Aleš Loprais nešťastně usmrtil diváka a na Dakaru skončil

V úterý 10. ledna oslavil český závodník Aleš Loprais 43. narozeniny. Vedoucí jezdec celkového pořadí kamionů slavné Rallye Dakar však dostal „dárek“, na který do konce života nezapomene. Během 9. etapy měl totiž kolizi s divákem, jenž po převozu do nemocnice zemřel. Loprais musel následně kvůli povinnému vyšetřování vynechat 10. etapu a závod pro něho nešťastně skončil.

Aleš Loprais na Dakaru po tragické nehodě skončil Foto: Profimedia

Když Aleš Loprais v úterý úspěšně zdolával další kilometry po cestě za vítězstvím, netušil, že se jedná o jeho poslední závodní den na letošním Dakaru. Za dunou, kde ho nikdo z posádky nemohl vidět, totiž postával devětašedesátiletý rallyeový fanoušek z Itálie, kterého Loprais nešťastnou náhodou srazil.

Zemřel při transportu

Jezdec o nehodě vůbec netušil, její následky však byly smrtelné. Divákovi se totiž dvě až tři hodiny po kolizi udělalo nevolno a během transportu do nemocnice zemřel na infarkt. „Strašně mě to mrzí a potáhne se to se mnou v životě. Nešťastně si našel místo pod dunou a my jsme ho nikde nezaznamenali. Tímto bych chtěl vyjádřit soustrast rodině, blízkým a kamarádům,“ uvedl zdrcený Loprais.

Smutná zpráva před spaním

Elitní český pilot se o samotné tragédii dozvěděl v bivaku v momentě, kdy se chystal jít spát. „Vyhasl lidský život a de facto mým přičiněním, protože já jsem točil kolečkem. Musím ale říct, že jsem o tom vůbec nevěděl. Stejně tak nikdo v posádce. Máme onboardy i externí videa, která to dokazují. Nicméně nic to nezmění na tom, že vyhasnul lidský život,“ nechal se slyšet smutný závodník.

Loprais – konec na Dakaru 2023

Po pár hodinách již bylo jasné, že Aleš Loprais na letošním Dakaru dojezdil. Vyšetřování úřadů mu totiž neumožnilo startovat v další etapě. Loprais přitom během svého sedmnáctého startu na legendárním závodě vedl celkové pořadí kamionů o téměř 27 minut před Nizozemcem Janusem van Kasterenem. O to víc jeho předčasný konec mrzí.

Dakar – osm desítek obětí

Dostupné údaje hovoří o tom, že od roku 1979 zemřelo při Rallye Dakar přibližně osm desítek lidí. Zcela přesný počet obětí se však podle různých zdrojů liší. Z řad závodníků Dakar nepřežilo 27 osob, v případě ostatních šlo o členy doprovodu, diváky a novináře. Mezi smutné se zapsal rok 1986, kdy v průběhu závodu nepřežil havárii vrtulníku zakladatel dakarské rallye Thierry Sabine.

Dakar – bezpečnost

Podle šéfa týmu Orion Moto Racin Group Ervína Krajčoviče je do budoucna potřeba řešit, jak zlepšit bezpečnost během závodu. „Určitě je oproti minulosti víc lidí podél trati, jak zahraničních fanoušků, tak i místních. Je to na jednu stranu skvělé, atmosféra je čím dál lepší. Je ale potřeba řešit, jestli jich není až moc nebo jak to kontrolovat,“ uvedl pro ČTK Krajčovič, jehož tým do Dakaru nasazuje motocyklové jezdce v čele s Martinem Michkem.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost