15 tipů, kam vyrazit na dovolenou – Egypt, Zanzibar nebo třeba Omán?

Uvažujete, kam se letos vydat na dovolenou? Přečtěte si našich 15 tipů. Možností je nespočet, stačí si jen ujasnit, co od své vysněné dovolené čekáte.

Dovolená v ráji Foto: Pixabay

  1. EGYPT
  2. ŘECKO
  3. TURECKO
  4. CHORVATSKO
  5. BULHARSKO
  6. ŠPANĚLSKO
  7. ITÁLIE
  8. MADEIRA
  9. DUBAJ
  10. MALEDIVY
  11. OMÁN
  12. ZANZIBAR
  13. KAPVERDY
  14. ALBÁNIE
  15. DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA

Dovolená 2023: Kam se letos vydat?

Uvažujete nad tím, kam letos vyrazit na dovolenou, a stále si nejste jisti? Každá země má něco do sebe a téměř v každé zemi se dají najít služby, které jako by vám byly ušité na míru, existuje však celá řada kritérií, které byste měli brát při výběru dovolené v úvahu. Na co všechno myslet?

Období, kdy je do dané země nejlepší jet – v létě se nemusíte ve většině zemí obávat zimy, ale přece jen je dobré se před zakoupením zájezdu informovat o počasí v dané době. Jsou například destinace, kde už začátkem září fouká nebo kde byste v sezóně naopak umřeli vedrem.

Aktivity, kterým se chci na dovolené věnovat – To nejhlavnější je při výběru asi to, co vlastně od dovolené čekáte a jaké aktivity byste si rádi během svých prázdnin užili. Jsou destinace, které jsou vhodné na surfování a pak zase takové, které se hodí pro rodiny s dětmi. Pokud jste gurmáni, může pro vás být také stěžejní místní kuchyně, ačkoli tenhle problém se dá vyřešit výběrem hotelu, kde nabízejí interkontinentální kuchyni.

Nároky na ubytování – potřebujete k životu jen postel, toaletu a sprchu? Pak máte z čeho vybírat. Možná ale od své dovolené čekáte, že i samotné ubytování vám bude zážitkem. Dnešní resorty nabízí leccos, jde ale také o to zvážit, jak moc je pro vás důležité soukromí.

Cena – To je kritérium, které asi řešíme všichni. V tomto seznamu máme cenu sice na posledním místě, ve skutečnosti je to ale faktor, od kterého je dobré se odpíchnout. Pokud máte hodně utažený rozpočet, při výběru vám pomůže zamyslet se, které z výše zmíněných kritérií je pro vás to nejdůležitější.

Poznámka: všechny uvedené ceny jsou jen orientační (v termínech červenec až říjen 2023), zájezdy byly hledané na webu Invia.cz koncem března 2023.

Klasiky, které nikdy neomrzí i exotika, která nadchne

Jsou destinace, které si Češi skutečně hodně oblíbili. A proč koneckonců ne když nabízejí fajn služby za přijatelné peníze. I v Čechy oblíbených destinacích se dají najít místa, kde nepotkáte půlku vesnice a zároveň můžete dosyta využít výhod nejnavštěvovanějších zemí, protože co si budeme povídat, někdy není nad klasiku a například s dětmi je příjmnější jet někam, kde tušíme, co nás čeká.

Jindy naopak zatoužíme po azurovém moři, jemném písku a neznámu lákavých dálek. Taková místa vyhledávají hlavně páry, protože společným jmenovatelem exotických zemí je rozhodně romantika.

1. Egypt – za krásami pyramid a do hlubin moře

Mezi nejoblíbenější země patří bezpochyby Egypt. Nejčastější destinací byla svého času Hurghada, Češi se ale i v Egyptě naučili rozlišovat, která destinace co nabízí. Pro potápěče je například mnohem vhodnější Marsa Alam nebo Sharm El Sheikh. Jestliže se ale chystáte za památkami a chcete vidět například slavné Údolí králů, výhodnějším výchozím bodem je právě Hurghada.

Egypt je určitě výhodný, co se služeb týče – resorty jsou tu rozlehlé a nabízí krásné pláže a skoro nenajdete ubytování, kterému by chybělo all inclusive.

  • Období: V létě teploty v Egyptě dosahují 40 °C, proto se doporučuje cestovat do Egypta v období mezi říjnem a dubnem.
  • Aktivity: potápění, projížďka na velbloudech nebo návštěva historických památek, jako je Údolí králů nebo chrámy v Karnaku a Luxoru.
  • Ubytování: Egypt je, co se týče ubytování a poskytovaných služeb, téměř nepřekonatelný. Když vezmeme v potaz poměr cena-výkon, jde rozhodně o výhodnou dovolenou. V podstatě jakékoli egyptské ubytování nabízí all inclusive, takže si můžete po celou dovolenou užívat jídla a pití, co hrdlo ráčí.
  • Cena: V současné době pořídíte říjnový, týdenní zájezd pro dva už od 12 000 Kč.
  • Tip: Pokud se chystáte do Egypta, neměli byste vynechat návštěvu Káhiry. Tam také najdete obří bazar Chán al-Chalílí, který na vás dýchne tu správnou atmosféru.

2. Řecko – země mnoha tváří

Pokud jde o Řecko, oblíbené jsou zejména tamní ostrovy. Jestliže vás ale odrazuje právě jejich popularita, neházejte tak rychle flintu do žita – když například u takové Kréty, která má naprosto nezaměnitelné kouzlo, zvolíte jih ostrova, je celkem vysoká šance, že najdete nějakou zapadlou plážičku bez turistů. Jestliže jste ale výletníci, pro něž je cesta cílem, a dáváte přednost autům před letadly, měli byste zvolit Korfu, tam se dá totiž díky trajektu dostat i autem.

  • Období: Do Řecka se doporučuje jezdit mezi dubnem a listopadem, kdy se teplota pohybuje kolem 26 °C, avšak vane tu takzvaný meltémi, vánek, díky němuž se na pláži neupečete.
  • Aktivity: Na každou aktivitu je vhodná jiná destinace: krásné pláže (Lefkáda), potápění (Rhodos, Naxos, Skiathos), noční život (Mykonos, Athény), krásné výhledy (Santorini), windsurfing (Chalkidiki, Kréta, Santorini, Mykonos), turistika (Olymp)
  • Ubytování: Řecko je o něco rozmanitější než Egypt. Tady si můžete typ ubytování i stravování zvolit z mnoha možností – bydlet v hotelu s all inclusive, ale také v apartmánu s polopenzí nebo jen snídaněmi (ideální pro výletníky).
  • Cena: Letní týdenní dovolená se dá v současné době pořídit od cca 13 000 Kč za osobu (bez stravy nebo se snídaněmi), záleží na zvoleném typu stravování. S all inclusive se cena pohybuje kolem 14 500 Kč.
  • Tip: Jestliže jste sběrateli divů a památek, Řecko je pro vás ta praví destinace: disponuje celkem 17 lokalitami, které jsou zapsané do seznamu světového dědictví UNESCO.

3. Turecko – za málo peněz hodně muziky

Jednou z nejoblíbenějších destinací je také Turecko, kde se snoubí všechno, co má správná dovolená zahrnovat  – nádherné pláže, slunečné počasí, památky, které si nesmíte nechat ujít. Pokud jste milovníky vysokých teplot, měli byste se poohlížet po zájezdu na Tureckou riviéru, kde jsou třicítky ještě i v říjnu. Cenově je na tom Turecko podobě jako Egypt, ale Turecko má přece jen jedno plus navíc: nemusíte tolik hlídat, co pozřete, protože tady vás faraonova pomsta nezastihne.

  • Období: Ideálním měsícem pro návštěvu Turecka je červen, ale oficiální sezóna je mezi květnem a říjnem – i v říjnu tu pořád teploty dosahují třiceti a více stupňů.
  • Aktivity: V Turecku můžete dělat v podstatě cokoli: vodní sporty, adrenalinové sporty či outdoorové sporty. Pro klidnější povahy je tu nespočet památek, které stojí za to vidět. Turecké resorty nabízí nespočet sportovních aktivit, bazény, hřiště a různé atrakce – Turecko je ideální destinací pro rodiny s dětmi, tady se vaši potomci rozhodně nudit nebudou.
  • Ubytování: U Turecka platí za málo peněz hodně muziky – najdete tu rozlehlé resorty s krásnými plážemi, obvykle s all inclusive, dají se tu ale najít i hotely nabízející snídaně.
  • Cena: Letní týdenní dovolená pro dva na Tureckou riviéru na osm dní se dá pořídit od cca 14 000 Kč.
  • Tip: Nezapomeňte na přírodní div Turecka Pamukkale – nádherné azurové tůně vytvořené minerálními prameny a kontrastující s bělostnou krajinou kolem.

