Technologie, které šetří peníze za vytápění

Notifikace, automatický provoz nebo vzdálený přístup přes aplikaci. Moderní služby jsme zvyklí využívat u malé elektroniky i u mnoha domácích spotřebičů. Co když ale přijde na řadu takové robustní zařízení, jako je kotel? Budete překvapení, co všechno může umět.

Pohodlné ovládání Foto: Shutterstock

Vzhledem k cenám plynu výrazně vzrostl zájem o kotle na pevná paliva – především o ty, které jsou ekologické a spalují dřevo nebo dřevěné pelety. Navzdory zdražování jde o jednu z nejvýhodnějších možností, jak vytápět rodinný dům nebo jiné stavby.

Dřevo i pelety mají nulovou uhlíkovou stopu a moderní kotle nabízí velmi komfortní způsob vytápění. Stačí se rozhodnout mezi peletami, nebo dřevem, případně si ponechat možnost volby. V tom případě je pro vás tím pravým kotel na pelety a dřevo.

Chytrá jednotka řídí kotel

Nejvyšší stupeň automatizace najdete u kotle na pelety, který funguje téměř samočinně. Jediné, co musí majitel zabezpečovat, je doplňování zásobníku kotle (podle velikosti jednou až dvakrát týdně). Chod vytápění ovládá řídicí jednotka s dotykovým displejem, kterou můžete snadno připojit i k domácí Wi-Fi síti.

e-modul Foto: OPOP

Jakmile nastavíte požadovanou teplotu, kotel můžete na dálku zapnout a dál se o nic nestaráte. Pelety se automaticky dopravují ze zásobníku na rošt hořáku – v přesně odměřeném množství tak, abyste měli doma tolik stupňů, kolik požadujete.

Přestože v kotli hoří plamen, není potřeba žádné rozdělávání ohně. To za vás udělá zapalovací patrona, která se během krátké chvíle nahřeje. Vytápění v domě tedy spustíte doslova na stisk tlačítka. Klidně to můžete udělat z práce nebo z gauče. Kotel na pelety lze pomocí aplikace ovládat, takže můžete snadno změnit teplotu kdykoli a odkudkoli.

Automatická regulace výkonu

Na rozdíl od pelet vyžaduje kotel na dřevo pravidelné manuální přikládání, aby oheň nevyhasl. V moderních zplynovacích kotlích reguluje chod vytápění řídicí jednotka s displejem. Vzdálený monitoring je možný díky připojení k internetu. V mobilu se vám může zobrazovat také signalizace, že je potřeba přiložit novou dávku paliva. Kotel pozná, kdy má málo dřeva a pošle vám notifikaci.

Na rozdíl od pelet vyžaduje zpracování dřeva na topení nějaký čas a manuální práci. Na druhou stranu jde o jeden z nejdostupnějších způsobů vytápění. Výhodné propojení více paliv pak umí zajistit kombinovaný kotel na pelety a dřevo. Oba zdroje vytápění můžete variabilně střídat a využívat automatický i manuální provoz.

Kombinace výhod

Můžete snadno zvolit, kdy budete ručně přikládat dřevo a kdy je pro vás jednodušší využít automatický chod s využitím pelet. Přechod z vytápění dřevem na spalování pelet může opět proběhnout zcela automaticky, i když třeba nejste doma. Hlavní výhodou je finanční úspora za palivo.

OPOP Kombi dřevo pelety Foto: OPOP

Pokud vám nevadí příprava dřeva, ale zároveň jsou dny, kdy nemáte čas přikládat, je pro vás kotel na dřevopelety ideální. Díky moderním technologiím je provoz maximálně komfortní.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost