Střelba na vysoké škole v Praze má více než 15 obětí. Útočník už je znám

Na náměstí Jana Palacha došlo ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Do centra Prahy vyjeli policisté a všechny složky záchranného systému.

Střelec na Filozofické fakultě: Zraněné osoby, střelba Praha Foto: Prodimedia

Policie oznámila, že pachatelem je s nejvyšší pravděpodobností David Kozák, 24letý student univerzity, po kterém bylo vyhlášeno pátrání ve spojitosti s případem násilného úmrtí v obci na Kladensku. Obětí byl otec střelce.

Ve hře je podle policejního prezidenta také verze, že útočník by mohl stát za páteční dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese.

Útočník se nechal inspirovat podobnými činy v zahraničí. Dle dostupných informací je zraněných celkem 24, z toho 9 je ve vážném stavu. Cela budova fakulty už je evakuovaná a probíhá zde pyrotechnická prohlídka.

V 17:45 hodin je podle Policie ČR plánovaný na křižovatce ulic 17. listopadu a Břehová tiskový briefing, na kterém budou přítomni policejní prezident a ministr vnitra Rakušan, kteří poskytnou informace k události na škole. Strakova akademie informovala, že večer ve 21:00 se mimořádně sejde vláda.

Podle reportéra serveru Novinky jsou momentálně vidět policisté u jednoho z rodinných domů v obci Hostouň na Kladensku. Akce by měla mít údajně souvislost se střelbou na filozofické fakultě. Kromě policie zde zasahují také pyrotechnici a další specialisté.

„Aktuálně zasahujeme na Náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Na místo jedou v současné chvíli všechny složky IZS. Další informace poskytneme ihned, jak to bude možné,“ uvedla policie na sociální síti X.

Okolo 16. hodiny uvedla policie na sociální síti X: „Střelec byl eliminován !!! Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných“. Zranění se budou rozvážet do několika pražských nemocnic a na místo dorazil ministr vnitra Vít Rakušan.

Druhý útočník nebyl potvrzen a policie mapuje celou situaci. Rakušan žádá o součinnost občanů, respektování požadavků police na místě a aby se nechodili na místo dívat.

Premiér Petr Fiala kvůli tragédii na pražské filozofické fakultě zrušil pracovní program na Olomoucku a na platformě X uvedl, že je v kontaktu s ministrem vnitra a PČR. Zároveň prosí všechny občany, aby respektovali doporučení složek IZS.

Podle policie jsou na místě mrtví i zranění lidé. Lidé bydlící v okolí Palachova náměstí byli vyzváni, aby nevycházeli z domů. Došlo k zastavení veřejné dopravy a metro stanicí Staroměstská pouze projíždí.

Některé ze zdrojů uvádí, že zaměstnanci školy obdrželi pokyn, aby se na místě zabarikádovali a zhasli. Střelec se pohyboval s dlouhou zbraní po hlavní budově fakulty.

„Na místě se pravděpodobně nachází větší množství zraněných osob. O typu a počtu zraněných zatím nemáme informace,“ uvedla mluvčí záchranky pro Seznam zprávy.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ví se, kdo je vrah z Klánovického lesa? Policie už má stopu.

Ví se, kdo je vrah z Klánovického lesa? Policie už má stopu

Tragédie, která se odehrála v Klánovickém lese, vyvolává řadu otázek i spekulací. Nad brutalitou činu zůstává rozum stát.

Dálniční známka 2023

Dálniční známka 2024: Cena a kde koupit? Platnost, pokuty a informace

Již více než dva roky lze používat elektronickou dálniční známku. Zároveň platí, že pro letošní rok ji už nekoupíte ve formě nálepky. V...

Německý tank Leopard 2 má pomoct Ukrajincům při úspěšné ofenzivě

Aktuální situace na Ukrajině online

Podívejte se, jak se vyvíjí ruská agrese na Ukrajině prostřednictvím aktuálních zpráv a válečných map.