Navštivte nádherný a nezaměnitelný div Pamukkale:

Skvost Turecka Pamukkale Foto: Pixabay

4. Chorvatsko – ideální dovolená pro „nelítavce“

Kdo by nemiloval Chorvatsko – největší boom už má asi za sebou, ale to považuje většina z nás spíš za výhodu. I přesto je to stále destinace, kam ročně zavítají tisíce Čechů. Nespornou výhodou je fakt, že se tam dá snadno dojet autem, tedy ideální pro ty, co nelétají. Kromě moře vás může nalákat i úžasná kultura a historické památky anebo chutná kuchyně.

  • Období: Pokud chcete mít jistotu, že vás počasí nevypeče, měli byste se do Chorvatska vydat v červenci nebo v srpnu.
  • Aktivity: Milovníci historických památek by si neměli nechat ujít římský amfiteátr v Pule nebo Diokleciánův palác ve Splitu. Jestliže si potrpíte spíše na přírodní úkazy, rozhodně navštivte slavná Plitvická jezera. Pro horolezce je tu pak Národní park Paklenica, kde najdete nejvyšší chorvatskou skálu Anića Kuk (712 m).
  • Ubytování: Tady najdete ubytování všeho druhu – od ubytování v apartmánech či kempech po luxusní hotely. Chorvatsko není jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací pro nic za nic, láká na něm nejen jeho dostupnost, ale také flexibilita.
  • Cena: Chorvatsko je jednou z destinací, kde se dá dovolenkovat za slušnou cenu. Pokud byste se rozhodli ho absolvovat letecky, hned začátkem července na osm dnů s all inclusive, pro dvě osoby byste našli zájezdy zhruba od 20 000 Kč.
  • Tip: Fanoušci seriálu Hry o trůny by se měli vydat do Dubrovniku, kde se fenomén natáčel.

5. Bulharsko – nabízí pláže i hory

Ano, je pravda, že v Bulharsku jsou pláže jako všude jinde, čím však může Bulharsko překvapit, jsou hory. Pokud jste milovníci hor, můžete zamířit například k pohoří Rila, kde se zabaví i ti, co rádi obdivují architekturu – pod rilským pohořím se totiž nachází klášter, stojící rozhodně za zhlédnutí. Další neobvyklou destinací je takzvané Růžové údolí ležící v oblasti Kazanlaku (Bulharsko je jedním z největších producentů růžového oleje). Navíc je Bulharsko domovem chutné balkánské pálenky rakije.

  • Období: Pokud bažíte po koupání, je ideální sem jet v červnu, červenci nebo srpnu. Jestliže vám jde primárně o cestování a památky, můžou být pro vás vhodnější nižší teploty v dubnu, květnu nebo září.
  • Aktivity: Určitě byste neměli vynechat hlavní město Sofie, které je z jedné strany obklopené pohořím Stara Planina. Dalším lákadlem je také pohoří Pirin, kde vás kromě vysoké nadmořské výšky čekají také lázně a dobré víno. Pokud byste se raději dívali na architektonické skvosty a nasáli trochu bulharské historie, navštivte kouzelné městečko Plovdiv.

Plovdiv Foto: Pixabay

  • Cena: Osm letních dnů v Bulharsku v tříhvězdičkovém ubytování se snídaní lze v současné době sehnat zhruba od 10 000 Kč za osobu.
  • Tip: V přírodní rezervaci Ropotamo najdete pláž, která je z jedné strany obklopená sladkou jezerní vodou a z druhé slanou mořskou.

6. Španělsko – romantické západy slunce, sangria i surfování

Španělsko nabízí spoustu krásných historických měst a památek, ale je také známé jako ideální destinace pro ty, kdo chtějí svou dovolenou trávit aktivně. Španělsko nabízí nespočet turistických tras pro neúnavné „chodily“, ale také pro cyklisty. Ročně se tu také pořádají desítky typicky španělských událostí, které byste si neměli nechat ujít. Navíc vás uchvátí místní kuchyně zahrnující tapas nebo palleu a nezaměnitelnou sangrii.

  • Aktivity: To, že základem pro sběratele památek jsou Madrid a Barcelona, asi říkat nemusíme. Naprostým skvostem španělské kultury a historie je komplex středověkých paláců Alhambra. Jak už bylo řečeno, na své si přijdou i sportovci, ale také tu můžete nasbírat jedinečné zážitky, jako jsou Svatý týden v Seville nebo festival u příležitosti svátku Svatého Fermína v Pamploně, kdy se do ulic vypouštějí býci – zážitek pro odvážné.
  • Ubytování: Záleží na konkrétní destinaci, i Španělsko je ale co se týče ubytování celkem flexibilní, i pokud jde o stravování.
  • Cena: Červencový týden ve Španělsku se dá v tuhle chvíli sehnat (bez stravy či se snídaní) od zhruba 12 500 Kč za osobu. V případě Španělska se ale možná vyplatí připlatit si za all inclusive, který seženete od 16 000 Kč.
  • Tip: Pokud se chystáte do Valencie, vydejte se tam v půlce března, kdy se tu koná svátek Las Fallas – umělci při této příležitosti vyrábějí z různých materiálů figury obřích rozměrů.

7. Itálie – nádherná historie i radovánky u moře

Rozmanitá kozačka toho v sobě skrývá habaděj, a když se člověk do Itálie konečně dostane, je těžké vybrat si, kam přesně se vydat. Právě proto se lidé do téhle země tak často a rádi vracejí. V Itálii ale moc dobře funguje autobusová doprava, a pokud jste jenom trošku dobrodružní, dá se procestovat z jednoho konce na druhý. Je totiž v podstatě nemožné doporučit jen jeden kout Itálie.

  • Období: Jestliže se chystáte do Itálie za koupačkou, určitě zvolte nějaký z letních měsíců. Na památky můžete vyrazit i na jaře nebo na podzim.
  • Aktivity: V Itálii se dá dělat doslova cokoli, když na to přijde, můžete lézt i po horách. Pokud si představujete dovolenou, během které budete střídat koupání s výletěním, doporučujeme vybrat si ubytování v Toskánsku, kde se dají tyto dvě aktivity hezky propojit. Itálie je vhodná destinace také pro fanoušky fotbalu, který tu milujou stejně jako Češi.
  • Ubytování: V Itálii je to podobné jako ve Španělsku, můžete tu narazit na různá ubytování s různými nabídkami stravování, hodně záleží na destinaci a na finančním rozpočtu.
  • Cena: týdenní zájezd (letecky) v červenci, bez stravy, se snídaní nebo s polopenzí začíná zhruba na 11 500 Kč na osobu.
  • Tip: Jestliže se chystáte do Říma nebo do jiného většího italského města, zavzpomínejte na film Italské prázdniny, půjčte si skútr a projeďte město křížem krážem.

8. Madeira – ostrov věčného jara

Pokud nejste milovníkem extrémních teplot, ale rádi byste navštívili nějaký hezký, zelený ostrov, Madeira by se vám mohla líbit. Říká se mu ostrov věčného jara, neberte to ale raději doslovně a naplánujte si cestu na letní měsíce.

  • Období: Hlavní sezona sice oficiálně trvá do konce listopadu, ale už v září se tu můžete setkat s větrem, který může z krásného letního dne udělat podzimní. Proto spíš doporučujeme navštívit ostrov v letních měsících.
  • Aktivity: Navštívit samozřejmě musíte hlavní město Funchal, kde jsou k vidění pevnosti, které kdysi chránily město před piráty, pokud vás ale více táhne příroda, neměli byste si nechat ujít madeirský přírodní park Parque Natural da Madeira, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. Madeira je také výbornou destinací pro surfaře.
  • Ubytování: Na Madeiře se dá ubytovat v hotelu či apartmánu, které obvykle nabízejí snídaně. Dají se ale sehnat i ubytování, která nabízejí all inclusive.
  • Cena: Červencový, týdenní zájezd v ubytování se snídaní (nebo bez stravy) v tuhle chvíli seženete od cca 15 000 Kč za osobu. Pokud byste dali přednost all inclusive, připlatíte si zhruba dalších deset tisíc.
  • Tip: Na Madeiře byste měli rozhodně navštívit nejvýchodnější cíp ostrova Ponta de São Lourenço.

