Pomoc Ukrajině - finanční sbírky a humanitární pomoc

Válečný konflikt na Ukrajině vyvolává strach a úzkost po celém světě. Kromě těchto pocitů ale probouzí v lidech také solidaritu. Způsobů, jak pomoci Ukrajině i jako jednotlivec, je celá řada a o tom je tento článek.

Celý svět se snaží najít cestu, jak pomoci Ukrajině během válečného konfliktu Foto: Pixabay

Jakou pomoc Ukrajina potřebuje - jak pomoci Ukrajině

Čím déle bude konflikt na Ukrajině pokračovat, tím se budou potřeby tamních lidí měnit. Aktuálně není vhodné vyrážet jet na Ukrajinu jako dobrovolník a snažit se nabízet pomoc na místě, protože je to nebezpečné. I z domova se ovšem dá přispět, a to hned několika způsoby:

  • finančně (pomocí finančních sbírek i pomocí kryptoměn)
  • poskytnutím ubytování uprchlíkům
  • přispěvkem do věcných sbírek

V tomto seznamu úmyslně chybí vojenská pomoc, jelikož tu za nás vyřizuje vláda. Na Ukrajinu už dorazil balík vojenské pomoci z Čech a další se chystá.

Velvyslanectví Ukrajiny - humanitární pomoc přímo přes ambasádu

Velvyslanectví Ukrajiny v Praze vybízí občany ČR k pomoci přes věcné sbírky, které budou následně doručeny na potřebná místa. Na svých facebookových stránkách zveřejnilo seznam nejpotřebnějších věcí, které můžete doručit na jedno ze sběrných míst. Nejdůležitější jsou aktuálně léky, hygienické potřeby pro ženy a děti. Na seznamu nechybí ani další položky, o kterých se dočtete v následujícím seznamu.

Léky:

  • analgetika, protizánětlivé léky
  • obvazy všech velikostí
  • hydrogelové obvazy na popáleniny
  • systémy pro nitrožilní infuze
  • infuzní sety
  • fixační dlahy, ortézy, bandáže

Potřeby pro děti i dospělé na Ukrajině:

  • karimatky
  • spacáky
  • teplé deky a přikrývky
  • polštáře
  • pláštěnky
  • stany
  • baterky a baterie
Sběrná místa pro pomoc přes velvyslanectví Ukrajiny v Praze
1. Praha 2 - Vocelova 3, Dům národnostních menšin
2. Pardubice - Kostel Panny Marie Sedmibolestné, křižovatka ulic Štrossova a Dašická

Sbírka oblečení pro Ukrajinu - velvyslanectví Ukrajiny

Sbírka oblečení zatím neprobíhá. Větší důležitost mají věci ze seznamu výše. Bude-li válečný konflikt trvat déle, situaci to může změnit. Nyní si váleční uprchlíci i lidé, kteří na Ukrajině zůstávají, vystačí s oblečením, které u sebe mají.

Po celé republice se ale otevírá stále více sběrných míst, kam můžou dobrovolníci přinášet dary pro Ukrajinu. Tyto materiální sbírky přijímají také teplé oblečení. V následujícím seznamu jsou sběrná místa rozdělena podle měst.

Praha Velvyslanectví Ukrajiny v Praze
Šatník Praha - pro rodiny samoživitelů
Nadace Špuntíci - Sběrné místo Vydavatelství A11, Ortenovo náměstí 36, Praha 7
Brno Expediční klubovna Brno
Divadlo Husa na provázku
Ostrava Nadace Špuntíci - Sběrné místo Mituškova 1115/8 Ostrava Hrabůvky - sídlo Arcada NeuroMedical Center
Hranice Nadace Špuntíci - Sběrné místo Hranice, Kropáčova 608 - sídlo Arcada NeuroMedical Center
Hradec Králové Sběrné místo centrum KraPiCe, Masarykovo náměstí 368/11
Pardubice Sběrné místo pro zdravotnický materiál - kostel Panny Marie Sedmibolestné
Ústí nad Labem Sběrné místo restaurace Praha na Střekovském nábřeží, Podhoří 202/14, areál Transglobal
Liberec Řecko-katolický kostel, Malé náměstí 2
Louny Skáld Coffee, Beneše z Loun 134
Žatec obchod Šťastně BezObalu, Náměstí Svobody 142

Ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny je vítaná pomoc

Společnosti, které mají k dispozici větší prostory pro ubytování lidí, ale také jednotlivci začali nabízet ubytování pro přícházející uprchlíky. Stejně tak některá města ČR připravují byty, aby tak pomohly lidem, kteří utíkají do bezpečí. Pokud i vy máte k dispozici prostory, kde se mohou uprchlíci ubytovat, pošlete e-mail s konkrétní nabídkou na ubytovaniukrajina@suz.cz. Ten má na starost Správa uprchlických zařízení. Přestože je nejvhodnější hromadné ubytování v podobě ubytovny, hotelu či penzionu, neváhejte se na Správu uprchlických zařízení obrátit i s menší nabídkou.

