Cestování na MS v hokeji 2023: Na kolik vyjde cesta na MS?

Chystáte se letos na hokejové mistrovství světa do Rigy či Tampere a chcete sport spojit s výletěním? Přečtěte si naše tipy, kam se vydat po zápase, jaká místa navštívit a kde se dobře najíst.

CESTA DO RIGYPOČASÍ RIGAPAMÁTKY RIGARESTAURACE RIGA

CESTA DO TAMPEREPOČASÍ TAMPEREPAMÁTKY TAMPERE – RESTAURACE TAMPERE

Riga Lotyšsko Foto: Pixabay

Hodnocení MS v hokeji 2023: 9,8/10

  • Datum: 12. května – 28. května 2023
  • Místo: Riga a Tampere

MS v hokeji 2023: Datum, pořádající země

Letošní mistrovství světa hostí dvě země: Lotyšsko a Finsko. Jestliže se na některé zápasy chystáte, nejspíš budete chtít spojit vášeň pro hokej s cestováním a dobrým jídlem. Přečtěte si naše tipy, kam se vydat, když zrovna nesedíte na stadionu, a v jakých podnicích se dobře najíte.

sipka Klikněte ZDE a sledujte hokejové MS zdarma

MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI 2023 - ZÁKLADNÍ INFO
Datum 12. května – 28. května 2023
Pořadatelské země Finsko (Tampere), Lotyšsko (Riga)
Stadiony Arena Riga (Riga), Nokia Arena (Tampere)

MS v hokeji 2023 (Riga a Tampere) - Kde se bude konat MS?

Lotyšská Riga bude dějištěm první poloviny mistrovství, během níž proběhnou zápasy základní skupiny. Play off a zápasy, při nichž se rozhodne, které týmy se umístí na stupních vítězů, se odehrají ve finské Tampere. Možná jste o tomto městě nikdy neslyšeli, přitom jde ale o třetí největší město Finska, a tak se nemusíte bát, že by vám tu hrozila nuda.

V příštím roce bude hokejové mistrovství světa hostit PrahaOstrava.

Původně se mělo letošní mistrovství světa konat v Petrohradě, avšak poté, co Rusko podniklo invazi na Ukrajinu, přišlo o šanci se hokejových utkání nejen účastnit, ale také je pořádat. Bylo třeba najít náhradní variantu a šance hostit prestižní hokejové klání se chopily Riga a Tampere.

Sleduj průběh zápasu ZDE

Obě země už nějaké ty zkušenosti s pořádáním podobných akcí mají. Loňské mistrovství, z něhož si český tým odvezl bronzovou medaili, hostilo právě Finsko, kterému se tehdy na domácí půdě podařilo vyhrát celý šampionát a získat zlatou medaili.

Lotyšsko bylo společně s Běloruskem dějištěm mistrovství světa o rok dříve, kdy celý šampionát ovládli Kanaďané. V Rize se konal i šampionát v roce 2006.

MS v hokeji - cena lístků a cesta. Na kolik vyjde cesta na mistrovství světa?

Lístky nejnižší kategorie na zápasy s českou reprezentací v Rize pořídíte už od €29, což je v přepočtu něco kolem 700 Kč. Je samozřejmě potřeba počítat s dalšími náklady, jako je cesta, ubytování a režie na místě. Pobyt v Rize vás každopádně vyjde levněji než v Tampere. Detailnější informace o cenách lístků na MS se dočtete ZDE.

Pokud máte raději vše předem naplánováno, ale nemáte kapacitu si vše vyhledávat a nevadí vám připlatit si, můžete se obrátit na agentury, které se specializují právě na cesty podobného typu. Celý zájezd na mistrovství světa včetně ubytování a dopravy letos nabízí řada společností.

