Radovan Vávra: životopis, investice, akcie a rozhovory

Kdysi bankéř a mimo jiné člen představenstva Citibank, dnes investor a podnikatel. Radovan Vávra, muž s širokým rozhledem, který se nebojí říct věci nahlas. Kdo je Radovan Vávra a čemu se aktuálně věnuje?

Radovan Vávra Foto: Facebook/Radovan Vávra

Radovan Vávra: životopis

Veřejnosti je znám především jako expert na finančnictví, který dokáže nejen zodpovědět jakoukoli otázku týkající se peněz, ale také predikovat, co se ve světě financí bude dít. Není divu, má v oboru dlouholetou praxi. Kdysi působil na vysokých postech gigantů jako Komerční banka nebo Union banka, kvůli které musel čelit trestnímu stíhání. Jako expert na finance je zván do mnoha pořadů, kde obvykle sdílí své názory ohledně investic, akcií nebo inflace. Je velmi zdatný řečník, a tak byl jednu dobu konstantou podcastu na Seznamu s názvem Ve vatě.

Radovan Vávra – základní informace:

  • Datum narození: 27. 11.1963
  • Politická strana: TOP 09
  • Vzdělání: VŠE, University of South Carolina
Radovan Vávra – pracovní zkušenosti
pozice společnost
člen představenstva Albatros – nakladatelství pro děti, Východočeské plynárenské strojírny, a. s., Krkonošské papírny, a. s. , Citibank, VSB Holding a. s.
předseda představenstva Komerční banka, Union banka, Citicorp Investiční společnost
generální ředitel Citibank, Komerční banky, Union banka, Citicorp Investiční společnost,
jednatel IMPROWEST spol. s. r. o., Weyland Corporation s. r. o., X-SPORT s. r. o., SimpleCell Investment s. r. o.

Radovan Vávra: akcie a akciové portfolio

Rok 2022 nazval rokem Opice, doporučuje ale lidem, aby se nenechali současnou situací na trhu rozhodit a nebáli se i nadále investovat. Investování považuje za exaktní vědu, u které přesto lze občas jen hádat další vývoj. Podle Radovana Vávry může investovat skutečně každý a má za to, že i s minimální částkou, kterou si člověk může dovolit měsíčně investovat, se lze v horizontu několika let stát milionářem.

Sám Radovan Vávra má v akciovém portfoliu světoznámé světové značky jako Apple, VISA, Disney, Netflix, Tesla nebo Ferrari.

Radovan Vávra: bitcoin

Radovan Vávra se v jednom z rozhovorů rozpovídal o své lásce ke kryptoměnám, ale také o tom, jak dokáže být taková láska zrádná. Kryptoměny pro něj totiž představují investici, na které prodělal nejvíc. V euforii  a v domnění, že kryptosvět dobře chápe, nakoupil kryptoměny, včetně nejznámějšího bitcoinu, dohromady za deset milionů korun a během týdne byl skoro o polovinu v minusu. Není divu, že po takovém fiasku kryptoměny tak trochu zavrhnul a vyjádřil se, že v nich nevidí budoucnost.

Radovan Vávra: inflace

Palčivé téma, k němuž se Radovan Vávra v rozhovorech vyjadřuje, je také inflace. Jednou z jeho rad, jak své peníze uchránit před inflací, je investovat do nemovitostí, zároveň ale varuje, že byste do toho neměli jít s očekáváním vysokého výnosu. V květnu se k současnému stavu vyjádřil na svém twitterovém účtu. Z časti podle něho za inflaci může minulá vláda a pak zřejmé faktory jako covid a následně válka. Řešení je v rukou vlády současné.

Radovan Vávra Xixoio

XIXOIO se specifikuje jako společnost obchodující s virtuálními tokeny. Už od počátku v roce 2018 se kolem firmy vznáší řada otázek a pochybností. Experti na kryptoměny upozorňovali na mnohé vykřičníky. Celá situace vyvrcholila policejním zátahem v sídle firmy a vyšetřováním jejích hlavních představitelů.

Radovan Vávra s XIXOIO spojil svůj osud ve chvíli, kdy se skrze tuto platformu rozhodl shánět investiční kapitál pro svou firmu na chytré elektroměry SimpleCell. Radovan Vávra byl tou dobou jakousi celebritou v oblasti investování a naslouchala mu spousta lidí, kteří do tohoto letadla mohli nastoupit na základě jeho doporučení. Radovan Vávra se však od projektu distancuje a tvrdí, že s XIXOIO nemá nic společného.

Radovan Vávra o Kellnerovi

Asi týden poté, co tragicky zahynul podnikatel a byznysmen Petr Kellner, se Radovan znovu objevil v pořadu Brocast. Hned první otázka zněla, jak na Petra Kellnera vzpomíná a co by o něm řekl. „Vzpomínám na něj jako na mimořádnou osobnost v byznysu,“ odpověděl Radovan. Nazval ho „přírodním úkazem“ s tím, že měl obrovský náskok před ostatními a za jeden z jeho velkých kladů považoval fakt, že skutečně uměl naslouchat.

