Vše o aplikaci TikTok a nejúspěšnější TikTokeři u nás

Sociální síť, která se rychle rozrůstá a zejména děti se od ní nemohou odtrhnout. TikTok ale láká i dospělé. Co nabízí a jak funguje? Kdo patří do TOP 20 nejúspěšnějších tiktokových influencerů? Vše o TikToku se dozvíte v tomto článku!

Sociální síť TikTok se rychle rozrůstá, na svém smartphonu ji má u nás už každý sedmý Foto: Pixabay

Co je to TikTok

TikTok je sociální síť v mobilní aplikaci, přes kterou lidé vytváří a sdílí krátká videa. Na začátku mohli uživatelé nahrávat videa dlouhá maximálně 15 sekund. Maximální délka videí se ale zvedla na 180 sekund. Při tvorbě videí je samozřejmě možné používat různé filtry, speciální efekty a také připojit nějakou hudbu. TikTok je dostupný v 75 jazycích ve více než 150 zemích a těší se stále větší oblibě, a to zejména u dětí a mládeže.

Cílová skupina TikToku - kdo používá TikTok app a pojem TikToker

Aplikaci TikTok má v současnosti na svém telefonu přes 689 milionů uživatelů po celém světě. Jenom v loňském roce zaznamenal TikTok 1,5 miliardy stažení aplikace, čímž překonal i YouTube a Twitter.

Z toho vyplývá, že TikTok najdete jistě ve všech věkových kategoriích. Jednoznačně nejsilnější věková kategorie uživatelů TikToku je ale v rozmezí 7 až 24 let. Nejaktivnější v aplikaci jsou přitom teenageři od 10 do 15 let. Mladiství uživatelé pod 18 let tvoří více než 50 procent všech uživatelů. Třetina uživatelů je pak starší 30 let.

TikTok tedy není jen aplikací pro děti, zajímavý obsah zde najdou i dospělí a volné chvilky si na TikToku krátí dokonce i senioři. Například 87 letý dědeček Grandad Joe má neuvěřitelných 2,5 milionu sledujících! Zajímavostí pak je, že na TikToku najdete profil například Richarda Krajča či Dagmar Havlové.

TikTok je oblíbená aplikace Foto: Pixabay

Aplikace TikTok - jak si založit účet, jak se přihlásit

Předtím, než si založíte svůj účet na TikToku, je třeba si stáhnout aplikaci. Ta je dostupná na Google Play i v App Store a je zcela zdarma. Při registraci můžete potom využít hned několika cest. Všechny ale začínají tím, že v pravém dolním rohu kliknete na tlačítko Já sám a vyberete možnost Registrovat.

Tou nejklasičtější cestou k vlastnímu profilu je přihlášení přes e-mail. Při registraci vyplníte formulář se svou emailovou adresou a poté potvrdíte přes odkaz ve zprávě, která přijde na vámi zadaný e-mail.

Častěji využívaný způsob přihlášení je propojení účtu TikTok s již existujícím profilem na Facebooku, Twitteru, Instagramu či Googlu. Pokud tuto cestu volíte i vy, při registraci zvolte propojení s vámi vybranou službou a postupujte podle instrukcí. Některé z výše popsaných aplikací vyžadují autorizaci. Abyste aurotizaci provedli, otevřete aplikaci dané služby (Twitter, Instagram, Facebook) a v nových událostech najdete otázku, zda chcete žádost o propojení účtů autorizovat. Po potvrzení už vám nic nebrání v nahrání vašeho prvního videa na TikTok.

Jak na TikToku najít obsah, který by vás zajímal

První pohled na obsah aplikace může být šokující. Dokud o vás aplikace nic neví, nabízí vám pohled na všechno, co TikTok nabízí. Ptáte se, co to vlastně je?

  • Taneční videa
  • Domácí mazlíčci
  • Nachytávky (pranky)
  • Parodie
  • Challenge (výzvy napříč aplikací)
  • Karaoke - zejména duety
  • Různé akrobatické dovednosti
  • DIY(Do It Yourself - kreativní tvoření)
  • Nesmyslná videa, která nelze zařadit

Přestože některé položky vás mohou zajímat, u jiných jistě kroutíte hlavou. A přesně takové je seznámení s TikTokem. Na první pohled se může zdát, že pro vás aplikace žádný zajímavý obsah nemá. Čím více ale procházíte videa a lajkujete to, co se vám líbí, tím víc podobného obsahu vám aplikace nabízí. Po určité době nasbíráte základnu lidí, jejichž příspěvky odebíráte a tím si TikTok přizpůsobíte tak, aby vám zobrazoval relevantní obsah.

Proč lidé sbírají “lajky” - k čemu je mít statisíce followerů na TikToku

S příchodem sociálních sítí začala jakási honba za lajky. Nejdříve šlo o posílení ega jednotlivců. Každému lichotí, když se jeho příspěvek líbí ostatním. Později se ale pro mnohé ze zábavy stala práce a cílem tisíců lidí na sociálních sítích včetně TikToku je stát se influencerem.

