Aplikace, díky kterým budete mít finance pod kontrolou

Proč byste si měli vést přehled o svých financích? Protože získáte přehled nad svými měsíčními příjmy a výdaji. Díky tomu budete vědět na čem ušetřit, kolik peněz můžete spořit a zda si můžete dovolit například vzít půjčku.

Aplikace, která vám pomůže mít přehled Foto: Shutterstock

Co všechno do přehledu zaznamenat?

Pro získání kompletního přehledu si zaznamenejte:

  1. Všechny své pravidelné příjmy – obvykle se jedná o výplatu, ale například také o přídavky na děti a další příjmy, které jsou pravidelné.
  2. Všechny své pravidelné výdaje – jde o tzv. fixní náklady. Patří mezi ně třeba nájemné, platba za energie, splátka hypotéky, platba za telefon atd.

Od svých příjmů odečtěte pravidelné výdaje. Výsledek je váš dostupný rozpočet. Jde o peníze, které máte k dispozici na ostatní vydání.

Z vašeho dostupného rozpočtu pak odečítejte tzv. variabilní náklady. Může jít například o nákup potravin, kosmetiky nebo finance investovaného do vašich koníčků a volného času. Na konci měsíce odečtěte od svého dostupného rozpočtu variabilní náklady. Tak zjistíte, jestli máte přebytek, který můžete třeba dál investovat či spořit. Nebo zda jste v červených číslech. Pokud vám zbývá málo, nebo jste v minusu, je potřeba se zamyslet nad tím, na čem ušetřit.

Oblíbené aplikace, které vám to spočítají

Se sledováním výdajů vám pomohou aplikace, které udělají většinu práce za vás. Obvykle dokážou sledovat váš bankovní účet, evidovat konkrétní platby a rozřadit je do určitých kategorií. Pro které aplikace se rozhodnout?

  • Spendee – jde o českou placenou aplikaci, do které si zaznamenáváte příjmy a výdaje. Ty se dělí na podrobnější kategorie. Díky propojení s vaším bankovním účtem se všechny transakce do několika hodin propíšou do aplikace. Kromě přehledu o hospodaření s penězi si můžete v aplikaci nastavit také měsíční rozpočet. Jakmile se budete blížit k jeho vyčerpání, aplikace vás upozorní. Spendee vám také dokáže poradit, kde ušetřit.
  • Wallet – další česká aplikace, která je ale v základu zdarma. Prémiová verze je zpoplatněná a nabízí některé funkce navíc. Obecně s aplikací kontrolujete své příjmy a výdaje, ale také umožňuje správu dluhů nebo plánování nákupních seznamů. Wallet je možné propojit s bankovním účtem a zadávat z ní třeba trvalé příkazy. Jednotlivé výdaje se dělí do předem definovaných kategorií.

Proč mít o financích přehled?

Pokud si přehled vedete dlouhodobě, víte, kolik peněz vám na konci měsíce průměrně zbývá. Jestliže se dostanete do situace, kdy potřebujete uhradit nečekaný výdaj, na který nemáte odloženo, můžete jej řešit formou půjčky. Stačí si jen vybrat nejvýhodnější půjčku, kterou budete moci z ušetřených peněz splácet.

U nebankovních společností se půjčka dá obvykle splácet flexibilně. Pokud tedy máte některý měsíc volné finance, můžete splatit více, než je vaše minimální splátka. Vyřízení půjčky je rychlé, a navíc o ni můžete zažádat i online.

Jak poznáte spolehlivého nebankovního poskytovatele? Ověřte si, že má licenci na poskytování nebankovních úvěru od ČNB, nebo jej vyhledejte v Indexu odpovědného úvěrování.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Foodora

Dáme jídlo mění barvu i název, rozvážet bude růžová Foodora

Už od května nás čeká Dáme jídlo v úplně novém kabátě. V růžové barvě se budou ulicemi Česka prohánět kurýři donáškové firmy s názvem...

Pohodlné ovládání

Technologie, které šetří peníze za vytápění

Notifikace, automatický provoz nebo vzdálený přístup přes aplikaci. Moderní služby jsme zvyklí využívat u malé elektroniky i u mnoha...

ChatGPT

ChatGPT od společnosti OpenAI: Chatbot, který vám vše zodpoví

Velkou vlnu popularity zažívá v současné době ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) od společnosti OpenAI.✔️ Jedná se o umělou...