Po celé ČR se připravují místa, kde mohou uprchlíci najít útočiště. Zde je několik příkladů:

  • Skupina Pale Fire Capital ve spolupráci s organizací Člověk v tísni a Organizaci pro pomoc uprchlíkům připravila 250 lůžek pro lidé, kteří přijdou z Ukrajiny.
  • Krnov v Moravskoslezském kraji přijal a ubytoval třicet žen a dětí z ukrajinského Nadvirna.
  • Společnost Lázně Teplice nad Bečvou nabídla ubytování pro větší skupinu dětí.
  • Plzeň připravuje pro uprchlíky deset bytů.
  • Brno připravilo 10 bytů okamžitě a dalších 40 chystá.

Charitativní sbírky - finanční pomoc Ukrajině

Přispět můžete také finančním darem na některou ze sbírek. Charitativních sbírkek na pomoc Ukrajině se rozběhla celá řada. Velvyslanectví Ukrajiny v Praze také nabízí bankovní spojení, přes které můžete přispět. Tuto informaci ambasáda sdílela také na twitteru:

Nadace Via informuje na serveru Darujme.cz o organizacích a jednotivých sbírkách na pomoc Ukrajině. Jde o známé a ověřené organizace. Nemusíte se bát, že by zaslané peníze nesplnily svůj účel. Přes portál Darujme.cz už na účty finančních sbírek na Ukrajinu přistálo více než 150 milionů korun! Abyste si udělali lepší představu o tom, na co budou darované peníze použity, přinášíme vám seznam těch nejznámějších a největších sbírek v ČR.

Humanitární organizace ADRA - sbírka na pomoc Ukrajině

Organizace ADRA neváhala a jako jedna z prvních v zemi spustila sbírku na pomoc Ukrajině okamžitě. Peníze, které se vyberou, promění na finanční vouchery a ty rozdá potřebným přímo na místě. Zprostředkování této humanitární pomoci je možné díky pobočce, kterou má společnost ADRA přímo na Ukrajině. Za tyto vouchery si lidé mohou koupit nejen potraviny, ale také hygienické potřeby apod.

Andrej Arvensis má tento projekt na startost a finanční sbírku okomentoval slovy: "Peníze jsou nyní nejlepší možnost, jak Ukrajině pomoci. Zatím neuvažujeme o spuštění hmotné sbírky, protože je to logisticky mnohem složitější."

Sbírka SOS ADRA - Pomoc Ukrajině
Číslo účtu 66888866/0300
Variabilní symbol 500
Částka libovolná

Charita ČR ve spolupráci s Charitou Ukrajina

Také Charita Česká republika spustila sbírku na pomoc Ukrajině okamžitě poté, co válečný konflikt vypukl. Díky úzké spolupráci s Charitou Ukrajina dokáze zajistit pomoc přímo na místě, kde se snaží o zajištění základních potřeb (voda, potraviny, přístřeší, hygienické potřeby a další). Charita ČR se také soustředí na poskytování psychologické pomoci. V době válečného konfliktu je tato pomoc velmi důležitá, aby se lidé snáz vyrovnávali s následky války.

Sbírka Charity České republiky - Charita pro Ukrajinu
Číslo účtu 55660022/0800
Variabilní symbol 104
Částka libovolná
QR platba na této stránce

Člověk v tísni - finanční sbírka SOS Ukrajina

Organizace Člověk v tísni pomáhá potřebným už desítky let. Není tedy divu, že se nyní zapojila do pomoci Ukrajině a založila finanční sbírku SOS Ukrajina. Na svých stránkách Člověk v tísni také informuje o situaci na Ukrajině a o tom, jak se pomoc díky vybraným penězům vyvíjí. Sbírka SOS Ukrajina během prvních tří dnů válečného konfliktu nashromáždila přes 116 milionů korun.

K situaci i sbírce SOS Ukrajina se vyjádřil ředitel společnosti Člověk v tísni, Šimon Pánek: "Člověk v tísni nemůže zastavit útok, ale můžeme pomoct lidem, kteří před boji utíkají. Proto vás žádáme o příspěvek na konto sbírky SOS Ukrajina. Všechny prostředky půjdou přímo na pomoc nejohroženějším lidem na Ukrajině."

Sbírka společnosti Člověk v tísni - SOS Ukrajina
Číslo účtu 0093209320/0300
Částka libovolná
Platba kartou na této stránce

Český červený kříž pomáhá ve spolupráci s Ukrajinským červeným křížem

Spolupráce Červeného kříže v ČR a na Ukrajině probíhá už od roku 2014. Od tohoto roku se organizace za podpory MVZ ČR snaží o průběžné dodávání zejména zdravotnického materiálu. V České republice se pak snaží připravit na příchod tisíců válečných uprchlíku z Ukrajiny. Červený kříž také asistuje v evakuačních vlacích. Je pravděpodobné, že dojde na shánění dobrovolníků a dárců krve, bude-li válečný konflikt i nadále pokračovat. Zatím můžete přes Český červený kříž pomoci díky finanční sbírce, materiální sbírku zatím ČČR nepořádá.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině
Číslo účtu 333999/2700
Variabilní symbol 1502
Částka libovolná
QR platba na této stránce

