Seriál The Last of Us: hra, jejíž příběh můžete sledovat na HBO

The Last of Us je mezi gamery naprostým fenoménem, a jak už to tak u podobných her bývá, dočkali jsme se seriálové adaptace, kterou můžeme každé pondělí sledovat na televizní stanici HBO nebo platformě HBO Max.

The Last of Us Foto: Profimedia

Hodnocení seriálu The Last of Us: 9,7/10

  • každé pondělí na HBO (20:00) a platformě HBO Max
  • autentické zpracování věrné hře

The Last of Us HBO seriál, který vyvolává nadšení

Některé počítačové hry nebo hry na PlayStation mají tak precizně propracovaný příběh, že není problém podle nich natočit film či seriál. Málokterá je ale vyladěná dostatečně na to, aby si tvůrci adaptace nemuseli příliš domýšlet a fabulovat kolem kostry příběhu, vybudované vývojáři hry. První díl seriálu The Last of Us byl pro všechny znalce téhle hry velmi milým překvapením, protože filmaři se od děje hry neodchylovali víc, než bylo třeba.

The Last of Us pc hra a remaster – jedna z nejúspěšnějších her vůbec

The Last of Us vznikla v roce 2013 (do toho roku je původně také zasazený začátek příběhu) jako hra určená pro PlayStation 3 (později vznikl remaster, který se dal hrát i na PlayStation 4). Jde o dobrodružnou, akční hru s prvky hororu, která pochází z pera vývojářů z Naughty Dog. Hra se hned po vydání dočkala nadšených ohlasů a taky několika cen jako třeba BAFTA nebo českého ocenění Invaze.

The Last of Us 2: Left Behind a Last of Us Part II

O rok později přišli vývojáři s rozšířením hry, které se zaměřuje na postavu Ellie a odehrává se před dějem původní hry.

O druhém dílu hry se vědělo už od roku 2016, kdy studio Sony vypustilo do světa nový trailer s Joelem a Ellie. Vydání hry se však o několik měsíců zdrželo z důvodu pandemie covid-19 (což je vzhledem k příběhu hry celkem ironie), a tak se jí fanoušci dočkali místo 21. února až 19. června 2020.

Zajímavost: v evropské multiplayer verzi chybí některé násilné scény, které jsou v americké verzi. Je to kvůli německým zákonům, které scény tohoto typu regulují.

The Last of Us 3 – Kdy bude třetí díl hry?

Fanoušci hry už samozřejmě vyhlíží třetí díl herní série a tvůrci jsou si toho dobře vědomi, a proto je už studio Naughty Dog připravilo na to, že se dalšího pokračování dočkají nejspíš až v roce 2026. Odůvodnili to tím, že se potřebují momentálně věnovat právě přípravě seriálu The Last of Us, pro který se zatím plánují dvě řady, ale uvažují o tom, že by události druhé hry rozdělili dokonce do dvou sérií.

The Last of Us: seriál vs. hra – co zůstalo a co musí být jinak?

Tvůrci se sice snažili co nejvíce držet herního originálu, avšak nešlo to samozřejmě úplně stoprocentně už proto, že pro seriál bylo třeba vymyslet nové či rozvinout stávající dějové linky, pro jejichž rozpracování nebyl ve hře prostor. Zaměřili se ale také na roli násilí v seriálu a množství akčních scén a rozhodli se je využít jen v případech, kde je to nutné.

The Last of Us děj: na počátku byla zkáza...

Hra i seriál začínají apokalyptickou scénou, kdy vinou parazitické houby Cordyceps v podstatě zanikne moderní civilizace a život, jak ho známe, se pro postavy mění v holý boj o přežití. Netrvá dlouho a jsme svědky smrti první z postav, jejíž skon má ale výrazný vliv na hlavního hrdinu Joela. Děj se pak posune o dvacet let dál, Joel je po té době už trochu otupělý a potkává čtrnáctiletou dívku, která má obrovský význam nejen pro celý zbytek lidstva, ale také mu připomene, na čem mu v životě kdysi záleželo, a rozhodnou se bězútěšným světem putovat spolu.

Zajímavost: Houba Cordyceps neboli Hosenice čínská skutečně existuje a má přesně ty účinky, které jsou řečeny v prvním díle seriálu – dokážou napadnout nervový systém hmyzu a ovládnout ho. Tyto houby rostou hlavně v Číně v Tibetu a Nepálu a využívají se především v čínské medicíně a vyrábí se z nich doplňky stravy. Má mít blahodárné účinky na celé tělo a doporučuje se hlavně sportovcům.

The Last of Us recenze – skvělý scénář i herecké obsazení

Veřejnost i kritika přijímají seriálovou adaptaci oblíbené herní série s naprostým nadšením. Oceňují samozřejmě očividnou snahu držet se dějové linky ve hře a zároveň ji obohatit o linky, kterým se hra nestihla pověnovat. Není to ale náhoda, na seriálu se totiž podílel Neil Druckmann, který je součástí studia Nughty Dog, jež hry vyvinulo. Pracoval na scénáři, ale i na dalších aspektech seriálu. Společně s Craigem Mazinem, který má na svém filmografickém kontě například celosvětově uspěšný seriál Černobyl, fungovali jako showrunneři seriálu a na jeho úspěchu mají lví podíl.

Zajímavost: Ve hře apokalypsa nastává v roce 2013, děj v seriálu je posunut do roku 2023.

