Velikonoce 2024: Jak uplést pomlázku a slavit tradice?

Nejvýznamnějším křesťanským svátkem jsou Velikonoce. V našem článku se dozvíte, proč se vlastně slaví, jaké zvyky a tradice se s nimi pojí, ale také kdy budou otevřené obchody nebo jak si uplést velikonoční pomlázku.

DATUMZVYKY A TRADICE
POMLÁZKAOTEVÍRACÍ DOBA
POČASÍ

Velikonoce Foto: Profimedia

Velikonoce: historie křesťanského svátku

Velikonoce připomínají zmrtvýchstání Ježíše Krista a pro křesťany jsou tím nejvýznamnějším svátkem celého roku. Historicky nejstarší svědectví o Velikonocích najdeme v listech apoštola Pavla z roku 50. Další pramen potom pochází z 2. století v podobě spisu s názvem Peri Pascha od Melitona ze Sard.

Ježíšovo vzkříšení je v křesťanské tradici chápáno jako naplnění starozákonního obrazu odchodu Izraelitů z Egypta přes Rudé moře. Podle katolické tradice začínají Velikonoce vigilií neděle Vzkříšení, jež završuje velikonoční triduum Zeleného čtvrtku, Velkého pátku a Bílé soboty.

Velikonoce 2024: V jakém termínu se slaví? (datum)

Velikonoce patří k takzvaným pohyblivým svátkům, a proto nemají pevně stanovené datum. Meziročně se tedy termín oslav může měnit v rámci až jednoho měsíce. Na jakém základě se termín Velikonoc určuje? Podle křesťanského kalendáře vychází vždy na první neděli po prvním jarním úplňku, který proběhne po 21. březnu. V případě, že vyjde na neděli, připadne velikonoční neděle (Hod boží velikonoční) až na tu následující.

Poslední dny života Ježíše Krista a jeho následnou smrt a vzkříšení si křesťané připomínají takzvaným Pašijovým týdnem. Ten začíná Květnou nedělí. V letošním roce vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí, kdy chodí lidé koledovat s pomlázkami, potom na 1. dubna.

VELIKONOČNÍ DNY V ROCE 2024
24. března Květná neděle
25. března Modré pondělí
26. března Žluté úterý
27. března Škaredá středa
28. března Zelený čtvrtek
29. března Velký pátek
30. března Bílá sobota
31. března Velikonoční neděle - Boží hod velikonoční
1. dubna Červené pondělí

Velikonoce zvyky a tradice: koleda s pomlázkou, barvení vajíček

S velikonočními svátky jsou pochopitelně spjaté i různé zvyky a tradice. Mezi ně patří například barvení vajec (kraslic), koledování s pomlázkou nebo pečení jidášů, mazancůvelikonočních beránků.

Beránek v židovské tradici symbolizuje Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Židé také současně pojídají pesachového beránka jako připomínku svého vysvobození z Egypta. U křesťanů je beránek boží důležitým symbolem Ježíše Krista, jelikož znázorňuje oběť za spásu světa.

Mezi nejzákladnější velikonoční symboly patří samozřejmě pomlázka z vrbového proutí, se kterou na Velikonoční pondělí chodí muži vyšlehat ženy, případně děti hospodyni. V rámci této tradice pánové při šlehání odříkávají velikonoční koledy, za což obvykle dostávají malovaná vejce čili kraslice, různé dobroty, a ti plnoletí také nějakého toho "panáčka".

Podle historické tradice má šlehání pomlázkou ženám dodat sílu a zdraví. Ze starších pramenů vyplývá, že v dřívějších dobách mrskaly pomlázkou i ženy muže. Podle religionisty Pavla Horáka se mužská dominance v souvislosti s tímto zvykem objevila až v 19. století.

Velikonoční svátky pomlázka: Jak ji uplést?

Pomlázku můžete pochopitelně koupit na trzích a v obchodech, mnozí z nás ale považují za osobní hrdost, když mají pomlázku vlastnoručně vyrobenou. Jak tedy uplést velikonoční pomlázku?

Pomlázka se nejčastěji plete z 6 až 12 vrbových proutků. My si nyní ukážeme, jak vyrobit pomlázku z 8 prutů. Nejprve si připravíme 8 zhruba stejně dlouhých a silných prutů. Dva slabé proutky na uvázání konce pomlázky si necháme stranou. Proutky ve svazku vezmeme do ruky a tenký proutek stiskneme mezi nimi. Následně začneme omotávat rukojeť pomlázky tenkým proutkem.

Konec proutku po řádném utahování zatáhneme mezi svazek pomlázky. Nyní uchopíme svazek prutů tak, aby rukojeť pomlázky byla od těla. Svazek rozdělíme na dvě poloviny po čtyřech prutech. Na jedné straně rozdělíme prsty čtveřici prutů znovu na polovinu – tak vznikne mezera, do které zapleteme první prut.

Můžeme začít třeba zprava doleva. V levé ruce tedy máme čtyři pruty, mezi nimiž je mezera. Z pravé strany vezmeme vnější prut, přehneme ho doleva a prostrčíme mezerou.

Poté vrátíme doprava, ale už ne na vnější stranu, nýbrž dovnitř, tudíž se stane prutem vnitřním. Na pravé straně utvoříme opět mezeru mezi čtyřmi pruty, do které vložíme vnější prut z levé strany a vrátíme ho doleva, ale opět na stranu vnitřní.