Radovan Vávra o Babišovi

V rozhovorech je často také tázaný, co si myslí o Andreji Babišovi. Je přesvědčený, že Andreje Babiše nezajímá nic jiného než jeho byznys a peníze a chce stále víc. „Na jeho vládě mě nejvíc ničilo, že nebyli schopní udělat nic ani v největších blbostech,“ vyjádřil se v jednom rozhovoru. „A to ostudný nezvládnutí covidu.“ Za nejhorší považuje fakt, že Andrej Babiš dostal na stůl jasné návrhy na opatření proti pandemii, bylo však před volbami a on se rozhodl je nevyslyšet.

Radovan Vávra: majetek

„Vydělávám jako tryskáč, daním jako kráva, kupuji si to, co chci,“ zní jeden z často citovaných výroků Radovana Vávry. O výši majetku Radovana Vávry se toho namluvilo hodně, ale můžeme o ní jen spekulovat. Po krachu Union banky v roce 2003, po němž Radovan Vávra čelil trestnímu stíhání za porušení povinnosti při správě cizího majetku, se zmiňovala blokace majetku v hodnotě 35 milionů korun, to však byla částka, která měla vykompenzovat to, o co Radovan Vávra Union banku údajně připravil, skutečná hodnota jeho majetku mohla být tedy klidně vyšší. Trestní stíhání bylo tehdy nakonec zastaveno.

Radovan Vávra, jeho Ferrari a další auta

Radovan Vávra je milovníkem aut. Dříve, v době, kdy působil ještě v Citibank, vlastnil krásné, červené Ferrari 550 Maranello, které si hýčkal. V současnosti je fanouškem elektromobilů Tesla, které považuje za budoucnost motorismu. S elektromobily se setkal prvně v době, kdy byla elektromobilita teprve na začátku a od prvního okamžiku, kdy si jeden z nich sám vyzkoušel, na ně nedá dopustit. V garáži má tedy jeden z modelů z továrny Elona Muska Tesla S.

Radovan o autech ví skutečně hodně, můžete se o tom přesvědčit v následujícím videu:

Radovan Vávra na Twitteru (@BlanikZ)

„Značku Vávra jsem začal budovat s objevením Twitteru,“ řekl Radovan Vávra v rozhovoru pro Prostor X. Na Twitteru Radovan Vávra glosuje leccos, třeba i problémy se spánkem. Po vypuknutí koronavirové pandemie začal Radovan Vávra denně postovat příspěvky na Instagramu a snažil se tak zmírnit paniku kolem vlivu covidu na finanční trh. Od té doby byl hostem mnoha podcastů, kde mluvil nejen o investování a akciích.

Není náhodou, že je výborným řečníkem, chodíval na DAMU na rétorická cvičení. Důvod, proč je tak často zvaný do podcastů nebo i televizních pořadů, vidí v tom, že začal mluvit o věcech, o nichž se veřejně dříve moc nemluvilo.

Zajímavost: Radovan Vávra začínal na Twitteru anonymně pod přezdívkou „Žížala“. O Twitteru se dozvěděl díky křivdě, která se stala jeho kamarádovi, a poté, co ho zaujal profil Tondy Blaníka, se rozhodl založit si vlastní účet.

Když si „Projekt Žížala“ získal něco kolem 17 tisíc followerů, rozhodl se Radovan Vávra k účtu přihlásit, i přesto, že ho od toho údajně okolí zrazovalo. Poté profil použil na podporu své politické strany TOP 09.

Radovan Vávra: Seznam a podcast Ve vatě

Radovan Vávra svého času působil jako jeden z uvádějících podcastu Ve vatě, kde se po boku Markéty Bidrmanové vyjadřoval ke všemu, co souvisí s financemi. Z pořadu ale musel odejít poté, co začal být spojován s kontroverzně přijímaným projektem XIXOIO. V jednom z rozhovorů se Radovan vyjádřil, že se s ním rozloučili, i přesto že se od projektu oficiálně distancoval.

Radovan Vávra: rozhovory v DVTV, Brocast

Od té doby, co jeho popularita strmě vystoupala, absolvoval velké množství rozhovorů. Jako každá zajímavá osobnost českého veřejného prostoru se objevil například v DVTV, kde s Martinem Veselovským řešili především XIXOIO. Nejednou byl ale také hostem oblíbeného podcastu Brocast. Podívejte se na nejnovější rozhovor v rámci Brocast, který je o věcech vážných, ale i nevážných:

Radovan Vávra: manželka a syn

Radovan Vávra sám sebe nazývá milujcícím manželem, o čemž svědčí i fakt, že s manželkou Lucií jsou svoji už přes dvacet let. Mají syna Svatopluka. Radovan spolu se synem připravil podcast Vávra na durhou, kde se střetávají témata dvou generací, jelikož jak sám řekl, jeho syn se vyzná v problematikách dnešních mladých, o nichž on sám moc neví, na druhou stranu mu ale chybí jiné podstatné vědomosti. V podcastu chtějí divákům nabídnout „dávku boomerství a dávku generace Z“.

Radovan Vávra na YouTube (Hovory V)

Když zadáte Radovanovo jméno do vyhledavače na YouTube, vyjede vám nepřeberné množství rozhovorů, obvykle v rámci nejzajímavějších talkshows nebo podcastů českého internetu. Radovan Vávra ale nabízí i vlastní zajímavý obsah na svém kanálu, kde najdete například první epizodu zmíněného podcastu Vávra na druhou nebo několik dílů pořadu Hovory V, kam si Radovan Vávra zve různé zajímavé hosty.

Více se o Radovanovi můžete dozvědět v následujícím rozhovoru:

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost