MS v hokeji 2023 Finsko a Lotyšsko: Logo, slogan a maskot šampionátu

Pouhé tři dny nás dělí od začátku letošního mistrovství světa v hokeji, které se odehraje ve Finsku a Lotyšsku. Čeští fanoušci očekávají minimálně stejný výsledek jako v minulém roce, kdy se našim hráčům podařilo vybojovat bronzové medaile. V našem článku se tentokrát zaměříme na turnajové zajímavosti, mezi které patří například maskot či logo šampionátu.

LOGOMASKOT TROFEJDRESY

MS v hokeji 2023 Foto: Profimedia

MS v hokeji 2023 Finsko, Lotyšsko, stadiony: Ve kterých halách se turnaj odehraje?

O pořadatelství světového šampionátu se letos dělí Finsko a Lotyšsko. V zemi tisíce jezer se základní skupina A odehraje v městě Tampere. Tamní multifunkční Nokia Arena si odbyla premiéru již na loňském mistrovství světa. Hokejový stánek s kapacitou pro 13 455 diváků bude hostit kromě domácí reprezentace také například Švédsko, USA či Německo. Odehraje se zde také většina zápasů vyřazovací části. Během sezóny hrají v této hale finské kluby Tappara a Ilves.

VSAĎTE SI NA ZÁPASY MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI PO JEDNODUCHÉ REGISTRACI S BONUSEM

Základní skupina B proběhne na největším hokejovém stadionu v Lotyšsku, kterým je Aréna Riga s kapacitou 14 000 míst. První zápasy mistrovství světa se zde odehrály již v roce 2006, kdy šampionát pořádalo právě Lotyšsko. Kromě něj se zde představí také česká reprezentace, Slovensko, Kanada či Švýcarsko. Od roku 2008 má na tomto stadionu domácí zázemí největší lotyšský klub Dinamo Riga.

MS v hokeji 2023 logo, slogan: Finsko i Lotyšsko žijí hrou

Oficiální slogan letošního mistrovství světa zní We Live the Game aneb Žijeme hrou. Tato věta se skví vedle loga šampionátu. Pořadatelé tím chtějí fanouškům připomenout, jak velké emoce při sledování zápasů prožívají. Současně má slogan symbolizovat vzájemnou jednotu.

Logo šampionátu nabízí pohled na trofej pro mistry světa, kolem níž se vinou vlajky Finska a Lotyšska. Prohlédnout si ho můžete na těchto webových stránkách.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

MS v hokeji 2024 logo: Vysmátý puk předmětem kritiky

Své logo už zná také příští místrovství světa, které se v roce 2024 odehraje v Praze a v Ostravě. Agentura Unicorn Attacks zvolila rozesmátý puk, tzv. Pukotikon, který se však hned po svém představení stal zejména na sociálních sítích předmětem kritiky. Nejčastěji zaznívají názory, že je logo příliš obyčejné a nezajímavé.

"Estetika volitelné části na první dobrou vůbec nesedí na dlouhodobý koncept IIHF. Celé to pak působí jako trochu nesourodý prvek," myslí si expert na sportovní marketing Tomáš Janča.

Komu však logo českého mistrovství nijak zvlášť nevadí je hokejista Jakub Voráček. "Viděl jsem i horší. V této oblasti nikdy nevíte, ale myslím si, že motiv smajlíků by se mohl lidem líbit," pronesl s úsměvem na tiskové konferenci.

Mistrovství světa v hokeji 2023 maskot: Další šance pro ježka Spikyho

Již podruhé se maskotem mistrovství světa v hokeji stává ježek Spiky. Premiéru si odbyl při šampionátu v roce 2021, který se konal rovněž v Lotyšsku. Tehdy byl však turnaj poznamenaný proticovidovými opatřeními, a proto se s ním fanoušci nemohli setkávat.

Letos si to tedy bude chtít Spiky vynahradit plnými doušky. Mezi jeho hlavní osobnostní rysy patří chytrost a rychlé reakce. Ježci jsou též považováni za dobré bojovníky. Vše uvedené k hokeji jednoznačně patří.

MASKOTI NA MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI
ROK ZEMĚ MASKOT
2022 Finsko lev Miracleo
2021 Lotyšsko ježek Spiky
2019 Slovensko medvěd Macejko
2018 Dánsko kačer Duckly
2017 Německo, Francie Asterix a Obelix

MS v ledním hokeji 2023 trofej: Poprvé ji zvedli nad hlavu Češi

Tým, který se bude radovat na mistrovství světa z vítězství, obdrží samozřejmě kromě zlatých medailí také krásnou trofej, jež vytvořil francouzský designér Andre Ricard. Na světovém šampionátu se poprvé předávala v roce 2001.

Hokejoví pamětníci tedy vědí, že prvním hráčem, který ji měl tu čest pozvednout nad hlavu, byl tehdejší český kapitán Robert Reichl. Česká reprezentace na tomto mistrovství v Německu završila "zlatý hattrick", jelikož předtím vyhrála v letech 1999 v Norsku a 2000 v Rusku.

Kdo si krásný stříbrno-zlatý pohár odnese tentokrát?

MS v hokeji 2023 Finsko, Lotyšsko, dresy: Poslední turnaj v současném designu?

Čeští hokejisté nastoupí na letošním světovém šampionátu zřejmě naposledy v dresech s designem lví hlavy s pukem v tlamě. Současné dresy byly představeny v roce 2018, jakožto součást nové identity ke 110. výročí existence českého hokeje.

Nejen mezi fanoušky však dodnes vyvolávají určitou nelibost. Důležitější však je, že se současnými reprezentačními dresy není spokojen ani prezident hokejového svazu Alois Hadamczik. Ten si přeje, aby se na dresy znovu vrátil státní znak, k čemuž by mohlo dojít ještě před začátkem světového šampionátu, který se bude konat příští rok v České republice.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Riga Lotyšsko

Cestování na MS v hokeji 2023: Na kolik vyjde cesta na MS?

Chystáte se letos na hokejové mistrovství světa do Rigy či Tampere a chcete sport spojit s výletěním? Přečtěte si naše tipy, kam se vydat...

MS v hokeji

Mistrovství světa v hokeji 2023: Program, výsledky a české zápasy

Po roce se hokejoví fanoušci opět mohou těšit na světový šampionát v hokeji. Tentokrát se odehraje od 12. do 28. května ve finské Tampere a...

Fortuna liga

Fortuna liga nadstavbová část 2022/23: Kde sledovat zápasy o titul zdarma?

Základní část naší nejvyšší fotbalové ligy už je minulostí a v sobotu 6. května začala nadstavbová fáze soutěže. 🏆Hrát se bude o hodně. O...