Aktuální situace na Ukrajině online

Podívejte se, jak se vyvíjí ruská agrese na Ukrajině prostřednictvím aktuálních zpráv a válečných map. Vše přehledně na jednom místě.

Válka na UA onlineMapyAktuální zpravodajství

Německý tank Leopard 2 má pomoct Ukrajincům při úspěšné ofenzivě Foto: Profimedia

Situace na Ukrajině aktuálně

Na začátku června 2023 odstartovala další fáze války, kterou na Ukrajině rozpoutalo  Rusko. Ukrajinské síly přešly do dlouho očekávané protiofenzivy. Zároveň si ale také dávají pozor, aby nepustily ven žádnou informaci navíc. Ohledně zpráv z fronty jsme tak z velké části závislí na ruských zdrojích, především pak na ruských vojenských bloggerech, kteří sice válku podporují, nebojí se ale často přicházet i se špatnými nebo kritickými zprávami a jsou tak o něco spolehlivější než ruská média nebo úřady.

Ukrajinci zaútočili na nepřítele na okupovaných územích v několika směrech. V Záporožské oblasti se snaží útočit na jih od Orichivu a Velyké Novosilky, v západní Doněcké oblasti postupují u Vuhledaru a kromě toho získávají iniciativu v okolí ztraceného Bachmutu. I přes několik osvobozených obcí se zatím žádný velký průlom fronty nekoná. Ruská obrana je hluboká, dobře připravená a velkou výhodu ji přináší převaha ve vzduchu. Ruské kanály se už také pochlubily prvními zničenými západními obrněnci Bradley a tanky Leopard 2.

Ukrajina ale také zatím do boje nenasadila zdaleka všechny připravené síly, ke kterým patří i vojáci vycvičeni v zemích NATO a vyzbrojeni západními zbraněmi, a její dosavadní akce mohly mít za úkol ruskou obranu spíše otestovat a najít její slabiny.

Válka na Ukrajině ONLINE

Souhrn nejdůležitějších událostí z posledních hodin:

Úterý 27. 6. 2023

  • Při ruském raketovém útoku na restauraci v ukrajinském městě Kramatorsk bylo zabito nejméně devět lidí včetně tří dětí.
  • Premiér Petr Fiala oznámil na tiskové konferenci na ministerstvu obrany, že Česko už Ukrajině letos poskytlo 24 tanků, 76 bojových vozidel pěchoty a 645 protitankových řízených střel.
  • Ukrajinské síly stále pokračují na křídlech Bachmutu, do samotného města však nevkročily.
  • Putin uctil památku letců, kteří padli během víkendové vzpouty, Wagner se uchýlil do Běloruska a jeho žoldnéři mají být rozpuštěni v ruské armádě.

Pondělí 26. 6. 2023

Ukrajinci oznámili, že od začátku protiofenzivy osvobodily zhruba 130 čtverečních kilometrů. Naposledy se podařilo osovobodit vesnici Rivnopil v Doněcké oblasti a spát měl nabrat také protiútok u Bachmutu.

Neděle 25. 6. 2023

Rusko pokračuje ve vzdušných útocích. Civilisté po nich o víkendu umírali u Vuhledaru i v Kyjevě.

Sobota 24. 6. 2023

  • Konvoje Wagnerovců vyrazily na Moskvu. Obsadily města Rostov na DonuVoroněž a sestřelily při tom několik ruských vojenských letounů, k žádnému jinému střetu s ruskými silovými složkami ale nedošlo.
  • Večer ruský tisk informoval, že došlo k dohodě mezi běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem a šéfem Wagnerovců Prigožinem, podle které měl Prigožin získat výměnou za stažení svých mužů beztrestnost a azyl v Bělorusku.
  • Ukrajinské síly využily chaosu v Rusku a zahájily další ofenzivní operace.

