Narodili jste se v polovině 90. let a později? Tyto finanční tipy musíte znát

Patříte do generace dětí nového tisíciletí, pro které je typický život online, v rychlém tempu a s okamžitým sdílením veškerých myšlenek na sociálních sítích? A můžete s klidným svědomím říct, že máte finance v malíku? Na co si dát pozor ve světě peněz, když patříte do generace, která se v podstatě narodila s mobilem v ruce?

Znáte tyto finanční tipy? Foto: Number1411 / Shutterstock.com

Impulzivní mladá generace Z

Roky pandemie covidu-19 ještě umocnily bezhotovostní platby a nákupy na internetu. To, co se zdá být jako usnadnění dennodenního života, má ale i druhou stranu mince. Často impulzivně kupujeme hlouposti, které nepotřebujeme, nebo snadno podlehneme podvodníkům. Vždyť je tak snadné zaplatit na pár kliků. Starší generace se pořád drží trošku zpátky, ale mladá generace Z (především lidé narození po roce 2000) už tolik pozor nedává a snadno naletí na první nabídku, která se namane. Na co si dát pozor, když jste mladí a neklidní?

Rada č. 1: Spořte si v rámci bankovního účtu

I když se to zdá jako otřepané klišé, spoření je velmi důležitý návyk. Banky často nabízejí spořicí účet společně s bankovním účtem. Spořicí účty mají dobrou úrokovou sazbu a peníze se vám na něm zhodnocují. Navíc si zvyknete posílat něco tzv. bokem a postupně si vytvoříte finanční polštář, do kterého můžete v případě potřeby sáhnout.

Rada č. 2: Nepouštějte se bezhlavě do módních investic

TikTokem proběhne video s mužem, který zázračně zbohatl díky investicím do kryptoměn. Na Instagramu vidíte překrásné dívky v bikinách na luxusní jachtě nebo u hotelového bazénu. Nenaleťte na pozlátko. Investovat byste měli až po tom, co se v daném tématu skutečně dobře zorientujete, impulzem by rozhodně neměla být fotka nebo reel. V ideálním případě je dobré dojít do banky a poradit se s investičním specialistou, který vám navrhne řešení na míru a s jehož pomocí si nastavíte výši rizika i vysněný cíl.

Rada č. 3: Pozor na půjčky od pochybných poskytovatelů

Mladí lidé jsou zvyklí, že jde všechno snadno a rychle. Aby taky ne. Už nemusejí stát ve frontě, aby od zaměstnavatele dostali výplatu v obálce, ani se nemusejí kdovíjak dlouho přihlašovat na internet, aby poslali peníze z bodu A do bodu B. A to je v pořádku, jenomže ne vždy je „hned“ ideální. U banky si sice na úvěr obvykle chvilku počkáte (i když u menších částek to taky nemusí být běh na dlouhou trať), ale je to bezpečný způsob, jak si půjčit peníze. Dejte si pozor na pochybné nebankovní půjčky, které vás ve finále mohou přijít velmi draho a stát spoustu nervů. To, že máte peníze do 10 minut na účtu, může být vykoupeno nevýhodným úrokem a šibeničním termínem splátek.

Nebojte se pátrat na internetu po výhodnějších nabídkách

Možná vám přijde úsměvné, že vaši rodiče a prarodiče listují letáky a hledají, kde je nejlevnější máslo. No, ono to má něco do sebe. Na trhu je spousta značek, které si vzájemně konkurují, a jednou z možností, jak přimět zákazníka, aby nakoupil právě u nich, je snížení ceny. Hledejte slevy online, využívejte srovnávače a schválně si jednou za čas udělejte přehled, kolik peněz jste díky tomu ušetřili. Oproti předešlým generacím máte tu výhodu, že jste na internetu jako doma a umíte si najít relevantní informace. Tak toho využijte.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost