Jakub Jankto byl po dopravním incidentu vyřazen z přípravy Sparty

Fotbalista Jakub Jankto prožívá opravdu turbulentní životní období. Po nedávném coming outu, kdy veřejně přiznal, že je homosexuál, řeší v těchto dnech problémy se zákonem. Sparťanský hráč usedl za volantem bez řidičského průkazu a navíc se odmítl podrobit testu na drogy. Letenský klub proto Jankta vyřadil ze společné přípravy. Jaký bude jeho další osud?

Jakub Jankto Foto: Michal Sváček/ MAFRA/ Profimedia

Očekávání Sparty nenaplnil

Do Sparty přišel někdejší reprezentační záložník v loňském roce, a to s velkým očekáváním. Jankto se dokázal prosadit v italské Serii A, kde hrával za Udinese a Sampdoriu Janov. Čtrnáct zápasů pak odehrál také ve španělské La Lize za Getafe.

Sparťanští fanoušci se tedy těšili na rozdílové výkony rychlonohého záložníka, který měl tým herně posunout dopředu. Nic z toho ale nepřišlo. V probíhající sezóne zasáhl Jankto pouze do 16 zápasů, a to v drtivé většině v roli náhradníka. V lize během svého působení v barvách letenského klubu vstřelil jediný gól a podle všeho už další nepřidá.

Opilý nebyl, test na drogy však odmítl

Současná kauza Jakuba Jankta začala v úterý, kdy ho krátce po poledni zastavili policisté u Strahovského stadionu. Hlídka totiž dostala upozornění od jiného řidiče, kterému se zdálo, že za volantem sedí člověk pod vlivem alkoholu. To se nakonec neprokázalo, nicméně fotbalista odmítl test na drogy a také lékařské vyšetření.

Tím ale příběh nekončí. Policisté totiž následně zjistili, že Jankto usedl za volant bez řidičského průkazu, který mu byl odebrán zhruba před dvěma měsíci. Celá věc je však nyni ve správním řízení, což je pro Jankta štěstí v neštěstí, jelikož by mu jinak mohly hrozit dva roky odnětí svobody za maření úředního výkonu.

Do sezóny již zřejmě nezasáhne

Reakce sparťanského vedení byla poměrně rychlá a Jankto byl záhy vyřazen z přípravy A-týmu. "Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost...Vedení klubu iniciovalo schůzku s hráčem, která proběhla po skončení týmového volna ve středu v ranních hodinách. Tato schůzka byla vyvolána v reakci na dopravní incident, jehož účastníkem byl Jakub Jankto v úterý. Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A-mužstvem a bude řešit svoji osobní situaci," píše se v oficiálním vyjádření Sparty.

Jankto je ve Spartě na hostování ze španělského Getafe a "rudí" mohou na hráče uplatnit opci. Vzhledem k současné situaci to však není příliš pravděpodobné.

PROFESIONÁLNÍ KARIÉRA JAKUBA JANKTA
ROKY KLUB
2015-2019 Udinese Calcio
2015-2016 Ascoli (hostování)
2018-2019 Sampdoria Janov (hostování)
2019-2020 Sampdoria Janov
2021- Getafe
2022- Sparta Praha (hostování)
2017- Reprezentace ČR

Řeší potíže se závislostí?

Zdali souvisí Janktova neochota k podrobení se testu na drogy s jeho závislostí na omamných látkách v tuto chvíli není jasné. Sám hráč však ve svém vyjádření na sociálních sítích přiznal mentální problémy, které mu prý brání v pokračování v sezóně. "Nebyl to pro mě nejlepší sportovní rok, ale vždy jsem preferoval klubové výsledky. O to víc mě mrzí, že mi moje zdraví a mentální rozpoložení nedovolí pokračovat v honbě za titulem a pohárem," vyjádřil se Jankto.

V závěru svého prohlášení poděkoval Spartě, která mu prý nesmírně pomohla. Během své reprezentační kariéry odehrál Jankto 45 zápasů a vstřelil 4 góly.

 

Za únorový coming out sklidil uznání

Osobní život Jakuba Jankta je v tomto roce tématem diskuzí již podruhé, 13. února se totiž na sociálních sítích veřejně přihlásil ke své homosexuální orientaci. Následně sklidil obrovskou míru uznání od fotbalistů po celém světě.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Karlos Vémola má spoustu exotických zvířat

Vémola znovu v hledáčku policie. Kolik mu hrozí let?

Na veřejnost pronikly zprávy o tom, že Karlos Vémola je předmětem vyšetřování policie. Proč se o něho kriminálka zajímá a co mu hrozí?

Ondřej Novotný jako moderátor Oktagonu

Ondřej Novotný životopis: Oktagon, Survivor, manželka a děti

Ondřeje Novotného má většina z nás spojeného s bojovými sporty a organizací Oktagon. Kdo je Ondřej Novotný a co dělá, když zrovna...

Gérard Depardieu čelí dalším obviněním

Gérard Depardieu se prý dopouštěl sexuálního obtěžování na place

Není to poprvé, co Gerard Depardieu čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Tentokrát se však ozvalo hned několik žen. Z čeho přesně ho...