MS s agenturou - výhody vs. nevýhody
  • výhody: žádná práce s organizací, perfektně zorganizovaný harmonogram, užitečné tipy
  • nevýhody: cena, zavazující itinerář
MS po vlastní ose - výhody vs. nevýhody
  • výhody: nižší cena, volnější itinerář podle vašich preferencí
  • nevýhody: práce s organizací dopravy, ubytování a programu

Stadiony Riga a Tampere - Nokia Arena (Tampere Deck) a Arena Riga

Velkou arenu v Tampere můžete znát pod dřívějším názvem Tampere Deck. V této areně už se jedno mistrovství světa konalo a teď ho bude hostit již podruhé. Vejde se sem více jak třináct tisíc diváků a v minulosti tu vystupovali třeba Robbie Williams nebo Sting. Údajně se tu chystá i stavba casina.

Arena v Rize pojme přes deset tisíc diváků a ani tady neproběhnou zápasy hokejového mistrovství světa poprvé, ve skutečností tu bude hokejový šampionát probíhat už potřetí. Stadion hostí další sportovní akce, ale i hudební vystoupení a výhodou je jeho dostupnost a blízkost k historickému centru města.

Nejlevnější a nejrychlejší cesta do Lotyšska - autem, vlakem či letecky?

Do Rigy je možné cestovat v podstatě všemi dopravními prostředky. Od Prahy je však vzdálená 1000 km, a tak je dobré zvážit, jaká varianta bude nejvíce vyhovovat vašim nárokům.

Jak cestovat do Rigy na MS? Cesta na MS autem či autobusem - poplatky

Každý druh cestování s sebou nese výhody a nevýhody. Pokud chcete na cestě co nejvíce ušetřit a nevadí vám si cestu prodloužit, můžete se do Rigy vydat autem, nižší výdaje jsou však vykoupené dlouhými hodinami jízdy. Jestliže chcete být na místě naopak co nejrychleji a nevadí vám připlatit si o pár tisíc navíc, měli byste zvolit leteckou dopravu.

Jestliže se rozhodnete dopravit se z Prahy do Lotyšska autem, bude vám cesta trvat zhruba 14 hodin. Cestovat budete skrze Polsko a Litvu. Dálniční poplatky v Litvě a Lotyšsku vás trápit nemusí (pokud řídíte osobní auto do 3,5 t, žádné dálniční poplatky platit nemusíte), s polskými dálnicemi už je to složitější - jaké poplatky vám v Polsku hrozí, si přečtěte ZDE.

sipka Přečtěte si, kde výhodně tankovat na cestách po Evropě

Jak cestovat do Rigy na MS? Cesta na MS letadlem, cena letenky Praha-Riga

Do Rigy se nejrychleji dostanete pomocí letadla. Cesta trvá jen hodinu a padesát pět minut. Dají se najít přímé lety, ale můžete narazit i na lety s přestupem například ve švédském Göteborgu. Let s přestupem je samozřejmě delší, celá cesta obvykle trvá kolem čtyř hodin.

Pro nákup letenek můžete využít jedné z nejoblíbenějších cestovních platforem Kiwi.com, kde najdete spoje leteckých společností Ryanair nebo AirBaltic.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Autobusy a vlaky do Rigy. Nejlevnější cesta do Rigy (Lotyšska), cena a doba cestování

Nejlevnější varianty cestování na MS představují autobus či vlak. Obě možnosti mají samozřejmě oproti letadlu nevýhodu v délce cestování, ale pokud se rozhodnete i cestu pojmout jako součást celého výletu, určitě nebudete litovat.

náš tip: Vzhledem k poměru cena/doba cestování bychom doporučili zvolit cestu autobusem. Tato varianta se dá pořídit od 1 379 Kč a cesta trvá něco kolem čtyřiadvaceti hodin. Navíc protože nejste řidič, můžete většinu cesty prospat.

Podívejte se na srovnání variant, jak cestovat na MS (cena a vzdálenost):

auto autobus vlak letadlo
přibližný čas na cestě (Praha - Riga) 14 hod. 30 min. 23 - 27 hodin dva až tři dny přes Polsko a Bělorusko 1:55 (přímý let)
přibližná cena 1500 - 2500 Kč od 1 379 Kč cca 1 900 Kč cca 4 500 Kč

Riga počasí v době MS v hokeji

V květnu je v Rize velmi podobné počasí jako u nás. V půlce května se tam průměrná teplota pohybuje mezi 12 a 16 °C. Můžete očekávat, že v době hokejového šampionátu tu bude polojasno až jasno, a tak se můžete těšit na podmínky ideální pro chození po městě.

Riga měna (směnárny a bankomaty) - Čím se platí v Rize?

V Rize se od roku 2014 platí eurem. Před cestou je dobré zjistit si aktuální kurz eura a podle toho se rozhodnout, zda si směnit peníze už v Čechách, nebo řešit věc až na místě. Riga disponuje spoustou bankomatů a směnáren. Peníze si ale můžete směnit i na místních pobočkách pošty. Spousta podniků v centru má k dispozici terminály, i tak je ale dobré mít u sebe hotovost pro všechny případy.

Kam se vydat v Rize? Riga - památky a zajímavosti

Jestliže budete mít to štěstí a dostanete se do Rigy, rozhodně nesmíte vynechat historické centrum města, které se nazývá Stará Riga. To, že tato část Rigy stojí za návštěvu, dosvědčuje i fakt, že je zapsaná od roku 1995 na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Památky, které byste si neměli nechat ujít:

  • Dům Černohlavců - skupina architektonicky zajímavých domů na rižském náměstí
  • Rižský dóm - katedrála, která platí za největší kostel v pobaltských státech
  • Rižský zámek - původně hrad postupem času upravený na zámek, dnes část zámku slouží jako muzeum
  • Kostel svatého Petra - nejvyšší středověká budova v Rize
  • Kostel svatého Jana - v 19. století, kdy se stavba rekonstruovala, se ve zdech kostela našly ostatky dvou mnichů, kteří se sem dle legendy nechali pohřbít dobrovolně, protože měli za to, že jim to zaručí svatořečení
  • Katedrála svatého Jakuba - je známá neobvyklým tvarem věže a tím, že zvon je vně věže, nikoli uvnitř, jak je tomu zvykem
  • Prašná věž - jediná zachovaná část bývalých městských hradeb
  • Tři bratři - skupina tří historických domů

Rozhodně se také vydejte navštívit největší evropský trh a bazar do Riga Central Market. Dech beroucí stavba, v níž se trhy konají, je taktéž zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO.

Kde se najíst v Rize? Nejlepší restaurace a bary (Riga Black Balsam)

V Rize objevíte všechny světové kuchyně. Pokud jde o ceny, zaplatíte tu o něco více než v pražských restauracích, ale zdejší podniky vám rozhodně zaručí gastronomický zážitek. Kromě toho tu lze najít i restaurace s ryze lotyšskými jídly, jako je nespočet druhů pirohů, koláč z žitného těsta s bramborovou a mrkvovou náplní nebo salát s mletým masem, sledi, zeleninou a majonézou. Vydatné jídlo můžete zakončit třešničkou na dortu v podobě likéru na slehnutí v oblíbeném místním baru Black Balsam.

Nejlepší restaurace v Rize:

  • Italská kuchyně: Restaurant/Cafe Mio, Casa Nostra, Mamma Mia Mediterranean Restaurant
  • Čínská kuchyně: Wok N Kurry, Fei Fei, Old Hongkong
  • Indická kuchyně: Indian Raja, Singh's, Himalaju Azijas Virtuve
  • Mexická kuchyně: Tex-Mex Republic, Bad Burrito, Klondaika
  • Sushi: COD Robata Grill Bar, The Catch, Yakuza Sushi & Asian Fusion Elizabetes 10
  • Maso a steaky: Beef Eater's, Steak & Grill, Hereford Shop And Kitchen

Jaké je pivo v Rize a kolik stojí? Ceny piva a alkoholu v Rize

V rižské restauraci LIDO Alus sēta najdete kromě skvělého jídla také piva z místních pivovarů. Pokud se vám však v Rize zasteskne po českém pivu, můžete navštívit místní český pivovar Stargorod. Ten provozuje strakonický rodák František Švecs a kromě pověstného českého piva tu najdete i další ryze české pochutiny.