TikTokeři a influenceři nejen na sociální síti TikTok

Ti nejúspěšnější uživatelé, kterým se podaří nasbírat desítky tisíc, statisíce či dokonce miliony sledujících, se označují jako infuenceři. Toto slovo pochází z angličtiny a dalo by se přeložit jako ti, kteří ovlivňují ostatní. Z jednoduchého hobby se tak pro mladé lidi může vyvinout opravdová práce, protože být influencer je práce na plný úvazek. To samozřejmě platí jen v případě, že se tomu dotyčný chce věnovat, ale to je naprostá většina z nich.

Influenceři působí jako důležité figurky marketingu, které za to, že pochválí nějaký produkt, berou obrovské peníze. Z pohledu marketingu je to výhodný obchod, protože reklama v podobě influencera má daleko větší dosah a lepší účinnost než třeba spot v TV. Cílová skupina takového marketingu je naprosto přesná.

Kromě reklamy mohou influenceři také šířit různé myšlenky. Například díky influencerům se rychleji šíří myšlenka veganství, třídění odpadu nebo třeba solidarita s Ukrajinou během válečného konfliktu. Lidé, kteří mají obrovskou základnu sledujících, se ocitají v silné pozici a jsou si toho vědomi. Názor influencera může ovlivnit i tak zásadní věc, jakou je třeba volba prezidenta. Ačkoliv to na TikToku tolik nehrozí, protože většina uživatelů nemá zatím ani volební právo.

Z influencerů nejen na TikToku se stávají celebrity dnešní doby. O tom svědčí i to, že jsou obsazováni do televizních show. Martin Carev je prvním YouTuberem a TikTokerem, který soutěží v pořadu Tvoje tvář má známý hlas na TV Nova.

Na TV Prima dokonce vznikla reality show, která se zaměřuje na influencery. V pořadu Like House, který se dočkal nedávno už třetí řady, se do vily zavře 8 influencerů a soutěží o to, kdo přes televizní obrazovku "nasbírá nejvíc lajků" a odnese si půlmilionovou výhru.

Nejúspěšnější TikTokeři u nás v ČR a na Slovensku

V následující tabulce se podívejte na to, kteří TikTokeři jsou nejúspěšnější u nás a u našich sousedů na Slovensku.

TOP 20 CZ & SK influenceři na TikToku
Přezdívka - jméno na TikToku Počet sledujících
Ondy Mikula @ondymikula 9 milionů
I end here!!! @chloe_aesthetics 4,9 milionů
ViralBrothers @viralbrothers 2,2 milionů
#lovecrew @janvaclavzemanek 1,8 milionů
BLUE MELLO @thebluemello 1,4 milionů
Food Hospital @foodhospitalczech 963 tisíc
Kea @keacraft 961 tisíc
Petr Adam @trampead 926 tisíc
Adam Kajumi @adamkajumi 668 tisíc
Terysa @terysa18 632 tisíc
DenisThePhotoholic @denisthephotoholic_ 614 tisíc
Minaisbest @minaisbest 611 tisíc
Tary @taras_povoroznyk 578 tisíc
Anna Šulcová @annasulc 567 tisíc
ShufflingBros @shufflingbros_ 499 tisíc
Richard Rampas @indierich 482 tisíc
Annie @annie.camel 480 tisíc
Martin Carev @martincarev 476 tisíc
Zlata Otavová @zlatkaotavova 440 tisíc
Anna Marie Purić @aricutee 432 tisíc

Zábava na TikToku - hlavně to nebrat příliš vážně

TikTok by měl být především zábavou, která vás dokáže na chvíli rozptýlit a přivést na jiné myšlenky. Možná vás i rozesměje při sledování pranků mezi kamarády nebo rozněžní při pohledu na malé štěňátko. Jako autor vlastních videí si vyzkoušíte nové věci a práci s řadou filtrů a možností úprav vašeho videa. Je to aplikace, která nemá příliš hlubokou myšlenku a právě v tom tkví její krása. Tak ji neberte moc vážně a běžte se bavit při vytváření a sledování videí!

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo svůj protějšek poznal v aplikaci Tinder

Tinder aplikace - recenze a zkušenosti s online seznamkou

Podle výzkumů až 45 % lidí hledá vztah přes seznamovací aplikace na internetu. Tinder je v tomto jedničkou na trhu. Vše o aplikaci Tinder...

Peče celá země - nové díly na ČT online

Peče celá země - nové díly na ČT online, výsledky

Peče celá země se vrací! Zajímají vás nejen recepty, ale i průběžné výsledky soutěžících? To vše včetně receptu na rakvičky najdete ve...

Třetí řada reality show Like House odstartovala 7. března

Like House 3 na TV Prima - soutěžící, díly online a zajímavosti

O čem je reality show👍 Like House👍? Kdo se zapojil do třetí řady? O jakou výhru soutěžící usilují a kde to vše sledovat? Veškeré informace...