The Last of Us: série a epizody

V první řadě nás čeká devět dílů a vzhledem k reakcím na první epizodu se už teď mluví o další řadě, která je díky nadšeným ohlasům skoro jistá. Otázka je spíš to, jak ji tvůrci pojmou. První řada pokrývá děj první hry, druhý díl hry ale zahrnuje mnohem větší nálož událostí, a proto tvůrci uvažují, zda druhou sérii nerozdělí na dvě části. „... existuje tenhle obrovský příběh, který Neil vytvořil ve dvojce, a do kterého bychom se chtěli ponořit. Druhá hra je mnohem větší než ta první. V tuto chvíli tak začínáme mluvit o tom, jak to rozdělit a jestli bude stačit jedna řada nebo víc,“ vyjádřil se Craig Mazin.

The Last of Us obsazení: herci z hry a jejich nové role

Seriál The Last of Us nabízí spoustu zajímavostí už jen pokud jde o obsazení některých rolí. Oba herci, kteří ve hře ztvránili hlavní role Joela a Ellie si v seriálu také zahráli, byli ale obsazeni do jiných rolí. Troy Baker, který ve hře hraje Joela (v seriálu ho ztvárňuje Pedro Pascal), si v seriálu střihl roli člena skupiny, kterou vede David, jeden ze záporáků seriálu. Ashley Johnson, která ve hře ztvárnila Ellie, v seriálu hraje její matku. Jediná z herců, kdo si zahrál stejnou roli jak ve hře, tak v seriálu, je Merle Dandridge, která v obou verzích ztvárňuje královnu Světlonošů Marlene.

HLAVNÍ POSTAVY A OBSAZENÍ THE LAST OF US
Postava Herec/herečka
Joel – Elliin ochránce Pedro Pascal
Ellie – poslední naděje lidstva Bella Ramsey
Marlene – vůdkyně Světlonošů Merle Dandridge
Tommy – voják Gabriel Luna
Bill – přeživší, který udržuje spojenectví s Joelem a Ellie Nick Offerman
Frank – Billův parťák Murray Bartlett
Tess – pašeračka Anna Torv

The Last of Us: Joel – Pedro Pascal a jeho životní výkon

Kritika i diváci si také pochvalují herecké výkony. O tom Pedra Pascala nikdo nepochyboval, ale přesto v téhle roli vyniká a někteří jeho ztvárnění role Joela považují za vrchol jeho kariéry.

Nedávno jsme ho mohli vídat – ačkoli řečeno s nadsázkou, protože jeho obličej se v seriálu za celou řadu objeví asi dvakrát – v úspěšném seriálu Mandalorian ze světa Star Wars. Také ho můžete znát ze seriálu o Pablu Escobarovi Narcos a s jeho hereckou kolegyní Bellou Ramsey ho spojuje účinkování ve Hře o trůny.

The Last of Us: Ellie – Bella Ramsey na vlně úspěšných seriálů

Bellu Ramsey znáte pravděpodobně z bezkonkurečního hitu Hra o trůny, kde ztvárnila roli Lyanny Mormont. Tím ale její kariéra teprve začala, a zdá se, že má Bella na skvělé seriály čuch. Po Hře o trůny jsme jí mohli vidět v další divácky úspěšné i kritikou oceňované sérii Jeho temné esence, kde si zahrála Angelicu. Ještě než došlo na The Last of Us, mohli jste její hlas zaslechnout v animovaném seriálu Netflixu Hilda, a to v hlavní roli.

Zajímavost: Hercům bylo zakázáno hru hrát, aby role ztvárnili čistě dle vlastního uvážení a nenechali se ovlivnit. Herci to však nevydrželi a hru si i tak zahráli, nikdo jim za to ale hlavu neutrhl, protože na jejich výkonu se to nijak negativně nepodepsalo

The Last of Us – online epizody zdarma?

Seriál The Last of Us vzniká pod křídly HBO a v Čechách ho můžeme sledovat buď na televizní stanici HBO každé pondělí od 20:00, nebo na platformě HBO Max. Stačí se zaregistrovat. HBO Max bohužel nenabízí bezplatné zkušební období, jako je tomu třeba u Voyo, ale za měsíční poplatek 199 Kč (nebo při jednorázové roční platbě 1 590 Kč za 132,50 Kč) je zde ke zhlédnutí nepřeberné množství seriálů a filmů nejen z produkce HBO. Streamovací služba svou nabídku stále doplňuje o nové tituly, o čemž svědčí i samotné The Last of Us.

#️⃣Kdy vyjde třetí díl hry The Last of Us?

Tvůrci hry momentálně intenzivně pracují na seriálu The Last of Us. Proto prozatím naplánovali třetí díl hry na rok 2026.

#️⃣Kolik řad bude mít seriál The Last of Us?

Původně byly v plánu dvě řady: Každá měla zahrnovat děj jednoho herního dílu. Události v druhé hře jsou ale tak obsáhlé, že tvůrci uvažují, že by příběh rozdělili do dvou sérií.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Rod draka

Rod draka: epizody, herci, postavy, kniha a recenze

Od srpna můžeme sledovat prequel veleúspěšné fantasy série Hra o trůny. Rod draka nám v deseti epizodách ukáže začátek konce rodu...

Streamovací platforma Disney+ je dostupná v České republice

Disney+ v ČR - registrace, cena a seznam filmů

Streamovací platforma Disney+ dorazila do Česka✔️. Podívejte se na důvody, proč si Disney+ ❤️ oblíbilo 140 milionů aktivních uživatelů po...

Netflix program 2022 - nejlepší seriály a filmy

Nejlepší filmy a seriály na Netflixu – novinky a program

Co chystá Netflix na rok 2024? ⭐ Co nejlepšího jsme mohli sledovat v roce předchozím? Objevte nejen nové filmy, ale také pokračování...