Matthew Perry: Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih - kniha a zpověď na Voyo

Mohlo by se zdát, že představitel Chandlera Binga Matthew Perry měl úplně všechno – slávu, peníze, krásné domy i ženy –, jenže měl ještě něco navíc: závislost. A dlouho jsme to nevěděli. Jak celý ten ohromný průšvih začal a co vedlo až k tomu, že o něm napsal knihu?

Matthew Perry Foto: Profimedia

Hodnocení knihy Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih: 9,6/10

  • upřímná zpověď
  • přes těžké téma zábavné čtení

Matthew Perry kniha Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih

Matthew Perry se většinu života se svými problémy potýkal sám. Byl mistrem v utajování vlastních závislostí, a přesto absolvoval desítky detoxikačních a léčebných pobytů – většina z nich ovšem přišla vniveč. Jenže pak, když už dosáhl padesátky, si jeho tělo řeklo dost a on se ocitl na prahu smrti. V tu nejkritičtější noc byli ve stejné nemocnici v podobném stavu jako on další čtyři lidé, a všichni čtyři zemřeli. Matthew přežil, a nikdy se nepřestal ptát, čím si to zasloužil.

➤SLEDUJTE Matthew Perry: Zpověď NA VOYO

Tento bolestivý následek jeho životního stylu a fakt, že ho přežil, Matthewa vedly k veřejnému přiznání, a tak se ze své závislosti a studu vypsal. Vznikla kniha, v níž se dočtete o Přátelích, o jeho rodičích, dětství, láskách, ale hlavně o tom ohromném průšvihu. O tom všem je také řeč v rozhovoru s Diane Sawyer, který je ke zhlédnutí pod názvem Matthew Perry: Zpověď na platformě VOYO.

Matthew Perry – dětství a rodiče

Matthew často opakuje, že jeho rodiče byli ti nejkrásnější lidé na světě. Otec byl také herec – známý především z reklamy na Old Spice, která běžela celé roky. S jeho matkou se seznámili na soutěži miss, což vypovídá více než dost o její kráse. To, že se do sebe zamilovali, bylo v podstatě nevyhnutelné, jenže byli příliš mladí. Vydrželi spolu opravdu krátce. Celé dětství žil s matkou, ale v patnácti se rozhodl odstěhovat do L. A. za otcem, protože toužil po tom stát se hercem. Nesnáze, s nimiž se musel pak potýkat celý život, začaly ale ještě předtím.

MATTHEW PERRY - ZÁKLADNÍ INFO
Celé jméno Matthew Langford Perry
Datum narození 19. srpna 1969
Místo narození Williamstown, Massachusetts
Výška 183 cm
Rodiče Suzanne Marie Morrison a John Bennett Perry

Matthew v knize mnohokrát zdůraznil, že své rodiče z ničeho neviní a že je miluje. Upozorňoval, že ho měli příliš brzy – jeho matce bylo pouhých dvacet jedna let – a okomentoval to slovy: „Kdybych já měl v jednadvaceti dítě, zamíchal bych si jím vodku s tonicem.“

Podívejte se na Matthewova otce v ikonické reklamě na Old Spice:

Opuštěný Matthew – nezletilý bez doprovodu

Původně se Matthewova kniha měla jmenovat „Nezletilý bez doprovodu“, podle jeho prvního traumatického zážitku, kdy si úplně poprvé připadal naprosto opuštěný. Tehdy ho posadili v pouhých pěti letech s cedulkou s těmito slovy samotného do letadla. Tenkrát to byla běžná praxe, on ale ve své knize popisuje, že byl vyděšený a že to na jeho duši zanechalo šrámy. Od té doby žil s pocitem, že za nic nestojí, protože kdyby jo, nikdy by ho přece nenechali letět samotného.

Matthew Perry: kořeny jeho závislosti

Dle toho, co Matthew Perry píše ve svých memoárech, pravděpodobně odjakživa trpěl nějakým druhem deprese. Popisuje, že si nikdy nepřišel normální a že navzdory svému komediálnímu umu se celý život cítil nepříjemně. Jistě, prsty v tom mohla mít i genetika, ve hře je ale také fakt, že Matthew prvně přičuchnul k uklidňovákům, když mu byly pouhé dva měsíce. Byl velmi uřvané novorozeně a rodiče ho vzali k doktorovi, protože už jednoduše vyšilovali. Byl konec šedesátých let a tehdy bylo běžné, neklidným dětem dávat barbituráty. Už tenkrát v něm bylo zaseto semínko, kvůli němuž v budoucnu trpěl přesvědčením, že jediné, co ho dokáže utišit, jsou prášky.