Pokračujeme stále stejným způsobem – vnější prut z jedné strany prostrčíme mezerou mezi čtyřmi pruty na druhé straně. Vrátí se zpět na svou stranu jako prut vnitřní. Na konci pomlázky je třeba nechat prostor na uvázání, což provedeme opět tenkým proutkem nebo provázkem. Nakonec zastřihneme volné konce pomlázky. Nyní už zbývá jen navázat barevné stužky a můžete vyrazit koledovat.

Veškerý postup najdete znázorněný v následujícím videu:

Velikonoce 2024: prázdniny ve škole od čtvrtka do pondělí

Žáky i studenty určitě zajímá, kolik dnů volna si v souvislosti s Velikonocemi užijí. V letošním školním roce 2023/2024 začínají velikonoční prázdniny ve čtvrtek 28. března a potrvají až do Velikonočního pondělí 1. dubna.

Děti tedy čeká celkem pět dnů volna a do školních lavic se znovu vrátí v úterý 2. dubna.

Velikonoce obchody, otevírací doba: Kdy bude otevřeno během svátků?

Od 1. října 2016 platí zákon o prodejní době v maloobchodech a velkoobchodech, podle kterého musí mít obchody nad 200 metrů čtverečních během některých svátků zavřeno. Jak je to tedy o Velikonocích?

Nicméně mějte na paměti, že některé obchody na Velký pátek upravují svou otevírací dobu, případně úplně zavřou a dávají svým zaměstnancům zasloužené volno. Pokud chcete mít jistotu, že si v pátek ve svém oblíbeném obchodě nakoupíte, informujte se raději předem, ať už osobně na prodejně nebo online.

ZAVŘENÉ OBCHODY BĚHEM STÁTNÍCH SVÁTKŮ
1. ledna Den obnovy samostatného českého státu, Nový rok
- Velikonoční pondělí
8. května Den vítězství
28. září Den české státnosti
28. října Den vzniku samostatného Československa
24. prosince Štědrý den - otevřeno do 12 hodin
25. prosince 1. svátek vánoční
26. prosince 2. svátek vánoční
OTEVŘENÉ OBCHODY BĚHEM STÁTNÍCH SVÁTKŮ
Velký pátek
1. května Svátek práce
5. července Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6. července Den upálení mistra Jana Husa
17. listopadu Den boje za svobodu a demokracii

Velikonoční svátky, počasí, výlety: Připravme se na chladné dny

Během velikonočního volna plánuje mnoho lidí výlety do přírody, za památkami nebo za svými příbuznými. Často se však rozhodujeme podle předpovědi počasí. Jak bude během Velikonoc, uvidíte v následující tabulce.

DEN PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
čtvrtek 28. března Oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky, během dne bude od východu přibývat oblačnosti, postupně s deštěm. Ranní teploty -1 až -5 °C, přes den 4 až 8 °C.
pátek 29. března Oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh, během dne sněžení jen na horách. Ranní teploty 2 až -2 °C, denní teploty 5 až 9 °C.
sobota 30. března Oblačno až zataženo, místy déšť, sněžení na vrcholcích hor. Ranní teploty 4 až 0 °C, denní teploty 6 až 10 °C.
neděle 31. března Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 4 až 0 °C, denní teploty 8 až 12 °C.
pondělí 1. dubna Dopoledne oblačno, ojediněle přeháňky. Odpoledne přibývání oblačnosti a přeháňky na většině území. Ranní teploty 5 až 1 °C, denní teploty 8 až 12 °C.

Pravoslavné Velikonoce: termín a juliánský kalendář

Oproti křesťanským se pravoslavné Velikonoce vypočítávají podle starého juliánského kalendáře, a proto jsou posunuty přibližně o týden, někdy i o více. V letošním roce vychází termín pravoslavných Velikonoc na neděli 5. května.

1️⃣ Jak se určuje termín Velikonoc?

Podle klasického křesťanského kalendáře vychází na první neděli po prvním jarním úplňku. Ten proběhne po 21. březnu. Pokud vyjde na neděli, připadne velikonoční neděle až na následující neděli.

2️⃣ Jaká bude otevírací doba obchodů o svátcích?

Na Velký pátek mohou být obchody otevřené, na Velikonoční pondělí musí být obchody zavřené.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Velikonoční beránek politý čokoládou

Nejlepší velikonoční beránek: Top recepty na typické velikonoční pečivo

Po roce nás zase čekají Velikonoce – svátky plné slunce, zelenající se trávy a typických pokrmů. A co je typičtější než beránek? Inspirujte...

Svatý Valentýn, svátek zamilovaných

Valentýn: Kdy se slaví den zamilovaných a jaké tradice zahrnuje?

Každoročně slavíme kromě Vánoc, narozenin a svátků také Den svatého Valentýna a každoročně jsou tací, co ho nechtěně zazdí. Kdy se vlastně...

Depeche Mode a Memento Mori Tour

Depeche Mode: koncert v Praze 2023 – Memento Mori Tour

Koncem července se Praha konečně dočká koncertu hudební legendy Depeche Mode. Skupina vystoupí v rámci Memento Mori Tour, se kterou...