Pokud poletíte s přestupem v Lisabonu, doporučujeme si sbalit to nejnutnější do příručního zavazadla kufry často nedorazí do cíle, ale na Madeiře jsou na tuhle situaci zvyklí a dokážou ji rychle řešit, takže vám pak zavazadla dovezou na ubytování.

Ponta de São Lourenço. Foto: Pixabay

9. Dubaj – místo, kde je všechno prostě NEJ

Nejen že vás tu čeká nejvyšší budova světa, ale také největší nákupák. Že se ztratíte i v obchodním domě na Chodově? Tady byste se rozhodně měli mít na pozoru, nejen pokud jde o orientaci, ale také pokud jde o lákavost nepřeberného množství atraktivního zboží. Jestliže od dovolené čekáte relax v podobě zběsilých nákupů, tohle je místo pro vás.

Období: V celoročně teplém počasí určitě tkví jedna z nesporných výhod Dubaje. Nemusíte se stresovat, že vám dovolenou zkazí zima nebo déšť – do Dubaje se můžete vydat kdykoli.

  • Aktivity: V Dubaji je zážitkem i zdánlivě obyčejné nakupování. Pokud jste shopaholici, měli byste rozhodně navštívit nákupní centrum Souk Madinat, kde nejen že nebudete vědět, co pořídit dřív, ale mezi obchody vás bude převážet vodní taxi. K dispozici jsou kousek od centra Dubaje dostupné veřejné pláže, poválet se tu můžete ale jen výměnou za poplatek.
  • Ubytování: Asi každý by si přál bydlet v hotelu ve tvaru plachetnice Burj Al Arab, kde o vás pečují jako o vlastní a v ceně máte služby majordoma, soukromé bazény a pláže, ovšem za nejlevnější „pokoje“ (o rozloze aspoň 170 m2) zaplatíte zhruba 65 000 Kč za noc. Pokud byste nepohrdli poněkud obyčejnějším ubytováním, může se tu slušně ubytovat i běžný smrtelník – na týden se tu můžete bez stravy ubytovat od zhruba 5 300 Kč (1 os.).
  • Cena: Zájezd na jeden červencový týden byste v tuto chvíli mohli pořídit od cca 15 500 Kč (za osobu).
  • Tip: Dubaj je sice ztělesněním luxusu, přesto se nebojte ochutnat jídla i v chudších koutech města, tam mnohdy objevíte to nejchutnější. Zkuste třeba ulici Al Dhiyafah, tam si vybere každý.

10. Maledivy – azur, azur a zase jen azur

Další luxusní a zároveň hojně vyhledávanou destinací jsou Maledivy. Maledivské ostrovy jsou ideální pro ty, kdo si chtějí užít bohatý podmořský život. Chcete vidět rejnoka, barakudu nebo chobotnici? Tady jsou pro to ideální podmínky. V azurové vodě vám nic neunikne.

  • Období: Ohromnou výhodou Malediv je fakt, že se tam můžete vydat v podstatě kdykoli, tady vás zima nezastihne, ovšem déšť by mohl - abyste se mu vyhnuli, vyrazte na Maledivy v období od prosince do dubna.
  • Aktivity: Turisty samozřejmě lákají bílé, písečné pláže a azurová, skoro průhledná voda, a právě to společně s bohatým podmořským životem dělá z obyčejného šnorchlování skutečný zážitek.
  • Pokud potřebujete svou dovolenou okořenit i trochou větší akce, můžete si dopřát potápění se žraloky, kterých tu je požehnaně a můžete tu potkat víc jak 20 různých druhů. Jestliže pro vás žraloci představují až příliš divokou zábavu, můžete si vybrat z široké nabídky vodních sportů.
  • Ubytování: Pokud potřebujete absolvovat levnější variantu dovolené, je ideální najít si ubytování na obydleném lokálním ostrově, tedy mezi místními, ale pozor – nepředstavujte si, že to tu bude jako z obrázku na googlu, tady malé domečky na azurové hladině nenajdete. Jestliže po tomto druhu dovolené skutečně toužíte, musíte hledat ubytování v resortu (= celý ostrov s veškerou vybaveností včetně restaurací), taková varianta vás ale vyjde dráž. Další variantou ubytování jsou lodě, o nichž stojí za to uvažovat, když vás jede víc. Také je to vhodná varianta pro šnorchlisty a dobrodruhy – jste neustále v pohybu.
  • Tip: Maledivy jsou rájem samy o sobě, kromě toho jsou ale také rájem pro golfisty – možná si řeknete, že green je asi všude stejný, ale nenechte se mýlit, tady vás k dobrému odpalu povzbudí nezaměnitelné přírodní scenérie.

11. Omán – vůně kadidla a pouštní krajina

Kdo jste Ománem jen „projížděli“ do větších dálek, možná vás odradil pohled z oken ománského letiště, z kterého je vidět prach a zase jen prach, tím se však nenechte odradit, Omán není jen vyprahlá poušť, ve skutečnosti je to místo, které nabízí i spoustu zeleně a svěžesti. Jestliže vás láká exotika Arabského poloostrova, ale Dubaj je pro vás příliš uspěchaná, Omán je to pravé místo pro vás.

  • Období: Moře v Ománu je teplé celoročně, ale ideální čas, kdy se do Ománu vydat je mezi říjnem a květnem. Pokud vám jde ovšem hlavně o výletění a poznávání, teploty budou příjmnější mezi prosincem a únorem.
  • Aktivity: Omán je oázou pro milovníky zvířat, velblouda tu můžete potkat doslova na cestě a v pohoří Al Hadžar narazíte na stáda oryxů (přímorožců) arabských. Mnohé poskytne i Indický oceán, který nabízí více jak dvacet druhů velryb. Pokud zatoužíte po arabské architektuře, neměli byste si nechat ujít městečko Maskat, kde se kromě jiného můžete pokochat hradem Džabrín. Při pomyšlení na poušť vám možná na mysl vytane představa, jak se po ní proháníte na čtyřkolce – to a i další outdoorové či adrenalinové sporty jsou tu možné.
  • Ubytování: Jestliže si představujete něco úspornějšího než hotel, můžete tu narazit na populární apartmánové domy, které nabízí veškerou vybavenost. V některých turisty oblíbených oblastech se nachází také rodinné penziony, které navíc obvykle nabízejí autentickou domácí stravu. Na některých vybraných místech se dá objevit i kemp, jeden mají například v poušti Wáhíba.
  • Cena: Kdybyste se rozhodli do Ománu vydat na první týden v červenci, za zájezd s ubytováním v tříhvězdičkovém hotelu bez stravy byste zaplatili cca od 22 000 Kč za osobu.
  • Tip: Navštivte horskou vesničku Misfat Al Arbieen a vychutnejte si pohled na terasovitá pole, na nichž místní pěstují pápáju, mango nebo granátová jablka.

Omán, Muskat Foto: Pixabay

12. Zanzibar – země voňavého koření

Asi se vám jako první vybaví azurová voda a bílá, písčitá pláž, Zanzibar dokáže ale uspokojit i zvídavého ducha těch, kdo rádi poznávají. Kromě bohatého podmořského světa vás tu čeká spousta krásné architektury a zajímavé historie.