Chandler Bing – Matthewovo druhé já

Když čtete Matthewovu zpověď, nepřestanete žasnout nad tím, jak moc se podobá Chandleru Bingovi. To není náhoda, oblíbená postava z Přátel je do velké míry inspirovaná povahou samotného Matthewa. Jen si vzpomeňte: traumatické dětství, rodiče, co nedokážou být v jedné místnosti, láska k cigaretám, problém s navazováním známostí, potažmo opouštění žen kvůli nesmyslům (aby je opustil dřív, než to udělají ony) a tak dál a tak dál. Jediné, co v seriálu chybí, je Matthewova závislost na vodce a vicodinu.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Matthew Perry – poprvé a zdaleka ne naposled

Matthew poprvé ochutnal alkohol dříve, než se odstěhoval do L. A. Bylo to jen tak z nudy, šlo o víno a popíjel s dvěma nejlepšími kamarády. Zatímco oni zvraceli jak alíci, Matthew se konečně poprvé v životě cítil normálně. Představoval si, že takhle se běžní lidé cítí pořád. Bylo mu pouhých čtrnáct let, ale to nejhorší teprve mělo přijít. Nezačal pít pravidelně hned, jakkoli příjemná pro něho jeho první zkušenost s alkoholem byla – začínalo to velmi plíživě, postupně – v osmnácti už ale pil denně.

Matthew Perry – jen herectví to může zachránit

Celoživotně toužil po pozornosti, asi že jí jako dítě tolik neměl, a herectví měl v krvi. Když ještě žil s matkou, využíval svého komického umu pro její rozveselení a herectví bylo brzy to jediné kromě alkoholu, po čem toužil. Bylo mu to jednoduše souzeno a stalo se mu to, o čem každý, kdo přijede do L. A. udělat díru do světa, sní. Zatímco v jakémsi losangeleském podniku bavil všechno osazenstvo, přistál mu v rukou ubrousek s číslem hollywoodského režiséra Williama Richerta, který ho obsadil do filmu Jimmy Reardon.

MATTHEW PERRY - FILMOGRAFIE
1988

Jimmy Reardon (první role, poznal Rivera Phoenixe)

Dance 'Til Dawn (komedie, v hlavní roli Christina Aplegate)

1989 Ruce pryč od mé dcery (komedie)
1990 Call me Anna (skutečný příběh hollywoodské herečky Patty Duke, která bojovala s maniodepresí)
1993 Vražedné vztahy (thriller, hraje také Gwyneth Paltrow)
1994

Poslední setkání (drama/thriller s Jimem Belushim v hlavní roli)

Getting In (romantická komedie)

1995 A Day With
1997 Jen blázni spěchají (romantická komedie se Salmou Hayek)
1998 Málem hrdinové (dobrodružná komedie)
1999

Tři do tanga (romantická komedie s Neve Campbell a Dylanem McDermottem)

Můj soused zabiják (černá komedie s Brucem Willisem)

2000 Kid (Fantasy komedie s Brucem Willisem a Emily Mortimer)
2002 Sloužit Sáře (romantická komedie s Elizabeth Hurley)
2004 Můj soused zabiják 2
2006 The Ron Clark story (životopisné drama)
2007

Zmatená duše (komedie/drama o muži, co absolvuje neúspěšnou léčbu na psychiatrii a zjišťuje, že lék na všechno je láska)

2008

Vyletět z hnízda (komedie/drama, hrají také Lauren Graham, Hilary Swank, Zoë Kravitz)

The End of Steve (komedie)

2009 Znovu 17 (komedie se Zacem Efronem)
2019 Friends 25th: The One with the Anniversary

Matthew nebyl jediný mladý muž, který se potýkal se závislostí, obzvlášť ne v Hollywoodu. Během natáčení filmu poznal talentovaného Rivera Phoenixe (staršího bratra Joaquina Phoenixe), který hrál ve filmu hlavní roli. Stali se s Matthewem skuteční přátelé, Matthew ho obdivoval po všech stránkách a zlomilo mu srdce, když se v roce 1993 dozvěděl, že River zemřel na předávkování.

Matthew Perry, Chandler Bing a jejich Přátelé

Matthew popsal ve své zpovědi první setkání s tvůrci Přátel, prý ho vzali na oběd a ptali se na něj, jeho povahu a jeho život – a tak vznikl Chandler. Role Chandlera Binga byla nepochybně jeho nejvýznamnější a proslavila ho po celém světě, a přesto už tehdy, už na samém začátku, se potýkal s problémy se závislostí. Přiznal, že jsou série, jejichž natáčení si vůbec nepamatuje. Měl ale přísnou zásadu být během natáčení střízlivý, a tak trvalo dlouho, než se dočkal intervence od kolegů. I přes jeho snahu vše utajit se všechno nakonec provalilo a Matthew už pak absolvoval jednu léčbu za druhou a na natáčení dílu, kde si bere Moniku, ho museli přivézt z léčebny.

Další sitcomy, kde se Matthew objevil:

  • Ally McBealová
  • Scrubs: doktůrci (v jedné epizodě, kterou také režíroval)
  • Studio 60
  • Mr. Sunshine
  • Go On
  • Město žen (v jedné epizodě, znovu se tu potkal s Courtney Cox, která tu hrála hlavní roli)
  • Správná dvojka

Matthew a Přátelé: trajektorie závislosti

Štáb v přátelích dlouho nic netušil, trvalo dlouho než došlo na nepříjemný rozhovor mezi Matthewem a jeho kolegy. Do té doby se držel zásady, že před prací a v práci se nepije, trpěl ale silnými kocovinami a musel skrývat průvodní příznaky jako třeba třas. Později ale Matthew vyměnil alkohol za prášky a jindy se oddával jejich kombinaci. V rozhovoru po vydání knihy upozornil na to, že v Přátelích je velmi dobře poznat, která závislost u něho v té době vítězila – když byl hubený, byly to prášky, když oteklý, hrál prim alkohol.

