SMS zdarma online do všech sítí: Vodafone, T-Mobile, O2

V seznamu přijatých SMS pravděpodobně najdete vesměs zprávy o zásilkách, vábivých slevách obchodníků nebo novinkách vašeho operátora. Esemeskování sice vlivem mobilních dat a aplikací ustupuje, přesto si krátká textová zpráva své místo v mobilním světě statečně hájí. Jak se jí to daří?

SMS Foto: Pixabay

První SMS: Vodafone a veselé Vánoce

Vůbec první esemeska (v plném znění short message service) byla poslána v roce 1992 v britské pobočce Vodafonu. Prý se v ní psalo „Veselé Vánoce“. Oficiálně k mání byla tahle služba v rámci globálního systému pro mobilní komunikaci (zkr. GSM) už o rok později.

V roce 1996 by to v síti Eurotel a s telefonem se správným vybavením šlo i v Česku, jenže mobilní telefony toho tehdy ještě moc neuměly a znamenalo by to i vyšší účet, což spoustu potenciálních zákazníků zpočátku odrazovalo. Protože na co, že jo, když si můžeme zavolat?

Neomezené posílání SMS do všech sítí

V dnešní době už to vnímáme jinak a většina z nás si platí tarify, jejichž součástí je také neomezené posílání SMS do všech sítí. Ovšem v případě, že je někdo zvyklý dobíjet si kredit, pocítí finančně každou poslanou textovku. Doba se v tomto ohledu posunula jen v ceně. Za jednu textovou zprávu můžeme zaplatit až 3,30 korun, avšak u většiny velkých operátorů stojí jedna SMS kolem 1,90 korun.

SMS zdarma: počet znaků

Kolik zaplatíte, závisí i na tom, co máte na srdci, respektive jak moc se potřebujete rozepisovat. SMS je totiž omezena počtem znaků (160 bez diakritiky, 70 s diakritikou), a pokud ho přesáhnete – dejme tomu, že napíšete 190 znaků –, zpráva se vám rozdělí do dvou, a tudíž za dvě zprávy také zaplatíte. Toto nesmrtelné ohraničení nám vymyslel už v roce 1985 Friedhelm Hillebrand z Deutsche Telekom, který ostatně s konceptem krátké textové zprávy přišel.

Zajímavost: Víte, proč jsme se naučili psát zprávy bez diakritiky? Když napíšete zprávu plnou háčků a čárek, musí se použít tak zvané 16bitové kódování a v takovém případě dokážete nacpat do jedné zprávy místo 160 znaků pouhých 70.

Velký boom a slavné počátky „semesek“

První předplacená karta, která ten luxus posílat zprávy dopřála i nám, běžným uživatelům, přišla na český trh koncem devadesátých let. Hlavně mladší generace chytila tuhle příležitost za pačesy a rychlostí blesku se naučila esemesky využívat denně. V rámci kreditu jsme ale museli počítat, kolik esemesek se nám do budgetu vejde, a tak jsme jimi řádně šetřili. Dokud však naše telefony neovládla mobilní data a wifiny, SMS zpráva byla bezpochyby nejpopulárnějším způsobem komunikace.

Kde se SMS vyplatí nejvíce? Srovnání pro rok 2022
Operátor Předplacená karta – cena SMS

Telefónica O2

Základní cena

1,90 kč

T-Mobile

Základní cena

1,90 kč

Vodafone

Základní cena

1,90 kč

Sazka mobil

Základní cena

Při dobití 300 kč a víc

 

1,50 kč

1,00 kč

GoMobil

Základní cena

Předplacenka za 200 kč

 

1,90 kč

0,95 kč

Kaktus

Základní cena

1,50 kč
Oskarta 1,50 kč
BLESK mobil 1,50 kč

CALLPRO

CALLPRO 0

CALLPRO ;-)

 

1,40 kč

1,25 kč

SMS a její ústup: WAP, mobilní data a aplikace

Nejdřív nám v mobilech přístup k internetu umožňovaly takzvané WAP stránky, přizpůsobené mobilnímu zobrazení. Za ty jsme v prvopočátcích museli ale hodně zaplatit. Navíc nám tehdy v kvalitnějším brouzdání bránilo mnoho faktorů jako třeba nedostatečná paměť telefonů nebo nízké rozlišení. Na webové stránky jsme se sice dostali, ale jen na jejich osekanou verzi.

Než jsme se dočkali internetu v mobilu v takové podobě, jak ho známe dnes, následovalo pár mezičlánků, až konečně přišly smartphony. A s těmito novými, téměř neomezenými možnostmi se pojily i další vymoženosti jako aplikace všeho druhu – mezi nimi i ty, skrz něž lze rychle a snadno komunikovat.

Messenger, WhatsApp a další chatovací platformy

A co nás na těchto chatovacích aplikacích tak okouzlilo? Předně to byla nejspíš neomezenost znaků a možnost posílat kromě písmenek i multimediální soubory, a to všechno celkem intuitivně, snadno a navíc většinou zdarma, resp. za cenu dat.

Fakt ale je, že esemesce pořád musíme přiznat nesporné výhody, jako že takovou textovou zprávu pořád dokáže přijmout jakýkoli přístroj, i ten co není online. Pokud tedy budete chtít napsat někomu, kdo vlastní klasický tlačítkový telefon bez internetu, jistě oceníte, že máte možnost WhatsApp na chvilku vyměnit za obyčejnou textovou zprávu.

SMS zpráva a dobíjení kreditu

Než naše mobily zaplavil všemocný internet a free tarify, většina z nás si dobíjela kredit a SMS byla nejčastějším prostředníkem mobilní komunikace. Byly to také doby, kdy jsme si museli bedlivě hlídat, kolik takových zpráv můžeme poslat. A obvykle se po kreditu zaprášilo dřív, než člověk napsal švec.

SMS online: SMS brána zdarma do všech sítí

Ale pak se stal malý zázrak, protože dostupnost internetu všechno změnila… První SMS brány se objevily už roku 1997, jejich spolehlivost byla ale diskutabilní. První plně funkční SMS brány byly obvykle zpoplatněny, první z nich – M-Line – účtovala korunu padesát za zprávu. Tyto SMS brány, které jsme hojně využívali, přežili dodnes a mnoho z nich poskytuje tuto službu zdarma.

Zajímavost: Pokud jste zákazníkem operátora T-Mobile, můžete využít jejich SMS bránu, do níž se pohodlně dostanete skrze svůj účet Můj T-Mobile. Má to pár fajn výhod, tahle speciální brána vám totiž vede historii poslaných zpráv i čísel, na něž píšete. Můžete odtud posílat i MMS.

SMS jízdenky, eRecepty aneb Jak umí být užitečná

I v případě, že jste esemesky vyměnili za chatovací aplikace, určitě vám sem tam nějaká textová zpráva přijde: od operátora, obchodu, který vám prezentuje své akce, nebo od pošty, jež vám doručuje balík. Jsou ale i další odvětví, v nichž SMS užitečně slouží. Lze si tak třeba pořídit jízdenku nebo vám obvodní lékař může poslat eRecept a ušetřit vám tak dlouhou cestu.

SMS a MMS zpravodajství

Některá média nabízí pravidelné informování o zprávách ve světě formou SMS. Dokážou vás tímto způsobem zásobovat novinkami o politice, financích, fotbalu (nebo obecně o sportu) nebo o počasí. Pro aktivaci takové služby stačí poslat jednu SMS a stejně tak pro její zrušení. Tato služba ale samozřejmě není zadarmo. Pokud byste si zažádali o pravidelné informace formou SMS, za jednu takovou přijatou zprávu byste zaplatili něco kolem 1,30 K4, v případě MMS cca 10 Kč.

Podvodné SMS, falešné povolávací rozkazy a pandemie

Bohužel se dají ale textové zprávy využít i k podstatně méně příjemným věcem. Nedávno Česká pošta varovala své klienty před podvodnými esemeskami, v nichž je kromě oznámení, že je váš balíček připravený k vyzvednutí, i odkaz na ruské stránky, kde z lidí loudí jejich platební údaje.

V únoru v souvislosti s děním na Ukrajině také chodily lidem formou SMS falešné povolávací rozkazy. A falešným zprávám, posílaným za účelem vyvolat paniku, jsme se nevyhnuli ani v nejkrizovějších fázích koronavirové pandemie. V roce 2020 například lidem chodily zprávy se smyšlenými výsledky testů na covid-19.

Zajímavost: Pomocí esemesek se dá dokonce oživovat partnerský vztah. Jedna nejmenovaná společnost například nabízí ke koupi 30denní partnerskou výzvu. Když si tento balíček pořídíte, po třicet dní vám i partnerovi chodí SMS zprávy s úkolem pro daný den.

I přes nemalé překážky, které musela krátká textová zpráva zdolat, esemesky nevymizely, a i když musely trochu ustoupit do pozadí ve prospěch chatovacích aplikací, obzvlášť v období svátků se jich pořád rozešle docela slušná halda.

SMS brána: zdarma bez registrace

https://www.smszdarma.cz/

https://www.poslatsms.cz/

https://www.esemes.cz/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Lásko zavolej mi prosím Tvůj M

Tento příspěvek byl v rozporu s pravidly diskuze a byl administrátorem odstraněn

Tento příspěvek byl v rozporu s pravidly diskuze a byl administrátorem odstraněn

Tento příspěvek byl v rozporu s pravidly diskuze a byl administrátorem odstraněn