  • Aktivity: Pokud se zrovna nebudete potápět, vyrazte do úzkých malebných uliček historické části městečka Stone Town, které je na seznamu světového dědictví UNESCO. Kromě různých architektonických stylů tu narazíte také na turecké lázně a trhy.
  • Pokud jste milovníky zvířat, nenechte si ujít lesní rezervaci Jozani, kde poznáte guerézu zanzibarskou, druh ohrožené opičky. Rezervace je součástí národního parku, kde je toho k vidění spousta, a kousek od něj se nachází Centrum motýlů.
  • Ubytování: Jestliže byste ocenili soukromí, můžete se vydat na jeden z okolních ostrovů (například Pemba nebo Mnemba) a najít si bydlení tam. Pokud nijak zvlášť nevládnete angličtinou, můžete se ubytovat v jednom ze dvou českých resortů – Tulia Zanzibar Unique Beach Resort 5* nebo Zuri Zanzibar Hotel & Resort 5*.
  • Cena: Týdenní zájezd začátkem července s ubytování v tříhvězdičkovém hotelu se snídaní začíná na zhruba 32 000 Kč za osobu.
  • Tip: Využijte toho, že Zanzibar je expertem v pěstování některých druhů koření jako hřebíček, kurkuma nebo muškátový oříšek, a zjistěte na místních plantážích, co všechno se dá s těmito druhy koření dělat.

13. Kapverdy – ráj surfařů, ale i fandů podmořského života

Kapverdy nejsou jen nádherné pláže, ale také neuvěřitelná příroda, která nabízí spoustu turistických stezek. Navíc jde o ráj surfařů a na své si přijdou i milovníci výšek a dlouhých výstupů. Samozřejmostí je bohatý podmořský život, který nabízí více jak 17 druhů velryb a delfínů a nespočet druhů ryb.

  • Období: Ideální doba na návštěvu Kapverd je mezi červencem a listopadem, kdy tolik nehrozí srážky. Pokud se chystáte výletit po horách, nezapomeňte si přibalit i teplejší oblečení.
  • Aktivity: Jestliže se chystáte svou dovolenou zasvětit surfování, ideální pro vás bude ostrov Sal s pláží Ponta Preta, kde na vás čekají velké vlny. Když už na ostrově Sal budete, neměli byste vynechat ani Solné doly Pedra de Lume. Najdete tu solné pláně růžové, modré nebo zelené barvy. Ostrov Maio zase nabídne autentickou, nedotčenou přírodu.
  • Ubytování: Kapverdy nabízí hlavně hotelové komplexy s různými druhy stravování a cena se odvíjí od počtu hvězdiček ubytování.
  • Cena: Cena zájezdu s tříhvězdičkovým hotelem bez stravy na osm dní by vás v termínu na konci července vyšel od cca 24 000 Kč za osobu, s all inclusive od cca 28 000 Kč.
  • Tip: Chcete poznat místní přírodu a hory? Navštivte ostrov Fogo, kde je nejvyšší vrchol Kapverd Pico.

14. Albánie – krásy země, kterou turisté teprve objevují

Pokud jste doteď nad Albánií neuvažovali, možná vás nahlodá fakt, že Albánie nabídne stejné, ne-li větší krásy než evropské turistické destinace, ale utratíte tu mnohem méně. Pokud v tuhle chvíli začínáte uvažovat o tom, zda je v Albánii bezpečno, nemusíte mít strach, statistiky ukazují, že vás okradou spíše třeba v Madridu než tady.

  • Období: Jestliže se chcete válet u vody a opálit se, zvolte určitě letní měsíce, pokud ale více holdujete turistice, budou vám stačit i květnové a zářijové teploty.
  • Aktivity: Albánie je zemí nespočtu hor a tak se jako první aktivita nabízí turistika. Albánie toho mnohé nabídne i milovníkům historie a architektury – skýtá totiž spoustu pokladů v podobě památek zapsaných na seznam světového dědictví UNESCO jako třeba 2000 let staré římské ruiny Butrint, nacházející se kousek od hranic s Řeckem. Albánie je také plná jezer, vodopádů a přírodních pramenů – za zmínku stojí například vodopády u města Berat, kde je možnost se vykoupat.
  • Ubytování: Albánie nabízí různé úrovně ubytování od hotelů, přes penziony až po kempy. Albánci jsou ale velice pohostinní lidé, a tak pokud byste cestovali se stanem na zádech a nestihli včas narazit na kemp, většina z nich vám dovolí ustlat si na zahradě.
  • Cena: V půlce července byste za zájezd s tříhvězdičkovým ubytováním s all inclusive zaplatili od cca 16 000 Kč za osobu.
  • Tip: Kromě tradiční albánské kuchyně se tu snoubí mnoho dalších světových kuchyní, a protože Itálie je přes vodu co by kamenem dohodil, umí tady velmi dobrou pizzu.