V tomto pivovaru si můžete dát pivo od 3.50 EUR. Dámy si tu mohou dát alkoholické míchané koktejly jako třeba MAI TAI, Piňa Coladu a další, které tu mají od 9.50 EUR, skleničku vína (13 cl) tu pak pořídíte od 5 EUR.

Nejlevnější a nejrychlejší cesta do Finska - autem, vlakem či letecky?

Cestování do Tampere je podstatně složitější - vzdušnou čarou se nachází zhruba 1 400 Km od Prahy. Nejjednodušší variantou je určitě letecká doprava, a když se podíváte na tabulku níže, uvidíte, že ani cena už se pak ve srovnání s cestováním autem zase tolik neliší.

Jak cestovat na MS v Tampere? Cesta autem - vzdálenost a cena

Pokud byste se rozhodli cestovat do Tampere po vlastní ose autem, pořádně byste se projeli, a navíc byste se neobešli bez cestování trajektem. Bez zdržení trvá cesta kolem 24 hodin.

Kromě nákladů za pohonné hmoty musíte tedy počítat také s náklady za trajekt (jednosměrná jízdenka pro 1 osobu z Tallinu do Helsinek cca 20 EUR), kterému se při tomto způsobu cestování nevyhnete. Poté je třeba jet ještě dalších 180 km z Helsinek do Tampere.

Cesta na MS v Tampere letadlem. Cena letenky Praha-Tampere

Nejkratší cesta do města Tampere trvá něco málo přes šest hodin (letecké společnosti uvádí 6:15). I když se rozhodnete do Tampere cestovat letecky, nevyhnete se přestupu v Londýně. I v tomto případě lety organizují společnosti Ryanair a AirBaltic. Z helsinského letiště se pak dostanete do Tampere pohodlně vlakem, který vás do cílové stanice dostane za pár hodin.

Na MS do Tampere autobusem a vlakem? Cena, vzdálenost a počet přestupů

Cesta vlakem či autobusem do Tampere by byla náročná i pro ostřílené dobrodruhy. Takovýto způsob cestování totiž zahrnuje spoustu přestupů. Pokud byste se rozhodli pro autobus, cesta by vám z pražské Florence trvala více jak den a obsahovala by minimálně tři přestupy. Navíc byste si museli cestu perfektně zorganizovat, aby vám navazovala s trajektem a dalšími autobusy ve Finsku.

Vlakem je to ještě o něco složitější. Doba cestování je zhruba stejná jako autobusem, zato však zahrnuje ještě více přestupů.

⭐ náš tip: V případě Tampere bychom doporučili cestovat letecky. Nejenže je to nejjednodušší a nejrychlejší způsob, ale cenově už se zase tolik neliší od cestování autem, zato jde však o podstatně kratší a méně komplikovanou variantu.

Podívejte se na srovnání variant, jak cestovat na MS (cena a vzdálenost):

auto autobus vlak letadlo
přibližný čas na cestě (Praha - Tampere) cca 24 hodin Neobejdete se bez mnoha přestupů, doba cestování více jak jeden den - nedoporučujeme
Neobejdete se bez mnoha přestupů, doba cestování více jak jeden den - nedoporučujeme cca 6 hodin (s mezipřistáním)
přibližná cena 3000 - 4000 Kč (+ cena trajektu z Tallinu do Helsinek cca 20 EUR) závisí na konkrétních spojích závisí na konkrétních spojích obousměrně od 5 700 Kč

Tampere Finsko počasí v době MS v hokeji

Květen v Tampere patří mezi čtyři místní nejteplejší měsíce. Teplota tu touto dobou dosahuje až 16 °C (minimum bývá 10 °C) a bývá tu jasno. V roce 2018 tu však v jeden den naměřili i rekordních 30 °C, takže není vyloučené, že si tu v době šampionátu užijete letních podmínek (nejméně bylo naměřeno -3 °C, a to v roce 2019).

Tampere Foto: Pixabay

Tampere měna (bankomaty, směnárny) - Čím se platí ve Finsku?

I ve Finsku se platí eurem, a to už od roku 2002. I tady se navzdory tomu, že jde o třetí největší město Finska a dá se tu na spoustě místech platit kartou, určitě vyplatí mít nějakou tu hotovost v kapse.

Kam se vydat v Tampere? Tampere - památky a zajímavosti

I Tampere disponuje spoustou míst, která byste si při návštěvě tohoto města rozhodně neměli nechat ujít:

Kam zajít v Tampere:

  • Tamperetalo - místní kongresové centrum, které je považované za kulturní centrum
  • Metso - tamperská veřejná knihovna
  • Nejstarší kostel v Messukylä
  • Tamperská katedrála
  • Kalevský kostel (Kalevan kirkko)
  • Vapriikki - městské muzeum
  • Särkänniemi - zábavní park (horské dráhy, mini zoo, planetárium, delfinárium a akvárium)
  • Muzea pro nejmenší - muzeum pohádkových postaviček Mumínků, muzeum panenek a kostýmů

V Tampere najdete i mnoho veřejných saun. Pro místní je taková sauna samozřejmostí a obvykle mají jednu u sebe doma, ty veřejné jsou spíše pro turisty.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Kde se najíst v Tampere? Nejlepší restaurace a bary

Tampere vám může nabídnout několik místních specialit jako třeba černou klobásu mustamakkara, která se většinou podává s brusinkami a mlékem, anebo čerstvou koblihu s názvem munkki.

Nejlepší restaurace v Tampere:

  • Pispalan Pulteri - hospůdka v evropském stylu, kde podávají steaky
  • Telakka - oblíbená a výborně hodnocená restaurace, kde nabízejí i vegetariánská a veganská jídla
  • Maja/Talo - pro milovníky hamburgerů a hotdogů

Najíst se můžete i v Moro Sky Bar, kde lze vydatné jídlo rovnou zapít dobrým pitím, doporučujeme také jazz bar Paapan Kapakka anebo můžete vsadit na irskou hospodu O'Connell's.

Jaké je pivo v Tampere a kolik stojí? Ceny piva a alkoholu v Tampere

Když Tampere naposledy hostila šampionát, Češi si stěžovali, že dobré pivo tu nenajdete, a ještě ke všemu je prý příliš drahé. Například v pivovaru Beer Restaurant Konttori pořídíte třetinku piva Weihenstephaner Original za 6,50 EUR, což je nejlacinější varianta, na kterou tu narazíte. Češi, kteří už mají s Tampere zkušenost, však radí, že staré dobré české pivo najdete ve většině tamperských obchodů s potravinami.

Inspirujte se ve videu, co dalšího podniknout v Rize:

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

MS v hokeji

Mistrovství světa v hokeji 2023: Program, výsledky a české zápasy

Po roce se hokejoví fanoušci opět mohou těšit na světový šampionát v hokeji. Tentokrát se odehraje od 12. do 28. května ve finské Tampere a...

Fortuna liga

Fortuna liga nadstavbová část 2022/23: Kde sledovat zápasy o titul zdarma?

Základní část naší nejvyšší fotbalové ligy už je minulostí a v sobotu 6. května začala nadstavbová fáze soutěže. 🏆Hrát se bude o hodně. O...

MOL Cup - finále

Finále MOL Cup 2023 Sparta vs. Slavia: Kde sledovat livestream živě?

Sparta a Slavia soupeří o mistrovský titul ve Fortuna lize a ve středu 3. května si to rozdají i ve finále MOL Cupu. Všechny důležité...