Bruce Willis trpí frontotemporální demencí: Kariéru ukončil už vloni

Slavný hollywoodský herec Bruce Willis trpí frontotemporální demencí. Zprávu o této kruté diagnóze oznámila jeho rodina prostřednictvím prohlášení na webu Asociace pro frontotemporální degeneraci (AFTD). Podepsání jsou pod ním Willisova manžela Emma, bývalá žena a herečka Demi Moore a hercových pět dětí.

Bruce Willis je vážně nemocný Foto: Profimedia

Filmový drsňák terčem zákeřných chorob

Hvězda zejména akčních filmů musela ukončit svou bohatou hereckou dráhu již v březnu 2022, a to kvůli afázii, což je nemoc ovlivňující schopnost mluvit a porozumět řeči. Od té doby se údajně Willisův zdravotní stav stále více zhoršoval.

Nyní se musí potýkat s další nemilosrdnou diagnózou. "I když je to bolestivé, je úleva mít konečně v rukou jasnou diagnózu. Frontotemporální demence je krutá nemoc, o které mnoho z nás slyšelo, a může postihnout každého. Neexistuje na ni žádný lék. To je realita, která se v následujících letech, jak doufáme, změní," píše se v prohlášení rodiny.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Raketový vzestup díky Smrtonosné pasti

Pevnou pozici mezi hollywoodskou hereckou smetánkou zajistila Willisovi role detektiva Johna McClanea v dnes už akční klasice Smrtonosná past z roku 1988. Díky obrovskému úspěchu filmu byly postupně natočeny ještě čtyři další díly.

Mezi další nezapomenutelné role Bruce Willise patří postava boxera Butche z Tarantinova trháku Pulp Fiction z roku 1994, jako James Cole zazářil o rok později ve sci-fi 12 opic a velkou popularitu mu pak zajistili také filmy Pátý element (1997) či Armageddon (1998).

Ve všech těchto snímcích zastával Willis role neohrožených drsňáků, kteří nejdou daleko pro nějakou vtipnou hlášku. O to větším překvapením byl pro filmové kritiky mysteriózní thriller Šestý smysl z roku 1999, kde Willis vynikajícím způsobem ztvárnil dětského psychiatra Malcolma Croweho.

Herec se tak vymanil ze své žánrové škatulky, ale nutno říct, že se do ní v dalších filmech opět vrátil, o čemž se můžete přesvědčit například na Voyo. Právě tam můžete zkouknout snímky 16 bloků, Co se vlastně stalo, Ependables: Postradatelní 2, Red 2 nebo také Tenkrát v Kalifornii. Nejen filmy z Brucem Willisem, ale také další prvotřídní akční snímky si pak můžete dopřát na streamovací platformě Netflix.

Nejslavnější filmy z Brucem Willisem

V následující tabulce najdete nejznámější snímky, ve kterých hrál Bruce Willis.

Film Režisér Rok vzniku
Smrtonosná past John McTiernan 1988
Smrtonosná past 2 Renny Harlin 1990
Poslední skaut Tony Scott 1991
Pulp Fiction: Historky z podsvětí Quentin Tarantino 1994
Smrtonosná past 3 John McTiernan 1995
12 opic Terry Gilliam 1995
Pátý element Luc Besson 1997
Armageddon Michael Bay 1998
Šestý smysl M. Night Shyamalan 1999
Sin City: Město hříchů R. Rodriguez, F. Miller, Q. Tarantino 2005
Smrtonosná past 4.0 Len Wiseman 2007
Smrtonosná past: Opět v akci John Moore 2013

Vlastní kategorie na Zlaté malině

V závěru své umělecké kariéry se stal sedmašedesátiletý Bruce Willis protagonistou nízkorozpočtových filmů, kvůli nimž mu organizátoři nechvalně známé ceny pro nejhorší filmy a výkony - Zlatá malina, dokonce vytvořili vlastní samostatnou kategorii.

Bruce Willis se však může pyšnit také Zlatým glóbem a cenou Emmy. Na Oscara však nikdy nedosáhl.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Matthew Perry

Matthew Perry: Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih - kniha a zpověď na Voyo

Známe ho jako poťouchlého a sarkastického Chandlera, nikdo ale dlouho netušil, co jeho představitel Matthew Perry prožívá. Jak přišel ke...

Josef Laufer

Herec Josef Laufer je stále v umělém spánku. Jaký je jeho aktuální stav?

Herec, zpěvák, scenárista a režisér Josef Laufer je už třetím rokem v umělém spánku a jeho kolegové jsou zdrceni. Jaká jsou umělcova...

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne už má dost: ruší koncerty, s vystupováním končí

Ozzy Osbourne končí s vystupováním. Prsty v tom má hlavně jeho zdravotní stav a s ním spojená celková únava. Na pódiu už ho nejspíš...