Matthew Perry a prášky – vicodin, bolesti hlavy a koupelnové skříňky

Matthew přiznal, že svého času polykal až padesát vicodinů denně. Tohle silné analgetikum se samozřejmě prodává jen na předpis, a tak se nabízí otázka, kde Matthew tolik prášků vlastně bral. V rozhovoru, který je ke zhlédnutí na VOYO, přiznal, že předstíral urputné bolesti hlavy, aby mu předepsali prášky doktoři, a když už ani to nestačilo, navštěvoval prohlídky domů a lustroval lidem koupelnové skříňky, a jakmile narazil na nějaké prášky, jednoduše si je vzal. „To by přece Chandler neudělal,“ okomentoval Matthew ironicky fakt, že mu lidé bezmezně důvěřovali.

Matthew a jeho ženy – Julia Roberts, Jennifer Aniston a další

Odjakživa měl zvláštní vztah k ženám nejen Chandler, ale také sám Matthew. Snadno se zamiloval, zároveň měl ale tendenci ukončovat vztah předčasně ze strachu, že ho partnerka dřív či později opustí. Přiznal, že v průběhu natáčení Přátel byl zamilovaný do všech tří hereček, ale největší slabost měl pro Jennifer Aniston. Chodil také s Julií Roberts, randil s Lauren Graham (Lorelai ze seriálu Gilmorova děvčata) nebo s Yasmine Bleeth, o níž shodou okolností Chandler básní v Přátelích.

Matthew Perry a jeho ohromný průšvih

Matthew se svou závislostí bojoval celý život. Absolvoval několik desítek odvykacích kúr a navštívil mnoho léčeben, ale všechno se zdálo marné, protože zkrátka neuměl žít jinak. V průběhu let zjistil, že trpí takzvanou anhedonií (průvodním znakem depresí či jiných psychických poruch, v podstatě neschopnost prožívat radost), kvůli níž si nedokázal užít ani svůj úspěch, ani věci, které k němu patřily. Pocity, které vnímal, nebyly příjemné a utišit je dokázal jedině alkohol nebo prášky. A tak je tišil – dokud toho nebylo dost a on se neocitl v nemocnici na přístroji, na který se připojují lidé před smrtí. Poté následovaly kóma, dlouhá rekonvalescence a několik operací – zkrátka naprosté dno.

Přátelé: Zase spolu

Všichni fanoušci netrpělivě očekávali velký návrat oblíbeného sitcomu v podobě speciálu s nostalgickým názvem Přátelé: Zase spolu, jehož se účastnili představitelé hlavních rolí i další herci. Diváci se však zhrozili, když Matthewa viděli, a začalo se spekulovat, jak moc špatně na tom herec je. Tou dobou měl však Matthew ve skutečnosti to nejhorší za sebou a v knize i ve Zpovědi vysvětluje, že tehdy byl po náročné operaci zubů, a proto pro něho bylo těžké mluvit.

Matthew Perry na VOYO

Od doby, kdy se Matthew odrazil ode dna, se rozhodl o svých problémech mluvit, konečně je přiznat a vyslovit nahlas, a tak svou bolest vypsal na stránky knihy, která je teď na pultech knihkupectví. Kromě toho se také účastnil rozhovoru s Diane Sawyer, která kdysi ohledně Matthewovy závislosti zpovídala také Jennifer Aniston a jež má na svědomí například nedávný dokument Osvoboďte Britney Spears.

Matthew Perry: Zpověď je možné momentálně zhlédnout na Voyo. Stačí se jen zaregistrovat, a než zaplatíte předplatné, můžete službu využívat sedm dní zdarma. Na Voyo najdete spoustu seriálů a filmů české i zahraniční produkce. Také tu můžete sledovat dokumenty jako například Princ Harry: Vlastními slovy nebo dvoudílný dokument Harry a Megan.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Štáfek Jakub

Jakub Štáfek životopis – kariéra, filmy, přítelkyně a dcera

Od účinkování v nekonečném seriálu Ulice ušel pořádný kus cesty. Kdo je dnes Jakub Štáfek a jak se mu daří v kariéře, s přítelkyní a...

Sledujte pořady na VOYO

Voyo: Přihlášení, registrace, cena předplatného a seznam seriálů

Voyo je platforma, která nabízí nejen zahraniční filmy a seriály, ale také vlastní exkluzivní produkci. Jak se na Voyo registrovat a jak...

Netflix program 2022 - nejlepší seriály a filmy

Nejlepší filmy a seriály na Netflixu – novinky a program

Co chystá Netflix na rok 2024? ⭐ Co nejlepšího jsme mohli sledovat v roce předchozím? Objevte nejen nové filmy, ale také pokračování...