Aeronet, Sputniknews nefungují - Česko blokuje dezinformační weby

Na weby Protiproud, Aeronet, Sputniknews se čtenáři už nepřipojí. Jsou totiž aktuálně zablokovány. Přečtěte si kompletní informace v tomto článku.

zablokování dezinformačních webů Foto: Pixabay

Aeronet, CZ24, Sputniknews nefungují / dezinformační weby zablokovány

Správce české domény CZ.nic začal 25. února blokovat proruské dezinformační weby. Po konzultaci s bezpečnostními složkami a na doporučení Vlády České republiky byly zablokovány weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. Původně se jednalo pouze o 8 těchto webů.

Následně se ovšem objevil požadavek Národního centra kybernetických operací na zablokování dalších webových stránek i s dalšími koncovkami, mezi kterými nechybí například cz.Sputniknews.com, nebo Svobodnenoviny.eu. Celkem je tedy aktuálně blokováno 22 dezinformačních webů. Všichni domácí poskytovatelé obdrželi tento požadavek od peeringového uzlu NIX.cz.

Ac24.cz, Aeronet.cz, CZ.Sputniknews.com - kompletní seznam zablokovaných webů

Aktuálně čeští poskytovatelé internetu blokují těchto 22 webů. Seznam pro vás budeme pravidelně aktualizovat.

ZABLOKOVANÉ WEBY
Ac24.cz Nwoo.org
aeronet.cz Pravyprostor.cz
Ceskobezcenzury.cz, Protiproud.cz
cz.sputniknews.com Prvnizpravy.cz
Cz24.news rukojmi.cz
Czechfreepress.cz Skrytapravda.cz
Eurabia.cz Slovanskenebe.com
Exanpro.cz Svobodnenoviny.eu
Infokuryr.cz Svobodny-vysilac.cz
narodninoviny.cz Voxpopuliblog.cz
Novarepublika.cz Zvedavec.org

Český vyhledávač Seznam.cz už dříve u některých z těchto stránek zobrazoval informace, že šíří sporný a konspirační obsah.

CZ.NIC blokuje dezinformační weby: Vyjádření a důvody

„Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a  prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a  nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s  nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ uvedl ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Protiproud.cz není dostupný

Dalším z webů, který byl zablokován je i server Protiproud.cz, který provozuje bývalý mluvčí Václava Klause, Petr Hájek. Sám provozovatel k znepřístupnění obsahu uvedl, že se bude bránit právní cestou. Aktuálně Protiproud.cz ovšem stále nefunguje.

Takto vypadá oznámení nedostupných zablokovaných webů Foto: Webzive

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost