Jarní únava: Jak se projevuje, jaké jsou příčiny a co nám proti ní pomůže

Jarní období je charakteristické delšími slunečnými dny, v rámci kterých se příroda probouzí k plnému životu. Paradoxně se však velká část lidí cítí bez energie a někteří z nás dokonce propadají depresi. Jaké jsou příčiny jarní únavy a jak se s ní vypořádat?

PŘÍZNAKYLÉČBASPÁNEKSLUNCE

Jarní únava Foto: Pixabay

Co je jarní únava: Projevy a příčiny

Přestože z pohledu medicíny nesplňuje jarní únava podstatu diagnózy, dokáže člověka dramatickým způsobem potrápit. Pro jarní únavu jsou typické výkyvy nálad, nechuť, bolest hlavy, malátnost a také pokles výkonosti. Jarní únava však není jevem moderní doby, nýbrž je stará jak lidstvo samo. Souvisí zejména se změnami biorytmů, které jsou způsobené střídáním ročních období.

Zatímco se tedy příroda probouzí ze zimního spánku, lidé se mohou potýkat s fyzickým i psychickým vyčerpáním. Chladné měsíce totiž představují pro naše tělo velkou zátěž. Útlum fyzické aktivity, hypovitaminóza a nedostatek slunečních paprsků, to vše vede k celkovému oslabení organismu. Svoji roli však může sehrát také hormonální rovnováha. Podle vědecké studie, jejíž autorem je profesor Hayk S. Arakelyan se zásobárny serotoninu přes zimu vyčerpávají kvůli nedostatku přirozeného slunečního světla. Větší prostor následně dostává hormon melatonin, který je zodpovědný za regulaci spánkových cyklů.

S přicházejícím jarem pak množství slunečního záření přibývá a naše tělo na to reaguje tím, že začíná produkovat více endorfinu, testosteronu a estrogenu. Pro organismus je to však zpočátku vyčerpávající změna.

Jarní únava příznaky: Kofein není řešení

Podle statistik postihuje každoročně jarní únava až čtvrtinu lidí. Zpravidla jí podléhají spíše ženy. Mezi hlavní příznaky patří bolesti hlavy, kloubů a svalů, závratě, apatie a únava. Nechybí však ani podrážděnost, poruchy soustředění, náladovost a nervozita.

Přepínat síly a maskovat tyto obtíže není řešením. Řada lidí chce vyčerpání překonat zvýšenými dávkami kofeinu. To však odborníci rozhodně nedoporučují. Současně není vhodné konzumovat sladké a mastné pokrmy, jelikož zatěžují trávící soustavu a navyšují kalorický příjem.

Jarní únava léčba: Lehká strava, pohyb a čerstvý vzduch

Zásadní otázka zní, jaká je vlastně prevence před jarní únavou? Odborníci se shodují, že lidé, kteří zimní měsíce prožívají aktivně, bývají většinou od jarního trápení ušetřeni. Doporučuje se například pobyt na horách, otužování, (hot) jóga a také omezení alkoholu.

Pokud už se s jarní únavou potýkáte, určitě by do vašeho jídelníčku měla patřit pestrá a odlehčená strava. Luštěniny, kvasnice, maso, sýry a celozrnné obiloviny obsahují vitamín B, díky němuž získáte bystrý úsudek, pevné nervy a správné fungování energetického metabolismu. Snížit dopady jarní únavy vám pomůže také hořčík, železo a kyselina askorbová.

Další zaručenou metodou v boji s jarní únavou je pohyb na čerstvém vzduchu. Opravdu nemusíte překonávat běžecké rekordy, blahodárné účinky má totiž prostá chůze. Měla by však být pravidelná. Díky ní se vám dostane okysličení mozku a krve, což prospěje k celkové regeneraci a odstranění napětí.

Samozřejmě nezapomínejte ani na regeneraci a kvalitní spánek.

CO DOPLNIT PŘI JARNÍ ÚNAVĚ
Vitamín D Sluneční vitamín, který je důležitý pro imunitu a činnost svalů
Vitamín C Pro imunitu, ke snížení únavy i proti oxidačnímu stresu
Vitamín B Pro správnou funkci energetického metabolismu, podporuje činnost nervů
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny Pro správnou funkci mozku, důležitým zdojem je rybí tuk
Hořčík Důležitý pro nervy, psychiku, svaly - zmírňuje únavu
Železo Pro tvorbu krvinek,
Enzymy Rostlinné a živočišné enzymy bromelain, papain, trypsin a další podporují organismus a zdravé trávení

Jarní únava spánek: Dopřejte si kvalitní odpočinek

Mezi důležité faktory při překonávání jarní únavy patří dostatek spánku. Spánek totiž zlepšuje paměť, reguluje metabolismus a snižuje duševní únavu. V době, kdy člověk spí, se mozek sám reorganizuje, dobíjí a odstraňuje vedlejší toxické odpadní produkty.

Pro správnou kognitivní a behaviorální funkci člověk potřebuje minimálně 7 hodin spánku každý den.

Jarní únava, slunce: Nejpřirozenější zdroj vitamínu D

Jedním z nejpřirozenějších zdrojů pro tvorbu vitamínu D v těle je slunce. Tento vitamín je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, pro zdraví kostí, zubů, mentální výkonnosti a snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob. Procházka v přítomnosti příjemného sluníčka je pro vaše zdraví blahodárná a vůbec nic vás nestojí.

1️⃣ Jaké jsou příznaky jarní únavy?

Zejména bolesti hlavy, kloubů a svalů, závratě, apatie a únava. Nechybí však ani podrážděnost, poruchy soustředění, náladovost a nervozita.

2️⃣ Co proti jarní únavě pomáhá?

Především pestrá a odlehčená strava, pohyb a kvalitní spánek.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Nejlepší podcasty v Čechách

Podcast – co to je? Podcast roku a seznam těch nejlepších

Podcasty patří mezi nejoblíbenější kratochvíle současnosti. Přečtěte si seznam podcastů, které Češi poslouchají nejraději.

Let It Roll

Festival Let It Roll Open Air 2023: Vstupenky, program a interpreti

Jeden z největších drum & bassových festivalů světa proběhne i letos v areálu v Milovicích.☀️ Let It Roll oslaví již svůj 15. ročník, v...

Horoskop květen 2023

Horoskop květen 2023: Co nám přinese měsíc lásky?

Květen je měsícem lásky, a ne nadarmo ho pravidelně zahajujeme polibkem pod rozkvetlou třešní. Přečtěte si, co vás v květnu čeká nejen v...