Albánie, Butrint Foto: Pixabay

15. Dominikánská republika – útočiště pro turisty i „přeživší“

Kdo si není jistý, co přesně by ho v Dominikánské republice čekalo, stačí sledovat aktuální řadu populárního pořadu Survivor, který v současné době vysílá televize Nova (můžete sledovat na Voyo). Nemusíte se však bát, že by vás tu čekal boj o holé přežití, Dominikánská republika vám nabídne nejkrásnější pláže světa i nezaměnitelnou kulturu.

  • Období: I v místním, takzvaně zimním období tu bývá kolem 26 °C, v letním pak až o osm stupňů více, je třeba si dávat pozor jen na období dešťů, která tu jsou v měsících květen, červen, říjen a listopad.
  • Aktivity: Kromě návštěvy těch nejkrásnějších pláží Dominikánská republika slibuje také krásné přírodní rezervace, jako je třeba Damajagua, kde je k vidění nespočet vodopádů, z kterých se tají dech. Za návštěvu určitě stojí také Národní park Los Haitises, kde uvidíte většinu zvířectva, které v Dominikánské republice žije. Pro milovníky velkých nadmořských výšek je tu nejvyšší vrchol Karibiku Pico Duarte (3 175 m. n. m.)
  • Ubytování: V Dominikánské republice samozřejmě najdete ty nejšpičkovější resorty, ale také menší apartmány. Jsou tu i ubytování, která provozují Češi.
  • Cena: Za týdenní zájezd společně s ubytováním v tříhvězdičkovém hotelu se snídaněmi byste začátkem července zaplatili od cca 40 000 Kč za osobu.
  • Tip: Ochutnejte alespoň jednou za pobyt místní národní pokrm La Bandera – což je dušené kuřecí maso ve fazolové omáčce s rýží.

Last Minute dovolená

Každý asi ví, že Last Minute dovolené jsou způsobem, jak si užít dovolenou za ještě nižší cenu. Cestovní kanceláře v současné době nabízí Last Minute zájezdy i do výše zmíněných exotických destinací, jako je třeba Zanzibar nebo Omán. Například na Maledivy se dá v současné době odjet od 27 000 Kč. Kromě letních dovolených se tu dají ale také pořídit lyžařské zájezdy, tak neváhejte, naplánujte si dovolenou na poslední chvíli a ušetřete.

Dominikánská republika Foto: Pixabay

#️⃣Kde je nejlevnější dovolená u moře?

Výsledná cena pobytu závisí na mnoha faktorech, když ale vezmeme v úvahu poměr cena/výkon, nejvýhodněji vás nejspíš vyjdou pobyty v Egyptě, Turecku nebo Bulharsku.

#️⃣Kde je nejlepší dovolená v Egyptě?

Jestliže jedete s rodinou a jde vám hlavně o příjemnou pláž a koupání, nejvhodnější je Hurghada. Jestliže se do Egypta vydáváte kvůli šnorchlování a potápění, zvolte oblast Marsa Alam nebo Sharm El Sheikh.

#️⃣Kdy jet na dovolenou v Thajsku?

Pro návštěvu Thajska jsou ideální spíše zimní měsíce, za prvé jsou tu příjemné teploty a za druhé nehrozí srážky.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mýtné v Chorvatsku

Mýtné v Chorvatsku v roce 2024: Jak zaplatíte a kde jsou zpoplatněné úseky?

Chorvatsko je oblíbenou destinaci zejména v letních měsících. Podívejte se, kolik peněz zaplatíte za dálniční poplatky a jakých úseků se to...

Dálniční poplatky v Itálii

Dálniční poplatky v Itálii: Kolik zaplatíte za mýtné? Zpoplatněné úseky

Itálie je velmi oblíbenou turistickou destinací zejména kvůli letním radovánkám u moře❤️, zimním v Alpách, bohaté kulturní historii a také...

Dálniční známka 2023

Dálniční známka 2024: Cena a kde koupit? Platnost, pokuty a informace

Již více než dva roky lze používat elektronickou dálniční známku. Zároveň platí, že pro letošní rok ji už nekoupíte ve formě nálepky. V...