Pátek 23. 6. 2023

  • Ruská tajná služba FSB začala stíhat zakladatel žoldnéřské skupiny, takzvaných Wagnerovců, Jevgenije Prigožina kvůli podněcování k ozbrojené vzpouře.
  • Prigožin obvinil ruskou armádu, že nechala bombardovat pozice jeho vojáků, a vyzval své muže i další Rusy k "pochodu spravedlnosti" do Moskvy. Jeho cílem má být sesazení vedení armády.

Čtvrtek 22. 6. 2023

  • Ukrajinské síly zasáhly v noci na čtvrtek Čongarský most, který je součástí důležité dopravní tepny mezi Chersonskou oblastí a Krymem. Podle některých zdrojů k tomu využily britské střely Storm Shadow.

Středa 21. 6. 2023

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s BBC přiznal, že postup na bojišti při ofenzivě je pomalejší, než by si Ukrajinci představovali.
  • V Londýně se koná konference o obnově Ukrajiny. USA oznámily že Ukrajině poskytnou dodatečnou pomoc 1,3 miliardy dolarů. Lotyšsko věnuje napadené zemi všechny své vojenské vrtulníky.

Ukrajina online mapa války

K lepšímu přehledu celé situace dobře poslouží online mapy války na Ukrajině. Při jejich prohlížení je ale nutné si uvědomit, že zobrazený stav může být i několik dní starý. Autoři map se snaží zaznamenávat pouze potvrzené územní zisky, k nezávislému potvrzení ale často dochází se zpožděním i několik desítek hodin.

Mezi nejpoužívanější mapy ruské agrese na Ukrajině patří:

  • LiveUAMap – na mapě jsou zobrazené poslední válečné události, které jsou také chronologicky seřazeny ve výpisu vpravo i s uvedením originálních zdrojů. Web je kompletně přeložený do češtiny a kromě Ukrajiny se zabývá také válkou v Sýrii nebo napětí na Balkáně. Najdete ho tady.
  • DeepStateMap – na mapě ukrajinského projektu DeepStateUA se dá najít rozmístění a odhadovaná koncentrace ruských sil, jejich pohyb a obranné pozice. Její autoři využívají informace z otevřených zdrojů a umělou inteligenci. Na mapu se můžete podívat tady.

Ukrajina online na iDnes, Novinkách, ČT24, E15, CNN Prima News

Zpravodajství z ukrajinské války se věnují také všechna velká česká média.

  • iDnes nabízí "nekonečnou" online reportáž. Najdete ji tady.
  • Novinky mají rubriku Válka na Ukrajině, ve které se nacházejí všechny články, které se týkají tohoto tématu. Najdete ji tady.
  • ČT24 má speciální stránku plnou článků a reportáží, včetně textového online přenosu, mapy a kalendáře, ve kterém se dá válkou listovat den po dni. Najdete ji tady.
  • Zpravodajský portál E15 má rubriku věnovanou válce na Ukrajině. Pohromadě v ní jsou všechny články, ale také mapy a další statistiky. Najdete ji tady.
  • Podobně najdete všechny informace z ruské agrese na Ukrajině i na webu CNN Prima News. Rubrika Ukrajina se nachází tady.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

zablokování dezinformačních webů

Aeronet, Sputniknews nefungují - Česko blokuje dezinformační weby

Na weby Protiproud, Aeronet, Sputniknews a další se čtenáři už nepřipojí. Jsou totiž aktuálně zablokovány. Přečtěte si kompletní informace...

Při autonehodě se snažte zachovat chladnou hlavu, abyste byli schopní situaci řešit co nejlépe

Dopravní nehody dnes aktuálně - mapa nehodovosti

Co přesně znamená pojem dopravní nehoda? Jak se při autonehodě chovat a kdy volat policii? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v...

Srovnání internetových televizí vám pomůže vybrat si tu nejlepší!

Srovnání nejlepších internetových televizí online

Která internetová televize je nejlepší? Kolik zaplatíte měsíčně za TV přes internet? Co je to IPTV? Odpovědi na tyto a další otázky najdete...