UNICEF - Pomoc na Ukrajině už od roku 2014

Také česká pobočka světové organizace UNICEF pomáhá na území Ukrajiny už od roku 2014. Nyní můžete finančně přispět na sbírku Pomoc na Ukrajině složenkou, bankovním převodem či platební kartou přímo na stránkce projektu. UNICEF se v minulosti zabýval hlavně bezpečím dětí a rodin na Ukrajině. Podařilo se jim zprovoznit čističky vody, aby měli lidé pitnou vodu. Naočkovali téměř 30 tisíc dětí proti dětské obrně a 180 000 dětí a jejich rodiče proškolili v rozpoznávání min. UNICEF na Ukrajině zachránil už mnoho životů a zlepšil životní úroveň těm, které válečný konflikt zasáhl v první vlně.

UNICEF - Pomoc na Ukrajině
Číslo účtu 11771177/0300
Variabilní symbol 829
Částka libovolná
Platba kartou na této stránce

Finanční pomoc Ukrajině přes kryptoměny - Bitcoin, Ethereum a USDT pro Ukrajinu

Z ambasády Ukrajiny v Praze přišla nedávno skvělá zpráva. Finanční pomoc už může poskytnout celý svět i pomocí kryptoměn. Od zveřejnění účtů, kam se Bitcoin, Ethereum a USDT dá poslat, přispěli lidé už více než 100 BTC! Adresy pro posílání kryptoměn vypadají takto:

  • BTC (Bitcoin) - 357a3So9CbsNfBBgFYACGvxxS6tMaDoa1P
  • ETH (Ethereum) a USDT (Tether, ERC-20) - 0x165CD37b4C644C2921454429E7F9358d18A45e14

Finanční pomoc armádě - peníze pro ukrajinské ozbrojené síly

Podpořit můžete také armádu a domobranu Ukrajiny. Národní banka Ukrajiny k tomuto účelu otevřela speciální účet, který přijímá peníze v mnoha měnách celého světa. K podpoře ukrajinských ozbrojených sil tímto způsobem potřebujete zaslat příspěvek jako zahraniční platbu, u které je třeba vyplnit víc než jen číslo účtu. Abyste transakci bez problémů zvládli, v následujících tabulkách najdete kompletní informace k vyplnění zahraniční platby.

Platby v UAH (hřivnách) - zahraniční platba
Příjemce platby a majitel účtu National Bank of Ukraine
Adresa 9 Instytutska St, Kyiv, 01601, Ukraine
Číslo účtu UA843000010000000047330992708
BIC NBUAUAUXXXX
Měna účtu UAH
Platební titul 628 - zahraniční pomoc
Poznámka pro příjemce Support for the Armed Forces of Ukraine
Platby v EUR - europlatba
Příjemce platby National Bank of Ukraine
Adresa 9 Instytutska St, Kyiv, 01601, Ukraine
Majitel účtu Deutsche Bundesbank
Číslo účtu DE05504000005040040066
BIC MARKDEFFXXX
Měna účtu EUR
Poznámka pro příjemce platby For crediting account 47330992708

Chcete-li pomoc zaslat na logistickou a zdravotnickou podporu ukrajinské armády a domobrany, můžete k tomu využít bankovní účet Ministerstva obrany Ukrajiny. Peníze můžete posílat v těchto měnách: AUD, CAD, CZK, EUR, GBP, CHF, PLN, RUB, USD.

Platba na účet Ministerstva obrany Ukrajiny
Příjemce platby/majitel účtu The Ministry of Defense of Ukraine
Adresa 6, Povitroflotskiy Pr., Kyiv, 03168, Ukraine
Číslo účtu UA963223130000025307010029738
BIC EXBSUAUXXXX
Měna účtu zadejte podle měny vaší platby
Platební titul 628 – zahraniční pomoc
Název banky JSC THE STATE EXPORT-IMPORT BANK
Adresa banky 127, Antonovycha Str., Kyiv, 03150, Ukraine
Poznámka pro příjemce Donation for the logistic and medical support of the Armed Forces of Ukraine (UA458201720313281002302018611)

Způsobů, jak Ukrajině a jejím obyvatelům pomoci, neustále přibývá a my se budeme snažit k vám nejnovější informace o možnostech pomoci doručit co nejdřív. 💙💛

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Při autonehodě se snažte zachovat chladnou hlavu, abyste byli schopní situaci řešit co nejlépe

Dopravní nehody dnes aktuálně - mapa nehodovosti

Co přesně znamená pojem dopravní nehoda? Jak se při autonehodě chovat a kdy volat policii? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v...

Kandidáti na prezidenta 2023 - kdo se dostane na Hrad?

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Na konci ledna 2023 konečně poznáme čtvrtého prezidenta samostatné České republiky. Kdo všechno se zúčastnil boje o Pražský hrad a jaké...