemeslu. A zde dojde k osudovému setkání, které dá vzniknout velkému příběhu, jenž žije dodnes.

Jesper se zde totiž spřátelí se samotářským postarším výrobcem hraček. Tím začíná spojenectví, ze kterého postupně vznikne mýtus dobrotivého Santy Clause, který každý rok nasedne na kouzelné saně a doručuje dárky všem dětem.

Sněží, sněží…

Tato "netflixovská" romantická komedie není v Čechách příliš známá, což je trochu škoda, protože jde o velice sympatický moderní vánoční film s příjemnou atmosférou. Točí se kolem partičky středoškoláků, jejichž přátelství, vztahy i budoucnost ovlivní sněhová bouře, která zachvátí malé městečko během Štědrého večera.

Vánoční princ

Odpočinkový film Vánoční princ je variací na jedno z tradičních témat vánočních romancí, kde figurují postavy jako chudá holka, svobodný v malém království, protivná královská snoubenka či rebelující malá princezna, pro kterou se hledá vychovatelka.

Hlavní postavou příběhu je mladá nadějná novinářka, která zažije předčasné Vánoce, když je vyslána do cizí země s cílem napsat velký článek o elegantním princi, který se má stát králem.

HBO vánoční filmy

Slušnou zásobou vánočních filmů disponuje i streamovací služba HBO Max. Doporučujeme pár vybraných kousků:

Vánoční pohádka

Rodinný film Vánoční pohádka vás přepraví do malého švédského městečka ve 40. letech 20. století. Čtrnáctiletý syn bohatého majitele, Karl-Bertil, pracuje na poště a balí zásilky. Budoucnost mu otec jasně nalinkoval, čeká ho rodinné dědictví.

Jednoho dne však Karl narazí na děvče jménem Věra, které žije v sirotčinci. Uvědomuje si, že spousta lidí nemělo takové štěstí jako on, načež se rozhodne ve stylu Robina Hooda ukrást vánoční balíčky bohatých a doručit je skutečně potřebným.

Nový vánoční příběh

Na HBO Max si můžete pustit třeba pokračování americké sváteční klasiky Vánoční příběh z roku 1983. Malý Ralphie, který si přál pod stromeček pušku svého hrdiny, vyrostl a s Vánocemi se nyní musí vypořádat jako otec. Ten navíc dětem slíbil, že letos budou opravdu špičkové.

Vánoční harmonie

Vánoční harmonie je nenápadná odpočinková romantická komedie, která se hodí spíše jako kulisa (můžete ji klidně sledovat "jedním okem" a stíhat i jiné činnosti). Vypráví o zpěvačce Gail, které se naskytne životní příležitost v podobě účasti v zásadní pěvecké soutěži.

Vydá se na dalekou cestu, která ovšem rychle skončí v malém městečku Harmony Springs, kde se  její putování, rozpočet i všechny velké naděje zhroutí. Místo toho se zde sblíží s místním všeumělem Jeremym a ujme se skupinky dětí, které touží vystupovat na vlastním vánočním galavečeru.

Tím se jí tak trochu zkomplikovaly plány, a pokud si chce splnit svůj životní sen, bude muset opustit muže i město, které si zamilovala…

Vánoční filmy na Disney plus

Studio Disney vlastní už téměř každé menší studio v Hollywoodu, takže na platformě Disney+ najdete nespočet klasických i novodobých vánočních pohádek a dalších filmů. Kdybyste se v tom množství ztráceli, sáhněte třeba po některém z těchto snímků:

Vánoční koleda

Podle knihy Vánoční koleda Charlese Dickense bylo natočeno několik filmů, přičemž na streamovací službě Disney+ si můžete pustit adaptaci z roku 2009 od Roberta Zemeckise s Jimem Carrey v hlavní roli.

Ledové království

Milovníci animáků si na Disney+ mohou vychutnat třeba muzikálovou pohádku Ledové království (2013). Prožijete příběh nebojácné a věčně optimistické Anny, která se vydává na velkolepou výpravu v doprovodu drsného horala Kristoffa a jeho věrného soba Svena, aby nalezla svou sestru Elsu, jíž ledová kouzla uvěznila království Arendelle do věčné zimy.

Strážci Galaxie: Vánoční speciál

V tomto čtyřicetiminutovém oddechovém vánočním speciálu se strážci galaxie se vydávají na planetu Zemi, aby pro Petera Quilla sehnali dokonalý vánoční dárek. Pokud patříte mezi fanoušky komiksových filmů studia Marvel, neměl by vám uniknout ani tento nenápadný kousek od režiséra Jamese Gunna, jednoho z nejvýraznějších komiksových režisérů.

ČSFD a vánoční filmy

Pokud se nemůžete rozhodnout, který film si pro zpříjemnění vánočních svátků pustit, nakoukněte na Česko-Slovenskou filmovou databázi, kde najdete hodnocení i spoustu komentářů. Snadno tak vyvodíte, jaký kousek pro vás bude nejlepší.

Na ČSFD můžete také dohledat vánoční filmy, které v našem nebyly zmíněny. Stačí vedle vyhledávacího políčka kliknout na "podrobné vyhledávání" a do okénka v tabulce vpravo dole  zadat tag "vánoce". Zobrazí se vám dlouhý seznam filmů, od vánočních pohádek a klasických filmů po snímky, kde téma Vánoc nějak figuruje.

sipka Seznam nejlepších vánočních filmů najdete také v tomto článku.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vánoční trhy – Ostrava: Jaký bude letošní program a kde budou?

Vánoční trhy – Ostrava: Jaký bude letošní program a kde budou?

V Ostravě jsou vánoční trhy už pár let spojeny s vánočním programem ✨, který se koná na několika místech. Co přinese návštěvníkům letošní...

MasterChef Česko porota

MasterChef Česko: Soutěžící a kdo vypadl

23. 8. odstartovala na Voyo 7. řada soutěže MasterChef Česko: 2023. Přečtěte si, jaké výzvy na soutěžící v dalším díle čekali a kdo vypadl.

Adventní čas

Kdy je první adventní neděle a jak se počítá advent?

Vánoce jsou za rohem a k nim patří poklidný čas adventní. Kdy můžeme advent očekávat letos a jak se od sebe liší jednotlivé neděle?